Kontroversiell sprøytemetode tar sikte på å dempe den globale oppvarmingen,,,,skrevet 2018 og slettet!

En flåte på 100 fly som gjør 4000 verdensomspennende oppdrag per år, kan bidra til å redde verden fra klimaendringer. Det kan også være relativt billig. Det er konklusjonen av a ny fagfellevurdert studie i miljøforskningsbrev.

Det er ting av science fiction. Fly som sprayer bittesmå sulfatpartikler i nedre stratosfære, rundt 60 000 fot opp. Tanken er å bidra til å beskytte jorden mot akkurat nok sollys til å holde temperaturene lave.

Forskerne undersøkte hvor praktisk og kostbart et hypotetisk solgeoengineering-prosjekt ville begynne 15 år fra nå. Målet ville være å halvparten av temperaturøkningen forårsaket av varmefangende klimagasser.

Denne metoden vil etterligne hva store vulkaner gjør. I 1991 brøt Mount Pinatubo ut på Filippinene. Det var den det nest største utbruddet på 1900-tallet, ifølge USAs geologiske undersøkelse (USGS).

mount-pinatubo-philippines-vulcanic-eruption.jpg
Det nest største vulkanutbruddet i dette århundret, og det desidert største utbruddet for å påvirke et tett befolket område, skjedde ved Mount Pinatubo på Filippinene 15. juni 1991.USGS

Totalt injiserte utbruddet 20 millioner tonn svoveldioksid-aerosoler i stratosfæren. USGS sa at jordens lavere atmosfære temperatur falt med omtrent 1-graders Fahrenheit. Effekten varte bare et par år fordi sulfatene til slutt falt til Jorden.

Selv om de er kontroversielle, tror noen at det å prøve å etterligne virkningene av et vulkanutbrudd er en levedyktig måte å kontrollere den globale oppvarmingen. Denne foreslåtte typen klima kalles stratosfærisk aerosolinjeksjon (SAI). Teoretisk sett hvis det gjøres i skala — og vedvarende —, kan virkningen være stor. Det 1-graders temperaturfallet som fulgte Mount Pinatubos utbrudd er lik omtrent halvparten av den menneskeskapte oppvarmingen Jorden har opplevd siden den industrielle revolusjonen begynte.

geoengineering-metoder-klima-sentral.png
I dette utdelingsbildet fra Climate Central sier de at forskere ser på en rekke teknologier — fra å snappe karbondioksid ut av luften slik trær gjør, å lansere gigantiske speil i verdensrommet — for å kunstig bremse den globale oppvarmingen.UTLEVERING VIA CLIMATE CENTRAL

Dr. Gernot Wagner fra Harvard University er en forfatter av papiret. Han sa at studien deres viser at denne typen geoengineering “… ville være teknisk mulig strengt fra et teknisk perspektiv. Det vil også være bemerkelsesverdig billig, i gjennomsnitt rundt $ 2 til 2,5 milliarder per år de første 15 årene.”

Men for å nå dette punktet, sa studien at et helt nytt fly må utvikles. Delvis fordi oppdrag må utføres i nesten det dobbelte av cruisehøyden på kommersielle fly. Den studiens medforfatterVåkne Smith forklarte: “Ingen eksisterende fly har kombinasjonen av høyde og nyttelast.”

Så teamet undersøkte hva det ville koste å utvikle et fly de dubber SAI Lofter (SAIL). De sier at flykroppen vil ha en stubby design, og vingeområdet — så vel som skyvekraften — må være dobbelt så stort. Totalt anslår teamet utviklingskostnadene for flyrammen til å være $ 2 milliarder og $ 350 millioner for å endre eksisterende motorer.

I sin hypotetiske plan ville flåten starte med åtte fly det første året og stige til i underkant av 100 i løpet av 15 år. I år ett ville det være 4000 oppdrag, og øke til drøyt 60 000 per år etter år 15. Som du ser, må dette være en vedvarende og eskalerende innsats.

Som man kan forestille seg, kommer et konsept som dette med mye kontrovers. Som å behandle feber med aspirin, behandler denne typen ingeniører bare symptomene, den fikser ikke den viktigste årsaken til oppvarmingen: Opptrappende nivåer av varmefangende klimagasser produsert ved forbrenning av fossilt brensel.

Fantastiske bilder av klimaendringer
Fantastiske bilder av klimaendringer72 BILDER

American Meteorological Society (AMS) uttrykte bekymring for at muligheten for tilsynelatende raske og rimelige rettelser vil distrahere publikum og beslutningstakere fra å ta opp de underliggende problemene og utvikle tilpasningsstrategier. Og hvis aerosoloppdragene uansett årsak stoppet, i løpet av få år ville temperaturene skyte opp i knekk tempo. Et tempo som sannsynligvis vil være for raskt for menneskeheten å tilpasse seg.

AMS-tjenestemannen policy uttalelse angående denne typen geoengineering begynner med en advarsel, “Å reflektere sollys vil sannsynligvis redusere jordas gjennomsnittstemperatur, men kan også endre globale sirkulasjonsmønstre med potensielt alvorlige som å endre stormspor og nedbørsmønstre.”

Atmosfæren er med andre ord sammensatt. Enhver båndhjelpsfiksing vil antagelig ha utilsiktede konsekvenser og muligens forårsake et nytt sett med problemer. AMS fortsetter med å si at resultater av reflekterende sollys “nesten helt sikkert ikke ville være de samme for alle nasjoner og folkeslag, og dermed vekke juridiske, etiske, diplomatiske og nasjonale sikkerhetsmessige bekymringer.” En region kan bli en ørken, mens andre blir oversvømmet.

Og hvis vi lærer å kontrollere SAI for å skreddersy et gunstig resultat, er det bekymringen det kan brukes til uforholdsmessig fordel for en nasjon fremfor en annen. I en 2017 studie i publikasjonen Nature Communications advarer forfatterne om sitt arbeid “… understreker farene ved ensidig geoengineering, noe som kan vise seg å være attraktivt for enkeltaktører på grunn av en større kontrollerbarhet av lokale klimaresponser, men med iboende tilleggsrisiko andre steder.”

Men kanskje den største grunnen til å være skeptisk til styring av sollys i aerosol er at det ikke er en sølvkule. Når karbondioksid fortsetter å øke, blir havene stadig surere. I følge NOAA, havforsuring kan kaskade gjennom næringskjeden i havet, og redusere evnen til skallfisk og revbyggende koraller til å produsere skjelettene. Å injisere aerosoler i stratosfæren begrenser ganske enkelt solskinn, den takler ikke den underliggende karbondioksidoppbyggingen. Havet vil fortsette å forsure.

Til tross for potensielle ulemper, anerkjenner AMS — selv med aggressiv avbøtning — kan vi ikke unngå noen farlige konsekvenser av klimaendringer allerede bakt inn i systemet. I tillegg er omfanget av menneskelig tilpasning begrenset. Derfor oppfordrer de til forsiktighet og fortsatt forskning.

Den AMS policy statement lukkes med: “Geoengineering vil ikke erstatte verken aggressiv avbøtning eller proaktiv tilpasning, men det kan bidra til en omfattende risikostyringsstrategi for å bremse klimaendringene og lindre noen av dens negative virkninger. Potensialet for å hjelpe samfunnet med å takle og risikoen for uheldige konsekvenser innebærer et behov for tilstrekkelig forskning, passende regulering og gjennomsiktig overveielse.”

Beskytte planeten: Klimaendringsnyheter og funksjoner

 Mer 

Hvordan to selskaper nærmer seg karbonfangst

D.C.s kirsebærblomster traff toppblomstring tidligst på 20 år

Nesten halvparten av amerikanske hjem har alvorlig klimarisiko, viser studien

45 stater er nå omfattet av en klimahandlingsplan. Disse 5 valgte bort.

Jeff Berardelli

Jeff Berardelli er meteorolog og klimaspesialist for CBS News.

 Twitter

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.