– Sanntidsmålere låser inne strømkundene

Forbrukerrådet vil ha endring.

Tibber Pulse er en smart liten sanntidsmåler, som via selskapets app viser deg hvor mye strøm du bruker. Men uten strømabonnement fra Tibber går du glipp av mye data.
Tibber Pulse er en smart liten sanntidsmåler, som via selskapets app viser deg hvor mye strøm du bruker. Men uten strømabonnement fra Tibber går du glipp av mye data.Vegar Jansen/ Tek.no

Vilde M. Horvei

Publisert 6. februar

60+

– Sanntidsmålere låser inne strømkundene, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Det gjør det både dyrt og vanskelig for kundene å bytte leverandør, hevder forbrukerorganisasjonen.

Sanntidsmålere er små enheter du monterer i sikringsskapet ditt, som sammen med en app vil kunne gi deg løpende informasjon om strømforbruket ditt. Men disse koster penger og er oftest knyttet til strømselskapet ditt. Hvis du skal skifte selskap, så må du derfor også skifte sanntidsmåleren.

Det er altså her kritikken fra Forbrukerrådet kommer inn.

Forbrukerdirektør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.
Forbrukerdirektør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.Gøril Furu

– Terskelen for å bytte strømavtale blir svært høy hvis du samtidig må bytte strømmåler og smarthusutstyr. Skal vi sikre konkurranse i strømmarkedet må det komme på plass utstyr som fungerer uansett hvilke strømselskap du har, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– I dag er det vanskelig å anbefale forbrukere å gå til anskaffelse av denne type utstyr, så lenge det kommer med denne type bindinger. Her kan det være lurt å sitte på gjerdet, og sjekke om du får tilstrekkelig informasjon andre steder, for eksempel fra nettselskapet ditt.

Les også

Slik kommer du best ut av høstens strømprissjokk

Ny lov krever at forbrukere er mer bevisst strømforbruket

Tilbake i 2022 trådte en ny lov i kraft, som stilte krav til at nettselskapene skulle legge til rette for en mer «effektiv nettutnyttelse». Den nye nettleiemodellen er tenkt å bidra til at strømforbruket jevnes ut i løpet av døgnet. Dette vil både forhindre at det kreves store investeringer for å bygge ut strømnettet – som er dyrt og miljømessig uhensiktsmessig – og sørge for at de som bruker mest betaler mer enn dem som bruker lite.

Ulike selskaper har valgt forskjellige modeller, men de aller fleste nettselskapene skal ha valgt en modell med ulike trappetrinn, forklarer Forbrukerrådet. Trappetrinnet forbrukeren havner på baserer seg på gjennomsnittet av de timene med høyest forbruk forrige måned.

Det vil i praksis si at prisen øker lenger opp på trappen, og at forbrukere dermed gis insentiver til å senke strømbruken for å komme lenger ned på trappetrinnet neste måned.

Med denne nye nettleiemodellen krever det også at forbrukeren selv er bevisst når de bruker mest strøm. Dette kan du gjøre ved å lese av forbrukshistorikken, eller å investere i utstyr som gir deg informasjon om strømbruk i sanntid.

Derfor etterlyser Forbrukerrådet nå en felles standard, som også skal kunne fungere sammen med de vanligste smarthussystemene.

Les også

Tibber Pulse gjør det langt enklere å senke strømforbruket

Ønsker å gi nettselskapene mer ansvar

HAN-porten.
HAN-porten.Vegar Jansen / Tek.no

Forbrukerrådet hevder i pressemeldingen at de færreste har ressurser til å tilpasse strømforbruket sitt slik den nye nettmodellen legger opp til. De henviser videre til en undersøkelse gjennomført av SIFO i 2022, som viser at selv om tilnærmet alle husstander har fått installert AMS-måler, så er det mange som ikke engang vet om det har dette tilgjengelig.

Av de spurte er det ifølge Forbrukerrådet kun 12 prosent som oppgir at de har tatt i brukHAN-porten, som er en utgang på AMS-måleren din. HAN-porten kan brukes til å optimalisere strømforbruket ditt, for eksempel ved å stenge av for ting som varmekabler i perioder med høyt forbruk. På den måten balanseres forbruket bedre, uten at du merker stort til det.

Forbrukerrådet mener nettselskapene i større grad bør gi kundene tilgang på sanntidsdata om strømforbruket for å gjøre det lettere for folk å tilpasse forbruket.

– Dette ville løse mange av utfordringene med innelåsing, samtidig som flere trolig ville benyttet informasjonen til å tilpasse forbruket sitt, og dermed redusert belastningen på strømnettet, sier Inger Lise Blyverket.

– Fremtidige løsninger bør ikke ta utgangspunkt i at forbrukere kan gjøre store tilpasninger, før nødvendige teknologiske løsninger er utbredt. Her bør også myndighetene i større grad se på hvordan energieffektivisering kan bidra til å redusere forbruket.

Obs: Tek.no er heleid av VG, som igjen er en del av Schibsted-konsernet. Schibsted har en eierandel i Tibber.

Les også

En smartdings du fint kan vente med

Mer om

ForbrukerrådetStrøm

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.