Vi slo nettopp bakken på USAs første kjernefysiske anlegg

Kemmerer, Wyoming vil snart være hjemsted for det mest avanserte kjernefysiske anlegget i verden.Av 

| 10. juni 2024 

4 minutters lest

Hallo fra Kemmerer, Wyoming! Det er et drøyt år siden mitt siste besøk, og jeg blir blåst bort av hvor mye som har endret seg.

En av de eldste bygningene i sentrum av Kemmerer — en gang et operahus — er restaurert og er nå hjem til et merkantil og et bakeri. Rett nede i gaten har eierne av den lokale kaffebaren kjøpt en 100 år gammel bygning for å utvide driften. Et advokatkontor har åpnet, og byens tjenestemenn forteller meg at planene går fremover for ny utvikling av flere og eneboliger.

Jeg er henrykt over å se så mye økonomisk vekst skje, fordi Kemmerer vil snart være hjemsted for det mest avanserte kjernefysiske anlegget i verden. Jeg har nettopp forlatt den banebrytende seremonien for den første noensinne Natrium-plante, som vil gi trygg neste generasjons kjerneteknologi til live her i Wyoming. Det er en enorm milepæl for den lokale økonomien, USAs energiuavhengighet og kampen mot .

I dag er en stor en for Kemmerer — for kullanleggsarbeiderne som vil kunne se deres fremtidige jobbsted bli konstruert over motorveien, for de lokale bygningsarbeiderne som vil være en del av en 1600-manns dyktig arbeidskraft som bygger anlegget, og for de lokale virksomhetene som skal ta seg av den nye arbeidsstyrken. 

Anlegget ble designet av TerraPower, et selskap jeg startet i 2008. Men atomreisen min startet flere år tidligere, da jeg først leste en vitenskapelig artikkel for en ny type kjernekraftverk.

Designet var langt tryggere enn noe eksisterende anlegg, med temperaturene holdt under kontroll av fysikkens lover i stedet for menneskelige operatører som kan gjøre feil. Den vil ha en kortere konstruksjonstidslinje og være billigere å betjene. Og det vil være pålitelig, og gi pålitelig kraft gjennom dagen og natten. Da jeg så på planene for denne nye reaktoren, så jeg hvordan omtenking av kjernekraft kunne overvinne hindringene som hadde hindret den — og revolusjonere hvordan vi genererer makt i USA. og rundt om i verden.

Så vi startet TerraPower, der kjernefysiske forskere kunne ta konseptet og transformere det til en realitet. Siden den gang har det fantastiske teamet på TerraPower bevist at vi kan gjøre kjernefysisk bedre. De leder landet — og verden — når de utvikler sikker, neste generasjons kjerneteknologi.

Men den teknologien var bare en idé på et laboratorium og på en dataskjerm frem til i dag.

Du kan lese mer om den superkule vitenskapen bak Natrium-anlegget her. Nå som vi har brutt bakken, er den første rekkefølgen av virksomheten å bygge natriumtestanlegget, som vil teste komponenter og overføre flytende natrium som skal brukes til å avkjøle atomreaktoren. Byggingen vil fortsette i årene fremover før anlegget forhåpentligvis kommer på nettet i 2030.

For et så stort prosjekt og dette viktig å jobbe, tar det private selskaper som samarbeider med offentlige ledere og myndigheter. Jeg kan ikke si nok gode ting om ordfører Bill Thek, ordfører Mark Langley, og de bemerkelsesverdige samfunnene her i Kemmerer og Diamondville, som har omfavnet dette prosjektet.

I dag kunne ikke ha skjedd uten Department of Energy's Advanced Reactor Demonstration Program, som støtter prosjektet med det største enkeltbidraget den føderale regjeringen noensinne har forpliktet seg til et privat prosjekt. Hvis vi skal løse klimaendringer, vil det ta mot, engasjement og partnerskap mellom den føderale regjeringen og privat industri, et poeng som energisekretær Jennifer Granholm har gjort gjentatte ganger. Gov. Mark Gordon og senatorene John Barrasso og Cynthia Lummis har vært ekte mestere, og vi er takknemlige for støtten fra TerraPowers investorer og utviklingspartnere, inkludert Bechtel, GE Hitachi, PacifiCorp, og Berkshire Hathaway.

Hva er det neste? U.S. Nuclear Regulatory Commission godtok TerraPowers søknad om byggetillatelse for gjennomgang forrige måned. Det er et skritt som høres byråkratisk ut, men faktisk er et enormt mye og første gang noe slikt har skjedd med en kommersiell ikke-lettvannsreaktor på mer enn 40 år. Dette trinnet starter gjennomgangsprosessen ved Flyktninghjelpen for tillatelsessøknaden — når den er godkjent, kan konstruksjonen begynne på den faktiske atomreaktoren.

Gjennomgangsprosessen vil ta et par år, så i mellomtiden vil TerraPower fortsette å bygge de ikke-kjernefysiske delene av anlegget. Byggingen begynner neste år på den såkalte “ energiøya, ” som er der dampturbinene og andre maskiner som faktisk genererer kraft vil sitte. (Reaktoren vil etter hvert være en del av en “ kjernefysisk øy, ” og teamet håper å begynne å bygge det i 2026.)

Selv om disse første naturprosjektene kan være store og risikable, er de for viktige til at fremtiden vår ikke klarer å handle. Jeg er stolt av alle de som har bidratt til at det mest avanserte atomprosjektet i verden blir bygget her i USA.

Jeg tror at neste generasjons kjernekraftverk som TerraPower bygger her, vil styrke fremtiden til nasjonen vår — og verden. Alt vi gjør kjører på strøm: bygninger, og stadig mer transport. For å oppfylle våre økonomiske og klimamål trenger vi mer rikelig ren energi, ikke mindre. Bakken vi brøt i Kemmerer vil snart være grunnfjellet i USAs energiframtid. I dag tok vi det største skrittet ennå mot sikker, rikelig energi med null karbon.LES DETTE NESTE

Jeg er i Texas for å se fremtiden

Lone Star State viser verden hvordan man kan drive en ren morgendag.

Fett — og bra for planeten

Hvorfor jeg satser på nye fett og oljer.

Hannah Ritchie vil gjøre deg optimistisk med tanke på klimaendringer

I den siste episoden av podcasten min snakket jeg med forfatter og forsker Hannah Ritchie om hvorfor det er flere grunner til håp enn man kanskje tror.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.