Hvite striper er fylt med “gift” som kan “gi demens”: Professor har delvis rett i en bekymring, men skyter andre ned

Professoren har rett i at det er aluminium i det noen kaller kjemikalier. Men han er ikke bekymret for at mengden gir demens.

Se intervjuet med professor i meteorologi og klimafysikk ved Niels Bohr Institute Eigil Kaas.Foto: Privat / Joachim Adrian / Politiken / Ritzau Scanpix og Katrine Jensen, TV MIDTVEST.9. april 2024 kl. 20:00

Del artikkelen

Olav Fonagerjournalist

Lytt til artikkelen

En TV MIDTVEST-historie om hvite striper på en blå himmel, som ifølge stammer fra jagerflyene deres, har fått flere brukere til tastene.

I skrivende stund er det mer enn 750 Facebook-kommentarer til historien om de “mystiske” åttitallet som dukket opp på himmelen over regionen mandag.

Blant annet stiller flere brukere spørsmål ved hvor naturlige stripene er, mens andre mener at stripene er fylt med “giftstoffer” som kan “gi demens”.Er du bekymret og vil løpe på intervju. Ta deretter kontakt med TV MIDTVESTSkriv til oss kl 

editorne@tvmidtvest.dk.

TV MIDTVEST har prøvd å få et intervju med flere av Facebook-brukerne som har uttrykt bekymring for himmelen.

Ingen har ønsket å stille opp og forklare bekymringene sine og bidra til TV MIDTVESTs dekning.

Derfor er denne artikkelen hovedsakelig basert på et intervju med professor i meteorologi og klimafysikk ved Niels Bohr Institute Eigil Kaas.

Han har sagt ja til å svare på en rekke bekymringer som ble reist i Facebook-kommentarfeltet.

1. plass. Bekymring: Stripene er “chemtrails” fylt med “giftstoffer”

En bruker skriver at de hvite stripene er såkalte “”.

Chemtrails er en sammentrekning av engelsk for kjemi (kjemi) og contrail (Kondensstripe).

Frykten blant tilhengere av chemtrails-teorien er at kondensstrimlene tilsettes kjemikalier eller stoffer som sprer sykdom eller andre sykdommer, skriver Videnskap.dk, som tidligere har nevnt teorien.

Chemtrails: Er flystreker på himmelen farlige for mennesker?

Hvorfor har streker på himmelen gått lenger, og kan de være farlige for oss på jorden? Dagens leserspørsmål klør i en konspirasjonsteori om ‘Chemtrails'. CHEMTRAILS ER INGEN KONSPIRASJONSTEORI. DETTE FINNES UTALLIGE DOKUMENTASJONER ( PATENTERTE “VERKTØYER” PÅ DETTE FINNES MANGE AV I USA).

Kondensasjonsstrimler strider mot kjemikalier

Kondensstreker etter fly kan henge på himmelen i alt fra sekunder til timer, avhengig av atmosfæriske forhold. Stripene kalles ‘kontrailer' på engelsk – en forkortelse av ‘kondensstier'. DETTE HAR INGENTING MED KONDENS Å GJØRE. ENKEL FYSIKK/ KJEMI DETTE!

\ Del artikkel

Del på TwitterDel på FacebookDel på e-postskrive ut

\ Artikkelen er skrevet av

Thomas HoffmannJournalist – : @Tuffmann

Thomas Hoffmann

\ Spør vitenskap

Ask Science er Videnskap.dks leserbrevboks. Her kan du spørre forskerne om alle slags temaer – fra morsomme bynavn…

Les mer

Prøv å se på himmelen. Hvis det er ganske skyfri, kan du sannsynligvis se noen av de lange, hvite stripene som tusenvis av fly trekker på himmelen hver dag over det meste av verden.

Men – er det ikke som om stripene har gått lenger enn de var før? Og handler de ikke lenger om å forsvinne?

» De siste årene har de lange stripene begynt å nøle over himmelen og dannet en hvit ‘ skymembran ', og den er veldig sjelden, å oppleve en blå himmel varte en hel dag i godt vær. Hvorfor? « spør leseren vår Frank Rasmussen. ET GODT SPØRSMÅL SOM FORSKERE GIR FEILAKTIGE SVAR!

Be Science om å ta fatt på et luftig søk som krever et vell av kontakter med forskjellige eksperter i inn- og utland – og deretter fører til en klar konspirasjonsteori. DETTE ER INGEN KLAR KONSPIRASJONSTEORI!

\ Spør vitenskap

Her kan du spørre forskerne om alt fra gode kjøp og sure tær til nanorobots og livets opprinnelse.

Du kan spørre om alt –, men vi elsker spesielt de litt sprø spørsmålene som har oppstått på grunnlag av et nysgjerrig rart.

Vi velger de beste spørsmålene og erkjenner med en Videnskap.dk T-skjorte.

Send spørsmålet ditt til: sv@vid.dk

Ingen dansk forskning på kondensstrimler

For det første er det viktig å finne ut om kondensstrimlene fra flyets eksos i det hele tatt har blitt lengre og mer vedvarende. RIKTIG OG HVA ER ÅRSAKEN TIL DET?!!

Det er nå vanskelig nok, for det viser seg raskt at ingen i Kongeriket Danmark har undersøkt det. Derfor søker vi i utgangspunktet svar fra utøverne.

Kaptein Michael Gildberg fra SAS flyr rundt i stripene hver dag, og han mener personlig at det ikke har skjedd noen endring de siste ti årene. SELVFØLGELIG SIER EN FLYKAPTEIN DETTE!!!

Den samme meldingen kommer fra ingeniører som jobber i utlandet hos den amerikanske flyktningen Boeing til daglig.

Ingeniørenes beste alternativ er å se flere kondensstrimler – kalt ‘ er i strid med ' – på himmelen fordi flere fly har ankommet.

Flere fly på himmelen i seg selv betyr flere kontraster, men også flere små partikler ( aerosoler, spesielt sot og sulfat ), som hjelper til med å danne både skyer og smuss, og som kan bidra til å holde dem synlige litt lenger. RIKTIG!

LES OGSÅ: NASA utvikler nye superfly: ‘ X Plane ' bryter lydveggen uten støy

Motorer og drivstoff påvirker knapt

Det er åpenbart å tro at stripene også kan ha vokst fordi flyene har vokst eller fordi de bruker mer eller en annen type drivstoff enn før. RIKTIG…ANNEN TYPE DRIVSTOFF!

Men det tvinger de amerikanske ingeniørene gjennom en pressetalsmann hos Boeing.

» Kontrailer består hovedsakelig av frossen vanndamp, og selv om drivstoffet er annerledes enn det var for 10 år siden, spiller det ingen rolle hvor mye vanndamp som kommer ut av flyet. « MED DE NYE TURBOFAN BYPASS ENGINES UTVIKLES MINIMALT MED VANNDAMP!

Kontrailer kan danne et lag med cirrusskyer som antydet her over Würzburg i Tyskland (th). Både kontrasjer og cirrusskyer fanger sannsynligvis mer langbølgende stråling på vei opp fra jorden enn de reflekterer solstråler på vei ned. På denne måten bidrar de til et varmere klima på jorden. Bildet til venstre viser også himmelen over Würzburg, da vulkanutbruddet på Island våren 2010 holdt tusenvis av fly på bakken. (Foto: Wegmann)

» Det er også sant at motorene generelt har blitt større, men de bruker drivstoffet mer effektivt enn før, og derfor kommer det ikke mer vanndamp av den grunn,« skriver ingeniørenes pressetalsmann Bret Jensen i en e-post til Videnskap.dk. DET HAR INGENTING MED MOTORENS STØRRELSE Å GJØRE…MEN TURBOFAN BYPASS ENGINE!

Har atmosfæren endret seg?

Når utformingen av flyet ikke har endret lengden og levetiden til kondensstrimlene, kan det være at atmosfæren har gjort det. FEIL!!

De små iskrystallene i stripene er spesielt tydelige når luften er veldig fuktig og kald, så kanskje atmosfæren har blitt kaldere og våtere enn før?

Nix, sier professor Eigil Kaas, som forsker på klima og meteorologi ved Niels Bohr-instituttet ved Københavns Universitet. Og han får fra det danske meteorologiske instituttet (DMI):

» Flere kontraster har kommet til himmelen, men det er ganske åpenbart fordi flytrafikken har økt. Det er så vidt jeg vet ingen fysiske forhold som har endret seg som kan påvirke dannelsen av kontraster, så det er ingen grunn til å tro, at de har hatt et lengre liv, « sier seniorforsker Johannes K. Nielsen.

LES OGSÅ: Er luften i hytta giftig?

Kontrailer påvirker klimaet

Johannes K. Nielsen laget sammen med sin tidligere kollega Annette Guldberg en rapport om kontraster, fordi forskning har vist at flyenes spor på himmelen gradvis fylles så mye at de kan påvirke jordas klima.

I 2004 hjalp de to forskerne fra DMI med å samle kunnskap i en haug som fremdeles bare er veldig liten, men forskere over hele verden er i dag enige, at flytrafikken sannsynligvis vil ha innvirkning på klimaet, enten:

  • gjennom utslipp av aerosoler som påvirker dannelsen av skyer; eller
  • ved å avsette kondensstrimler som i riktige værforhold skaper såkalte cirrusskyer (se boks nederst i artikkelen).

\ Visste du det?

Jo høyere et fly flyr, jo kaldere omgivelsene blir. RIKTIG!

Derfor, som utgangspunkt, vil kondensstrimler være mer tydelige og vare i en lengre periode, jo høyere flyet er på himmelen. FEIL!!

De nøyaktige mekanismene er fremdeles ukjente, men ifølge verdens ledende forskere ser det ut til at kontraster og avgasser har en overraskende stor innvirkning på jordas .

Det siste og hittil største oversiktsstudie (en såkalt ‘ gjennomgang ' av eksisterende kunnskap) konkluderer:

» Påvirkningen av skypartikler kan enten forsterke eller redusere klimaeffektene. Modellene er veldig usikre, men samlet sett anses effekten av smuss og forhøyet skydekke som en forsterkning som kan være betydelig sammenlignet med andre påvirkninger,« skriver et internasjonalt team av ledende forskere i en artikkel publisert på slutten av året i tidsskriftet Atmospheric Environment.

LES OGSÅ: ‘ Mystiske ' hull i skyene forklart av forskere

Sparer du kontraster på mystiske medisiner?

Kontrailer er dermed en alvorlig sak, og de kan påvirke livet på jorden ved å bidra til å endre klimaet.

Imidlertid er leseren vår Frank Rasmussen alvorlig opptatt av en annen type trussel fra stripene på himmelen.

Frank Rasmussen vurderer om denne spesielle delen av isstrå på et tre i skogen ved Silkeborg kan ha blitt dannet av kjemikalier fra Chemtrails. Svaret er nei. Fenomenet kalles julenissens skjegg og skyldes sannsynligvis iskaldt vær som forårsaker vann i grenen til ‘ pop ' out. (Foto: Frank Rasmussen)

Frank Rasmussen viser til en konferanse tidligere i år der en stor gruppe mennesker møttes i Belgia å diskutere en teori som vokser og vokser i styrke og gradvis er utbredt på nettet.

Frykten blant ‘ skeptikere ', ‘ tvilere ' og ‘ kritikere ' – blant utenforstående ofte kalt konspirasjonsteoretikere – er at kondensstrimler er lagt til kjemikalier som sprer sykdom. De har derfor gitt nytt navn til ‘ kontraster ' til ‘ Chemtrails '.

» Jeg har seilt i mange år selv og har derfor sett på skyer hele livet og fulgt utviklingen nøye. Jeg lurer på om stripene kan være Chemtrails, « sier Frank Rasmussen.

LES OGSÅ: Derfor faller folk for konspirasjonsteorier

Teori: Chemtrails forgifter mennesker og dyr

Teorien om Chemtrails er ikke helt ensartet i alle, men den har fellestrekket at flyene sprer kjemikalier som. barium og aluminium, kanskje for å gjøre masseeksperimenter på mennesker, dyr og planter, kanskje for å redusere drivhuseffekten og holde rede på jordens temperatur.

Spekulasjonene er en direkte utvidelse av vind- og værmanipulasjonen kjent som geoteknikk.

LES OGSÅ: Mer geoengineering, vær så snill!

Tanken er at man kan kontrollere klimaet på jorden ved å påvirke f.eks. skyer eller atmosfære med kjemi og fysikk – og ideen er ikke så teoretisk som den høres ut.

I 2008 brukte for eksempel kineserne sølvjodid i et forsøk på å få skyer til å regne før de blåste inn over OL i Beijing.

\ Kontrailer ble til skyer

11. september ga ny innsikt i strid

Bare det amerikanske flyvåpenet fløy rundt i USA i dagene etter 11. september.

På den nakne himmelen kunne forskerne i følge DMI observer at seks sett smuss på noen få timer utviklet cirrus skyer, som dekket totalt 20.000 km2.

Les mer i boksen under artikkelen.

Kanskje noen gjør et avansert gigantisk eksperiment over hele verden?

Solid kunnskap om kontrailer gjemmer seg i Tyskland

Vi finner svaret i Tyskland. På Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) er en av verdens ledende forskere i contrails, professor Michael Ponater.

Han uttaler med en syv-tommers maske at ingenting indikerer at stripene på himmelen er dannet av spesielt utvalgte kjemikalier.

» Vi har en solid forståelse av dannelsen av smuss og deres utholdenhet på himmelen, og det er ikke nødvendig å forklare observasjonene ved å kaste seg over spekulasjoner om mystiske stoffer som, så vidt jeg vet, har aldri blitt funnet i eksosrøyken fra fly. Kontrailer avhenger i stedet av flyparametere og spesielle atmosfæriske forhold – vær. «

» Av samme grunn blir ikke Chemtrail-teorien tatt på alvor av atmosfæriske forskere. Det er rett og slett unødvendig, « bemerker Michael Ponater i en e-post til Videnskap.dk.

LES OGSÅ: Konspirasjonsteorier motsier seg selv

\ Hva ser vi egentlig?

Erfaringene fra dansk UFO-etterforskning i foreningen SUFOI viser at vi tolker våre egne forventninger til himmelens syn.

I en kort kommentar til Videnskap.dk bemerker SUFOIs Toke Haunstrup, som i dag forsker ved State Building Research Institute, at det er uten systematiske poster » sannsynligvis «, at vi i det hele tatt kan huske hvor lange streker på himmelen var for 10 år siden.

Vitenskap på jakt etter mulige løsninger

Professoren legger til at han aldri har sett vitenskapelige bevis på at himmelens striper burde ha endret seg gjennom årene, verken når det gjelder lengde eller intensitet.

I stedet bruker forskere innsatsen for å finne ut nøyaktig hvordan og hvor mye et økende antall smuss og avgasser påvirker klimaet.

» Vi må både avdekke effekten av flytrafikk og bane vei for mulige løsninger. Det kan for eksempel. være en vurdering av om flyet skal fly i andre høyder for å unngå smuss i retur for å bruke mer drivstoff. Vi mangler fortsatt mange svar, « sier Michael Ponater, professor ved DLRs Institute of Atmospheric Physics.

Dermed kan streker sannsynligvis påvirke livet på jorden, men ser ikke ut til å ha endret seg med årene. Og de inneholder ingen spesielt utvalgte, skadelige kjemikalier som brukes i et vilt eksperiment.

En lettet Ask Science sender en lavtflygende luftpost til Frank Rasmussen som takk for de fine spørsmålene.

Du kan lese flere svar i Ask Science eller til og med stille spørsmål ved å sende en e-post til sv@vid.dk.

Du kan også kjøpe boken ‘Hvorfor lukter mine egne gode kjøp best?‘ – med 77 av de beste spørsmålene og svarene fra Ask Science.

LES OGSÅ: Geoengineering kan knuse planetens biologiske mangfold

LES OGSÅ: Turisme slipper ut enorme mengder CO2

\ Contrails studerte nøye etter 9/11

Det mest kjente eksemplet på contrails-forskning stammer fra dagene etter angrepet 11. september 2001 på USA.

Tre dager med flyforbud ga amerikanske forskere en unik mulighet til å se nærmere på om jordens temperatur endret seg uten problemer på himmelen.

Forskerne konkluderte i det prestisjetunge tidsskriftet Nature, at forskjellen mellom den kaldeste tiden på natten og den hotteste tiden på dagen endret seg med 1,2 grader de siste 30 årene.

Temperaturforskjellen var 1,8 grader i løpet av de tre dagene sammenlignet med dagene før og etter, og i områder med størst flytrafikk var endringen opptil 3 grader.

I lang tid ble studien ansett som det nærmeste vi kommer bevis på at kontraster er av stor betydning for klimaet vårt.

Siden den gang har støvet lagt seg etter 9/11, og forskere over hele verden har begynt å gjøre det sette litt mindre inn i studio, delvis fordi de litt spekulative konklusjonene utelukkende er basert på de tre utvalgte dagene, når andre naturfenomener som skyformasjon og uvanlig klart og tørt vær kan ha spilt inn i temperaturen.

\ Kilder

Avgir stripene noe som er giftig eller farlig?

Nei. Det er vanndamp som er sluppet ut, sier Eigil Kaas.

Han sier at vanndamp også slippes ut når du fører en samtale.

2. plass. Bekymring: Stripene inneholder aluminium som kan gi demens

En bruker er bekymret for at stripene er fylt med aluminium som kan føre til demens. Eigil Kaas sier at det ikke er noen forskning som underbygger denne påstanden.

Men han benekter ikke at det er aluminium i stripene.

Det er aluminium overalt hvis du går ned på molekylært nivå. Det er alle slags elementer i alt vi henter. Men det er nede på et nivå der det er latterlig å snakke om, sier han.

I følge National Knowledge Center for Demens en befolkningsundersøkelse viser at langsiktig luftforurensning øker risikoen for å utvikle demens.

I følge Kunnskapssenteret er et høyt nivå av aluminium i drikkevannet assosiert med økt risiko for demens.

Tredje. Bekymring: Stripene henger unaturlig lange

Én bruker skriver at kondensasjonsstrekninger vanligvis bare henger på himmelen i noen minutter. Likevel har de fleste striper på mandag hengt lenge.

I følge Eigil Kaas er det ikke noe rart med det.

Tiden da en kondensstripe henger på himmelen avhenger i stor grad av de lokale værforholdene inkludert fuktigheten.

Kondensasjonsstreker blir sittende fast i en mega-lang tid når den er dannet, sier professoren.

fjerde. Bekymring: Himmelen har endret seg, og den er ikke lenger naturlig

En bruker skriver at “det ser ut til at få mennesker husker hvordan en naturlig himmel med vanlige skyer inkludert kortvarige striper ser ut”.

Professor Eigil Kaas sier at det ikke er et nytt fenomen at kondensstrimler kan somle i lang tid og dermed bli til et hvitt deksel.

For 60 år siden, da han var liten, laget fly også kondensstrimler som kunne bli til skyer.

– Været endrer seg hele tiden. Det betyr at effekten som kommer fra fly vil være enormt forskjellig fra dag til dag, sier han.

TV MIDTVEST har ikke klart å bringe navnene på brukerne bak flere av bekymringene for kondensstrimlene.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.