Fugleinfluensa A (H5N1) – Australia.

Det tok ikke lange tiden etter deres siste kongress før de proklamerer den neste pandemien med FUGLEINFLUENSAEN.

NÅR I TILEGG HAR MED “INNPUST..UTPUST” I “DET GODE SELSKAP”…JA DA VET VI HVOR DET BÆRKER. DET NORSKE FOLK GÅR MOT EN HØST FOLKET ALDRI TIDLIGERE HAR OPPLEVD MAKEN TIL. VÆR FORBEREDT!

7. juni 2024

Se alle DON-er relatert til denne begivenheten

Situasjonen på et øyeblikk

22. mai 2024 ble Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet om et laboratoriebekreftet tilfelle av menneskelig infeksjon med A(H5N1)- (clade 2.3.2.1a) av International Health Regulations (IHR) National Focal Point ( NFP) fra Australia. Dette er den første bekreftede menneskelige infeksjonen forårsaket av fugleinfluensa A(H5N1)-virus oppdaget og rapportert av Australia. Selv om kilden til viruseksponeringen i dette tilfellet foreløpig er ukjent, skjedde eksponeringen sannsynligvis i India, hvor saken hadde reist, og hvor denne kladden av A(H5N1)-virus har blitt påvist i fugler tidligere. I følge IHR (2005) er en menneskelig infeksjon forårsaket av en ny undertype av influensa A-virus en hendelse som har potensial for høy folkehelsepåvirkning og må meldes til WHO. Basert på tilgjengelig informasjon vurderer WHO den nåværende risikoen for den generelle befolkningen som utgjøres av dette viruset som lav.

Beskrivelse av situasjonen

17. mai 2024 varslet WHO Collaborating Center (WHO CC) for Reference and Research on Influenza i Australia NFP of Australia om et mistenkt tilfelle av human A(H5N1) fugleinfluensa (HPAI) i Melbourne, Victoria.

Det statlige viktorianske helsedepartementet bekreftet denne saken 18. mai 2024. I henhold til artikkel 44 informerte NFP of Australia NFP of India om den bekreftede saken 21. mai 2024. I henhold til artikkel 8 varslet Australias IHR NFP WHO om saken. den 22. mai 2024.

Saken er et 2,5 år gammelt kvinnelig barn uten underliggende forhold. Hun hadde en historie med å reise til Kolkata, India fra 12. til 29. februar 2024. Hun returnerte til Australia 1. mars 2024.

Da hun kom tilbake til Australia, presenterte barnet seg på et sykehus i Victoria 2. mars 2024, hvor hun fikk medisinsk behandling og ble innlagt samme dag. 4. mars ble pasienten overført til intensivavdelingen ved et henvisningssykehus i Melbourne, Victoria, på grunn av forverrede , i en periode på én uke. Pasienten ble skrevet ut fra sykehus etter 2,5 ukers innleggelse. Saken er nå rapportert å være klinisk bra.

Det viktorianske helsedepartementet rapporterte 23. mai 2024 at familien informerte om at barnet begynte å føle seg uvel 25. februar 2024, med tap av appetitt, irritabilitet og feber, og ble tatt til lege om kvelden 28. februar 2024 i India . Hun hadde feber, hostet og kastet opp og fikk paracet. Det ble ikke rapportert til en australsk biosikkerhetsoffiser på flyplassen at barnet var uvel da hun ankom Australia 1. mars 2024.

Ytterligere informasjon gitt av familien indikerer at saken ikke reiste utenfor Kolkata, India, og ikke hadde noen kjent eksponering for syke personer eller dyr mens de var i India. Det er forstått at ingen nære familiekontakter i saken i Australia eller India utviklet symptomer per 22. mai 2024.

En nasofaryngeal vattpinne og endotrakeal aspirat tatt henholdsvis 6. og 7. mars testet positivt for influensa A ved henvisningssykehuset. Prøvene ble sendt til WHO CC for videre karakterisering 3. april som en del av en batch, da det ikke var tilstrekkelig kunnskap fra henvisende behandlere ved sykehuset til å koble saken til H5N1-viruset. Virusgenetisk sekvens innhentet fra prøvene bekreftet subtype A(H5N1) og indikerte at hemagglutinin (HA)-genet tilhørte kladde 2.3.2.1a, som sirkulerer i Sørøst-Asia og har blitt påvist ved tidligere infeksjoner hos mennesker og i fjørfe.

Epidemiologi

Dyreinfluensavirus sirkulerer normalt i dyr, men kan også infisere mennesker. Infeksjoner hos mennesker er først og fremst ervervet gjennom direkte kontakt med infiserte dyr eller forurensede miljøer. Avhengig av den opprinnelige verten, kan influensa A-virus klassifiseres som fugleinfluensa, svineinfluensa eller andre typer animalske influensavirus.

Fugleinfluensavirusinfeksjoner hos mennesker kan forårsake sykdom som spenner fra mild øvre luftveisinfeksjon til mer alvorlig sykdom og kan være dødelig. Konjunktivitt, gastrointestinale symptomer, encefalitt og encefalopati er også rapportert. Det har også vært flere påvisninger av A(H5N1)-virus hos asymptomatiske personer som har vært utsatt for infiserte fugler.

Laboratorietester er nødvendig for å diagnostisere menneskelig infeksjon med influensa. WHO oppdaterer med jevne mellomrom tekniske veiledningsprotokoller for påvisning av zoonotisk influensa ved bruk av molekylære metoder, f.eks. RT-PCR. Bevis tyder på at noen antivirale legemidler, spesielt neuraminidasehemmere (oseltamivir, zanamivir), kan redusere varigheten av viral replikasjon og forbedre utsiktene for overlevelse i noen tilfeller.

Fra 2003 til 22. mai 2024 er 891 tilfeller av humane infeksjoner med fugleinfluensa A(H5N1), inkludert 463 , rapportert til WHO fra 24 land. Nesten alle disse tilfellene har vært knyttet til nærkontakt med infiserte levende eller fugler, eller forurensede miljøer.

India har rapportert påvisninger av fugleinfluensa A(H5N1) hos tamfugler i 2024 til Verdensorganisasjonen for dyrehelse (WOAH). Ettersom viruset fortsetter å sirkulere i fjærfe, gjenstår potensialet for ytterligere sporadiske menneskelige tilfeller. Dette er den første menneskelige infeksjonen med fugleinfluensa A(H5N1) rapportert i Australia. I dette tilfellet skjedde eksponeringen sannsynligvis i India hvor denne kladden av A(H5N1)-virus har blitt påvist i fugler tidligere, selv om den sannsynlige kilden til eksponering for viruset foreløpig er ukjent.

Folkehelserespons

Australia

  • Australian Government Department of Health and Aged Care innkalte et overvåkings- og etterforskningsteam (MIT), med det første møtet holdt 20. mai 2024. For øyeblikket møtes MIT ukentlig for å vurdere enhver pågående risiko for den generelle høypatogene aviær influensasituasjonen i Australia assosiert med det bekreftede tilfellet av H5N1 i Victoria og de nåværende internasjonale HPAI-utbruddene. Hyppigheten av MIT-møtene vil bli revurdert etter behov.
  • Det nasjonale hendelsessenteret til den australske regjeringen, Department of Health and Aged Care, er aktivert for å koordinere responsen på hendelsen.
  • IHR NFP i India ble varslet 21. mai 2024.
  • Den 22. mai 2024 utstedte Chief Health Officer i Victoria et helseråd på nettstedet deres, og informerte om et nylig rapportert menneskelig tilfelle av fugleinfluensa i Victoria.
  • 23. mai 2024 ga lederen av det midlertidige Australian Center for Disease Control ut en mediemelding om Australias første menneskelige tilfelle av fugleinfluensa A(H5N1) i Victoria. Den midlertidige CDCs nettside ble oppdatert og inkluderte råd om folkehelse om fugleinfluensa. Dette inkluderte viktigheten av at folk som jobber på en fjørfefarm eller fabrikk, eller som reiser utenlands til land med utbrudd av fugleinfluensa, får en sesongmessig influensavaksinasjon hvert år som kan bidra til å forhindre at fugleinfluensa blander seg med andre influensavirus som kan føre til nye influensavirus. muterte virus blir dermed en større trussel for mennesker.

India

  • Etter mottak av informasjon fra IHR NFP Australia, satte departementet for helse og familievelferd, Indias regjering, i gang en epidemiologisk undersøkelse med deltakelse fra alle relevante sektorer.

WHO risikovurdering

Dette er den første menneskelige infeksjonen med et fugleinfluensa A(H5N1)-virus rapportert av Australia. De fleste menneskelige tilfeller av infeksjon med fugleinfluensavirus rapportert til dags dato har vært på grunn av eksponering for infisert fjærfe eller forurensede miljøer. Foreløpig er den sannsynlige kilden til eksponering for viruset i saken fortsatt ukjent, men skjedde sannsynligvis i India hvor pasienten reiste før sykdomsutbruddet.

Menneskelig infeksjon kan forårsake alvorlig sykdom og har høy . Disse A(H5N1)-influensavirusene, som tilhører forskjellige genetiske grupper, infiserer ikke lett mennesker, og overføring fra menneske til menneske virker så langt uvanlig. Ettersom viruset fortsetter å sirkulere i fjørfe, spesielt i landlige områder, gjenstår potensialet for ytterligere sporadiske tilfeller av mennesker.

For tiden tyder tilgjengelig epidemiologisk og virologisk bevis på at A(H5)-virus ikke har oppnådd evnen til vedvarende overføring blant mennesker, og dermed er sannsynligheten for fra menneske til menneske lav.

Basert på tilgjengelig informasjon vurderer WHO den nåværende risikoen for den generelle befolkningen som utgjøres av dette viruset som lav. Risikovurderingen vil bli gjennomgått dersom ytterligere virologisk og epidemiologisk informasjon blir tilgjengelig.

WHO råd

Denne hendelsen endrer ikke gjeldende WHOs anbefalinger om folkehelsetiltak og influensaovervåking.

Publikum bør unngå kontakt med høyrisikomiljøer som markeder/gårder med levende dyr og levende fjørfe, eller overflater som kan være forurenset av fjørfeskitt. I tillegg anbefales det å opprettholde god håndhygiene med hyppig vask eller bruk av alkoholbasert hånddesinfeksjon.

Allmennheten og personer i risikogruppen bør umiddelbart rapportere tilfeller av syke eller uventede dyredødsfall til veterinærmyndighetene. Inntak av fjørfe som er syke eller uventet døde bør unngås.

Enhver person som har vært utsatt for potensielt infiserte dyr eller forurensede miljøer og som føler seg uvel, bør oppsøke helsehjelp umiddelbart, informere helsepersonell om mulig eksponering, bruke ansiktsmaske og begrense kontakt med andre. For mer informasjon, vennligst besøk den oppdaterte veiledningen her .

Nære analyser av den epidemiologiske situasjonen, ytterligere karakterisering av de nyeste influensa A(H5N1)-virusene i både mennesker og dyr, og serologiske undersøkelser er avgjørende for å vurdere tilknyttede risikoer for folkehelsen og umiddelbart justere risikohåndteringstiltak.

Det finnes ingen spesifikke for influensa A(H5N1) hos mennesker. Imidlertid er det utviklet kandidatvaksiner for pandemiberedskap i noen land. WHO fortsetter å oppdatere listen over zoonotiske influensakandidatvaksinevirus (CVV), som gjennomgås og oppdateres to ganger i året ved WHO-konsultasjonen om sammensetning av influensavirusvaksine.

WHO fraråder å implementere reise- eller handelsrestriksjoner basert på gjeldende informasjon om denne hendelsen. WHO anbefaler ikke spesiell screening for reisende ved inngangspunkter eller andre restriksjoner på grunn av den nåværende situasjonen med influensavirus ved grensesnittet mellom mennesker og dyr.

Stater som er parter i IHR (2005) er pålagt å umiddelbart varsle WHO om ethvert laboratoriebekreftet tilfelle av en nylig menneskelig infeksjon forårsaket av en ny undertype av influensavirus. Det kreves ikke sykdomsbevis for denne meldingen.

LINK: Fugleinfluensa A (H5N1) – Australia (who.int)

Mer informasjon

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.