Nigeria vil vaksinere 7,7 millioner jenter mot hovedårsaken til livmorhalskreft. GALSKAP!!!

Abuja, 24. oktober 2023 – Nigeria introduserte i dag vaksinen humant papillomavirus (HPV) i sitt rutinemessige immuniseringssystem, med mål om å nå 7,7 millioner jenter – det største antallet i en enkelt runde med HPV-vaksinasjon i den afrikanske regionen – i en vaksinasjonskampanje mot som forårsaker nesten alle tilfeller av livmorhalskreft.

Jenter i alderen 9–14 år vil få en enkelt dose av vaksinen, som er svært effektiv for å forhindre infeksjon med HPV type 16 og 18 som er kjent for å forårsake minst 70 % av livmorhalskreftene.

I Nigeria er livmorhalskreft den tredje vanligste kreftformen og den nest hyppigste årsaken til kreftdødsfall blant kvinner i alderen 15 til 44 år. I 2020 – det siste året data er tilgjengelige for – registrerte landet 12 000 nye tilfeller og 8000 fra livmorhalskreft.

“Tapet av rundt 8000 nigerianske kvinner årlig fra en sykdom som kan forebygges er fullstendig uakseptabelt,” sier Muhammad Ali Pate, den koordinerende helse- og sosialministeren. – Livmorhalskreft er hovedsakelig forårsaket av HPV, og foreldre kan unngå fysisk og økonomisk smerte ved å beskytte barna sine med en enkelt dose av vaksinen. Å redde liv og produsere helseresultater av høy kvalitet og beskytte nigerianernes velvære er sentralt i den fornyede helseagendaen til president Bola Ahmed Tinubu. Starten av vaksinasjonskampanjen er en mulighet til å beskytte jentene våre fra livmorhalskreften mange år inn i fremtiden. Som forelder selv har jeg fire døtre, alle har hatt samme HPV- for å beskytte dem mot livmorhalskreft. Jeg vil bønnfalle medforeldre om pliktoppfyllende å sørge for at denne generasjonen av jentene våre forstyrrer det forebyggbare tapet av liv på grunn av livmorhalskreft i tillegg til andre utallige vanskeligheter, tap og smerte.»

En fem-dagers massevaksinasjonskampanje i skoler og lokalsamfunn vil bli gjennomført under den første utrullingen i 16 stater og Federal Capital Territory. Vaksinen vil da bli innlemmet i rutinemessige vaksineringsplaner med i helseinstitusjoner. Den andre fasen av vaksinasjonsintroduksjonen er satt til å starte i mai 2024 i 21 stater.

Vaksinen leveres gratis av det føderale helsedepartementet gjennom National Primary Health Care Development Agency med fra Gavi, Vaksinealliansen, FNs barnefond (UNICEF), Verdens helseorganisasjon (WHO) og andre partnere.

Med støtte fra WHOs landkontor i Nigeria og andre partnere, har over 35 000 helsearbeidere så langt blitt trent i forberedelsene til kampanjen og påfølgende vaksinelevering i alle helseinstitusjoner. Vaksinasjonssteder er etablert i alle 4163 avdelinger på tvers av de 16 statene som er inkludert i fase én-utrullingen for å sikre at ingen kvalifiserte jenter blir etterlatt. Mobile vaksinasjonsenheter er også satt opp for å sikre at fjerntliggende lokalsamfunn kan få tilgang til vaksinen.

“Dette er et sentralt øyeblikk i Nigerias innsats for å redusere byrden av livmorhalskreft – en av få kreftformer som potensielt kan elimineres gjennom vaksinasjon,” sa Dr Walter Kazadi Mulombo, WHO-representant i Nigeria. “Vi er forpliktet til å støtte myndighetene for å øke tilgangen til HPV-vaksinen for å beskytte helsen og velværet til neste generasjon kvinner.”

WHO anbefaler at HPV-vaksinasjon inkluderes i de nasjonale vaksinasjonsprogrammene i land der livmorhalskreft er en folkehelseprioritet, der det er mulig å implementere kostnadseffektiv og bærekraftig. Som sådan har Nigeria prioritert å legge til vaksinen til landets rutinemessige vaksineringsplan.

Global forsyningsmangel har bremset introduksjonen av Gavi-støttede . Disse forsyningsproblemene er nå lettet takket være mange års markedsformende innsats for å utvikle et mer robust HPV-vaksinemarked, og enkeltdoseanbefalingen. Gavi-styret anerkjente denne kritiske muligheten til å nå ut til flere jenter med høyere nivåer av global HPV-vaksineforsyning og fornyet momentum for å akselerere innsatsen for å forhindre livmorhalskreft, og gavi-styret godkjente revitaliseringen av sitt HPV-vaksineprogram med en investering på over 600 millioner dollar innen utgangen av 2025. Med tilleggsfinansieringen har Gavi og partnerne satt et ambisiøst mål om å nå over 86 millioner jenter innen 2025, med mål om å unngå over 1,4 millioner fremtidige dødsfall fra livmorhalskreft.

«Hver dag påfører livmorhalskreft store tap og ødeleggelser for familier over hele Nigeria. Det påvirker også kvinners liv uforholdsmessig. Og likevel er det en sykdom som kan forebygges. Med HPV-vaksinen som nå er tilgjengelig i Nigeria for kvalifiserte ungdomsjenter uten kostnad, har lokalsamfunn nå det mest effektive verktøyet for å bekjempe livmorhalskreft, og nasjonen har en mulighet til å redde millioner av liv, sier Thabani Maphosa, administrerende direktør i Country Programmer Levering hos Gavi.

Over 16 millioner jenter kan bli beskyttet i Nigeria alene innen 2025. For å støtte denne innsatsen i Nigeria og i tråd med målet om å bygge bærekraftige vaksinasjonsprogrammer, samfinansierer Gavi kostnadene for vaksinene og gir teknisk støtte for introduksjonen.

UNICEF har anskaffet nesten 15 millioner HPV-vaksiner på vegne av regjeringen i Nigeria. Ved siden av dette har barnebyrået produsert informasjonsmateriell, inkludert radio- og TV-jingler på flere lokale språk for å fjerne feilinformasjon og rykter. For å fremme oppsøket støttet UNICEF også akademia og forskning med to runder med beredskapsvurderinger for å forstå befolkningens følelser om HPV og vaksinen. I tillegg har UNICEF lagt til rette for logistisk støtte for vaksinasjonskampanjer og distribuert kjølekjedeutstyr for vaksinekonservering.

“I vår felles søken etter en lysere fremtid, representerer introduksjonen av HPV-vaksinen i Nigeria et monumentalt skritt mot å beskytte jentene våre fra livmorhalskreften. Denne vaksinen forhindrer ikke bare en sykdom, den lover et liv der våre unge kvinner kan trives, uten byrder av dette alvorlige helseproblemet. UNICEF, i samarbeid med regjeringen og andre partnere, er stolte av å være en nøkkelpartner i dette initiativet, og sikrer at hver kvalifisert jente, uavhengig av hvor hun befinner seg eller omstendigheter, har tilgang til denne livreddende intervensjonen. Sammen skriver vi en fortelling om håp, motstandskraft og et sunnere Nigeria,” sier Cristian Munduate, UNICEF-representant i Nigeria.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.