oint Gavi, Verdens helseorganisasjon (WHO), United Against Rabies (UAR) nyhetsmelding

Gavi vil øke tilgangen til livreddende humane rabiesvaksiner i over 50 land: Gavi, WHO og UAR

https://www.who.int/news/item/13-06-2024-gavi-to-boost-access-to-life-saving-rabies-vaccines-human-in-over-50-countries-gavi- hvem-og-uar

Genève— , Vaksinealliansen, i samarbeid med partnere, kunngjør til humane rabiesvaksiner for post-eksponeringsprofylakse (PEP) som en del av rutinemessig immunisering. Kvalifiserte land mottar veiledning om hvordan de får tilgang til disse vaksinene under Gavis medfinansieringspolitikk. Den første søknadsrunden vil bli akseptert innen midten av juli 2024. Nittifem prosent av menneskelig rabiesdødsfall skjer i og Asia, oftest i marginaliserte som mangler tilgang til omsorg.

Denne utviklingen kompletterer den pågående globale innsatsen til Zero by 30-kampanjen , ledet av United Against -partnere inkludert Food and Agriculture Organization (FAO), Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdensorganisasjonen for dyrehelse (WOAH, tidligere OIE) med mål om å eliminere hundemediert menneskelig rabies innen 2030.

“Denne forpliktelsen fra Gavi er avgjørende og vil fremskynde innsatsen for å stoppe menneskelige forårsaket av hundemediert rabies,” sa Dr Jérôme Salomon, assisterende generaldirektør for universell helsedekning, smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer ved WHO . “WHO vil gi teknisk bistand til land, ikke bare for å støtte deres finansieringssøknader til Gavi, men for å utarbeide omfattende handlingsplaner som kan gi reell fremgang mot Zero by 30-målet.”

I mer enn 150 land der hunderabies fortsatt er et alvorlig folkehelseproblem, er lagrene av menneskelige rabiesvaksiner i offentlige helsesystemer ofte ekstremt begrensede, spesielt i marginaliserte samfunn. Der human rabiesvaksine er tilgjengelig gjennom private fasiliteter, kan kostnadene ved PEP påføre familier og lokalsamfunn en katastrofal økonomisk byrde.

“Gavis mål med dette programmet er å bidra til global rabiesinnsats og redde liv ved å hjelpe land med å sikre at menneskelige rabiesvaksiner er tilgjengelige for alle som trenger dem og at sårbare og marginaliserte samfunn har lik tilgang til disse essensielle medisinene,” sa Aurélia Nguyen. Chief Program Officer hos Gavi, Vaksinealliansen .

Rabies er en virussykdom som forårsaker alvorlig betennelse i hjernen. I 99% av tilfellene overføres det til mennesker av en rabiat hund. Når viruset når sentralnervesystemet og en infisert person viser kliniske , er rabiesinfeksjon nær 100 % dødelig.

Den dødelige naturen til rabies og dens traumatiske symptomer gjør den til en av verdens mest fryktede sykdommer. Imidlertid kan rabiesinfeksjon forebygges ved rask PEP, som består av grundig sårvask, administrering av en kur med human rabiesvaksine av god kvalitet og immunglobuliner om nødvendig.

Gavi gikk først med på å inkludere humane rabiesvaksiner for PEP i sin vaksineinvesteringsstrategi for 2021-25, men -pandemien førte til utsettelse av programmet til midten av 2023, da beslutningen om å starte på nytt ble tatt av Gavis styre.

“Gavis investering er enormt viktig og underbygger en nøkkelpilar i den globale strategien for å stoppe mennesker som dør av denne forferdelige sykdommen,” sa professor Lucille Blumberg, styreleder for United Against Rabies. “Men for å stoppe menneskelig rabiesdødsfall fullstendig, trenger vi snarest bedre data og overvåking, hundepopulasjoner må vaksineres, og folk må læres om hva de skal gjøre hvis de blir bitt, og hvordan de kan unngå å bli bitt i utgangspunktet. Å stoppe menneskelige dødsfall fra rabies er innen rekkevidde, men det vil kreve flere sektorer som jobber sammen for å oppnå det.»

Alle Gavi-kvalifiserte land kan søke om støtte til å investere i humane rabiesvaksiner for PEP. Finansiering vil være tilgjengelig for vaksineinnkjøp og tilhørende forsyninger. Rabies-immunoglobuliner (RIG) og hundevaksiner dekkes ikke av dette programmet. Land er ikke pålagt å ha en nasjonal rabieskontrollplan på plass for å søke om den første runden med flerårig finansiering, men en nasjonal plan vil være obligatorisk for alle påfølgende søknader.

Finansieringssøknader vil bli akseptert av Gavi i 2024 innen 15. juli og innen 23. september 2024, med påfølgende finansieringsvinduer åpne tre ganger hvert år.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.