Utforsket: Komponentene til luftfartsdrivstoff

AVPRANJAL PANDE

OPPDATERT 1. NOVEMBER 2022

NB! HER VAR DET ENDEL FEIL INFO SOM JEG KOMMER TILBAKE TIL:

Drivstoffet som brukes av kommersielle fly er overraskende likt det som brukes i biler!

Drivstoff er et viktig diskusjonspunkt i luftfart industri, med sin varierende priser påvirker flykostnader og fortjeneste hvert kvartal. Men hva er egentlig dette drivstoffet laget av? Hva er de forskjellige typene flydrivstoff? Her er en rask guide.

Hvilken jet?

I dag bruker kommersielle fly jet drivstoff, eller Aviation Turbine Fuel (ATF), som den spesifikke strømkilden. De to vanligste drivstoffene er Jet A og Jet A-1. Mens førstnevnte brukes nesten utelukkende i USA, brukes sistnevnte globalt. Begge består av parafin, et produkt av ekstremt raffinert olje. Det som skiller jetbrensel er tilstedeværelsen av flere tilsetningsstoffer for å sikre at drivstoffet kan brukes trygt uten krystallisering eller tenning.

Disse tilsetningsstoffene sikrer at drivstoffet ikke fryser ved høy temperatur eller antennes ukontrollert i drivstoffkamrene. Utover raffinert parafin inneholder jetbrensel antioksidanter, metalldeaktiveringsmidler, isingshemmere og statiske dissipatorer, ifølge CDC.

Foto: 

David Monniaux via Wikimedia Commons

Forskjellen mellom Jet A og A-1 er minimal, med førstnevnte med et høyere frysepunkt (-40 C v -47 C) og sistnevnte har et ekstra antistatisk tilsetningsstoff til drivstoffet. Deres flammepunkt og energitetthet er nesten identiske, så begge kan brukes om hverandre på kommersielle jetfly.

Den siste typen jetbrensel er Jet B, som vanligvis brukes i ekstremt kalde klima. Jet B består av 30% parafin og 70% bensin, noe som gir det et frysepunkt på -60 C. Imidlertid er denne typen drivstoff ekstremt brannfarlig og utfordrende å håndtere, med de fleste operatører som unngår bruken bortsett fra eller for spesifikke kommersielle oppdrag. Imidlertid i klima der risikoen for frysing av drivstoff er veldig høy, for eksempel nordlig Canada eller Alaska, Jet B forblir tilgjengelig.

Hold deg informert: Registrer deg for våre daglige og ukentlige luftfartsnyhetsfordøyelser.

Kan den kjøre bilen din?

Selv om jetbrensel kan virke som om det er langt fjernet fra det gjennomsnittlige bensinpumpebrenselet, er de bemerkelsesverdig like. Du kan faktisk sette Jet A eller Jet A-1 drivstoff i dieselkjøretøyet ditt med få merkbare problemer. Selv om det over tid vil være degradering av viktige deler, hvis du noen gang befinner deg i den bisarre situasjonen med å ha tilgang til jetbrensel og ikke vanlig diesel, det er ikke verdens ende.

Ikke prøv dette på bensinbilen din, siden resultatet vil være det samme som å fylle den opp med diesel. Alle tre er derivater av råolje, ganske enkelt raffinert til forskjellige standarder for deres bruk.

Samtalen er imidlertid ikke sant. Å prøve å bruke alt annet enn jetbrensel i et fly kan være farlig. ATF er faktisk regulert globalt for å sikre at den har riktige tilsetningsstoffer og blir levert på en tryggest mulig måte før avreise.

SAF er fremtiden for flyselskapene, men kan være en stund før den trer i kraft. Foto: Getty Images

Mens jetbrensel kan være lik vanlig drivstoff for mange mennesker, er det mengden som kreves som koster flyselskapene millioner hver måned. En Airbus A321neo kan brenne nesten 42 liter drivstoff hvert minutt, noe som betyr at et to-timers innenlands hopp krever over 5000 liter jetbrensel. I mellomtiden kan en Boeing 747-400 som flyr fra London til New York brenne oppover på 82 000 liter drivstoff, noe som gir oss en ide om omfanget som transportører bruker jetbrensel.

Bærekraftig

De siste årene har luftfartsindustrien fokusert på å bevege seg bort fra rent råoljebasert drivstoff til Bærekraftig luftfartsdrivstoff ( SAF ). Den mest lovende fremgangen har vært biodrivstoff, som er produsert av vegetabilske oljer, plantematerialer og mer. I dag brukes biodrivstoff bare i forbindelse med ATF, og det vil gå noen år til før biodrivstoff blir den viktigste kilden for flyging. Imidlertid har trenden mot SAF allerede begynt, og drivstoffet vi bruker er satt til å endre seg for godt de neste tiårene.

SAF har blitt populært siden det kan brukes i konvensjonelle flymotorer og krever ikke en fullstendig overhaling av systemet. Biodrivstoff kan opprettes av husholdningsavfall og krever ikke sterkt utslippsprosesser for utvinning. SAF kan imidlertid ikke brukes som et frittstående alternativ for jetbrensel, de to trenger å blande seg for å fly trygt. Blandingsprosenten kan imidlertid være så høy som 50% nå, noe som reduserer utslippene betydelig.

Hva synes du om fremtiden til jetbrensel? Gi oss beskjed i kommentarene.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.