Radiofrekvens (RF) stråling

Posted on  by Jan Winås

Stråling er utslipp (utsendelse) av energi fra enhver kilde. Røntgen er et eksempel på stråling, men det samme er lyset som kommer fra solen og varmen som hele tiden kommer fra kroppen vår.

Når man snakker om stråling og kreft, tenker mange på spesifikke typer stråling som røntgenstråler eller stråling fra atomreaktorer. Men det finnes andre typer stråling som virker annerledes.

Stråling eksisterer over et spekter fra svært lavenergi (lavfrekvent) stråling til svært høyenergi (høyfrekvent) stråling. Dette blir noen ganger referert til som det elektromagnetiske spekteret .

Illustrasjonen av det elektromagnetiske spekteret nedenfor viser alle mulige frekvenser for elektromagnetisk energi. Det spenner fra ekstremt lave frekvenser (som de fra kraftledninger) til ekstremt høye frekvenser (røntgenstråler og gammastråler), og inkluderer både ikke-ioniserende og ioniserende stråling.

Eksempler på høyenergistråling inkluderer røntgenstråler og gammastråler . Disse strålene, samt noe høyere energi UV-stråling , er former for ioniserende stråling , noe som betyr at de har nok energi til å fjerne et elektron fra (ionisere) et atom. Dette kan skade DNA (genene) inne i cellene, noe som noen ganger kan føre til kreft.

Skala som viser frekvensområdet til det elektromagnetiske spekteret.

Bildekreditt: National Cancer Institute

Hva er radiofrekvens (RF) stråling?

Radiofrekvens (RF) stråling, som inkluderer radiobølger og mikrobølger, er i lavenergienden av det elektromagnetiske spekteret. Det er en type ikke-ioniserende stråling . Ikke-ioniserende stråling har ikke nok energi til å fjerne elektroner fra et atom. Synlig lys er en annen type ikke-ioniserende stråling. RF-stråling har lavere energi enn noen andre typer ikke-ioniserende stråling, som synlig lys og infrarødt, men den har høyere energi enn ekstremt lavfrekvent (ELF) stråling .

Hvis RF-stråling absorberes av kroppen i store nok mengder, kan den produsere varme. Dette kan føre til brannskader og skade på kroppsvev. Selv om RF-stråling ikke antas å forårsake kreft ved å skade DNA i cellene slik ioniserende stråling gjør, har det vært bekymring for at enkelte former for ikke-ioniserende stråling fortsatt kan ha andre effekter på celler som på en eller annen måte kan føre til kreft. .

Hvordan blir mennesker utsatt for RF-stråling?

Mennesker kan bli utsatt for RF-stråling fra både naturlige og menneskeskapte kilder.

Naturlige kilder inkluderer:

 • verdensrommet og solen
 • Himmelen – inkludert lynnedslag
 • Jorden selv – mesteparten av strålingen fra jorden er infrarød, men en liten brøkdel er RF

Menneskeskapte RF-strålingskilder inkluderer:

 • Kringkasting av radio- og fjernsynssignaler
 • Sender signaler fra trådløse telefoner, mobiltelefoner og mobiltelefontårn , satellitttelefoner og 2-veis radioer
 • Radar
 • WiFi, Bluetooth ®- enheter og smarte målere
 • Oppvarming av kroppsvev for å ødelegge dem i medisinske prosedyrer
 • “Sveise” biter av polyvinylklorid (PVC) ved hjelp av visse maskiner
 • Millimeterbølgeskannere (en type helkroppsskannere som brukes til sikkerhetskontroll)

Noen mennesker kan ha betydelig RF-eksponering som en del av jobben. Dette inkluderer personer som vedlikeholder antennetårn som sender kommunikasjonssignaler og personer som bruker eller vedlikeholder radarutstyr.

De fleste mennesker blir utsatt for mye lavere nivåer av menneskeskapt RF-stråling hver dag på grunn av tilstedeværelsen av RF-signaler rundt oss. De kommer fra radio- og TV-sendinger, WiFi- og Bluetooth-enheter, mobiltelefoner (og mobiltelefontårn) og andre kilder.

Noen vanlige bruksområder for RF-stråling

Mikrobølgeovner

Mikrobølgeovner fungerer ved å bruke svært høye nivåer av en viss frekvens av RF-stråling (i mikrobølgespekteret) for å varme opp mat. Når mat absorberer mikrobølger, får det vannmolekylene i maten til å vibrere, noe som produserer varme. Mikrobølger bruker ikke røntgenstråler eller gammastråler, og de gjør ikke mat radioaktiv.

Mikrobølgeovner er utformet slik at mikrobølgene er inne i selve ovnen. Ovnen lager mikrobølger kun når døren er lukket og ovnen er slått på. Når mikrobølgeovner brukes i henhold til instruksjoner, er det ingen bevis for at de utgjør en helserisiko for mennesker. I USA begrenser føderale standarder mengden RF-stråling som kan lekke fra en mikrobølgeovn til et nivå langt under det som kan skade mennesker. Ovner som er skadet eller modifisert, kan imidlertid tillate mikrobølger å lekke ut, og kan derfor utgjøre en fare for personer i nærheten ved å potensielt forårsake brannskader.

Sikkerhetsskannere for hele kroppen

På mange flyplasser i USA bruker Transportation Security Administration (TSA) helkroppsskannere for å screene passasjerer. Skannerne som for tiden brukes av TSA bruker millimeterbølgeavbildning . Disse skannerne sender ut en liten mengde millimeterbølgestråling (en type RF-stråling) mot personen i skanneren. RF-strålingen passerer gjennom klærne og spretter av personens hud, samt eventuelle gjenstander under klærne. Mottakere føler strålingen og lager et bilde av omrisset av personen.

Millimeterbølgeskannere bruker ikke røntgenstråler (eller noen annen form for høyenergistråling), og mengden RF-stråling som brukes er svært lav. Ifølge US Food and Drug Administration (FDA) har disse skannerne ingen kjente helseeffekter. Imidlertid lar TSA ofte folk bli screenet på en annen måte hvis de motsetter seg screening med disse skannerne.

Mobiltelefoner og mobiltelefontårn

Mobiltelefoner og mobiltelefontårn (basestasjoner) bruker RF-stråling for å sende og motta signaler. Noen bekymringer har blitt reist for at disse signalene kan øke risikoen for kreft, og forskning på dette området fortsetter. For mer informasjon, se Mobiltelefoner og mobiltelefontårn .

Gir RF-stråling kreft?

Forskere bruker 2 hovedtyper av studier for å prøve å finne ut om noe kan forårsake kreft:

 • Studier gjort i laboratoriestudier
 • Studier som ser på grupper av mennesker

Ofte gir ingen av studiene nok bevis alene, så forskere ser vanligvis på både laboratoriebaserte og menneskelige studier når de prøver å finne ut om noe forårsaker kreft.

Følgende er en kort oppsummering av noen av de store studiene som har sett på dette problemet til dags dato. Dette er imidlertid ikke en omfattende gjennomgang av alle studier som er gjort.

Studier gjort i laboratoriet

RF-bølger har ikke nok energi til å skade DNA direkte. På grunn av dette er det ikke klart hvordan RF-stråling kan være i stand til å forårsake kreft. Noen studier har funnet mulig økte forekomster av visse typer svulster hos forsøksdyr som er utsatt for RF-stråling, men totalt sett har ikke resultatene av denne typen studier gitt klare svar så langt.

Noen få studier har rapportert bevis på biologiske effekter som kan være knyttet til kreft, men dette er fortsatt et forskningsområde.

I store studier publisert i 2018 av US National Toxicology Program (NTP) og av Ramazzini Institute i Italia, eksponerte forskere grupper av laboratorierotter (så vel som mus, når det gjelder NTP-studien) for RF-bølger over hele kroppen. i mange timer om dagen, fra før fødselen og fortsetter i det minste mesteparten av deres naturlige liv. Begge studiene fant økt risiko for uvanlige hjertesvulster kalt maligne schwannomer hos hannrotter, men ikke hos hunnrotter (og heller ikke hos hann- eller hunnmus, i NTP-studien). NTP-studien rapporterte også mulig økt risiko for visse typer svulster i hjernen og i binyrene.

Mens begge disse studiene hadde styrker, hadde de også begrensninger som gjør det vanskelig å vite hvordan de kan gjelde for mennesker som blir utsatt for RF-stråling. En gjennomgang fra 2019 av disse to studiene av den internasjonale kommisjonen for ikke-ioniserende strålingsbeskyttelse (ICNIRP) fastslo at begrensningene til studiene ikke tillot konklusjoner å trekke angående RF-energiens evne til å forårsake kreft.

Likevel utelukker ikke resultatene av disse studiene muligheten for at RF-stråling på en eller annen måte kan påvirke menneskers helse.

Studier i mennesker

Studier av personer som kan ha blitt utsatt for RF-stråling på jobben (som personer som jobber rundt eller med radarutstyr, de som betjener kommunikasjonsantenner og radiooperatører) har ikke funnet noen klar økning i kreftrisiko.

En rekke studier har sett etter en mulig sammenheng mellom mobiltelefoner og kreft. Selv om noen studier har vist en mulig sammenheng, har mange andre ikke det. Av mange grunner er det vanskelig å studere om det kan være en sammenheng mellom mobiltelefoner og kreft, inkludert den relativt korte tiden mobiltelefoner har vært i utbredt bruk, endringer i teknologien over tid og vanskeligheter med å estimere hver persons eksponering. Temaet mobiltelefoner og kreftrisiko diskuteres i detalj i Cellular (Cell) Phones .

Hva sier ekspertbyråer?

American Cancer Society (ACS) har ingen offisiell posisjon eller uttalelse om hvorvidt radiofrekvent stråling fra mobiltelefoner, mobiltelefontårn eller andre kilder er en årsak til kreft eller ikke. ACS ser vanligvis til andre ekspertorganisasjoner for å finne ut om noe forårsaker kreft (det vil si om det er et kreftfremkallende stoff), inkludert:

 • Det internasjonale byrået for kreftforskning (IARC) , som er en del av Verdens helseorganisasjon (WHO)
 • US National Toxicology Program (NTP) , som er dannet av deler av flere forskjellige offentlige etater, inkludert National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control and Prevention (CDC), og Food and Drug Administration (FDA)

Andre store organisasjoner kan også kommentere evnen til visse eksponeringer til å forårsake kreft.

Basert på en gjennomgang av studier publisert frem til 2011, har International Agency for Research on Cancer (IARC) klassifisert RF-stråling som “muligens kreftfremkallende for mennesker”, basert på begrensede bevis på en mulig økning i risiko for hjernesvulster blant mobiltelefonbrukere , og utilstrekkelig bevis for andre typer kreft. (For mer informasjon om IARC-klassifiseringssystemet, se Kjente og sannsynlige kreftfremkallende stoffer hos mennesker .) 

Mer nylig utstedte US Food and Drug Administration (FDA) en teknisk rapport basert på resultater fra studier publisert mellom 2008 og 2018, samt nasjonale trender i kreftrater. Rapporten konkluderte: “Basert på studiene som er beskrevet i detalj i denne rapporten, er det ikke tilstrekkelig bevis for å en årsakssammenheng mellom eksponering for radiofrekvensstråling (RFR) og [svulstdannelse].”

Så langt har National Toxicology Program (NTP) ikke inkludert RF-stråling i sin rapport om kreftfremkallende stoffer , som lister opp eksponeringer som er kjent for å være eller rimelig antatt å være kreftfremkallende for mennesker. (For mer om denne rapporten, se Kjente og sannsynlige kreftfremkallende stoffer hos mennesker .)

I følge US Federal Communications Commission (FCC) :

“[For øyeblikket] er det ingen vitenskapelige bevis som etablerer en årsakssammenheng mellom bruk av trådløse enheter og kreft eller andre sykdommer. De som vurderer den potensielle risikoen ved bruk av trådløse enheter er enige om at flere og langsiktige studier bør undersøke om det er et bedre grunnlag for RF-sikkerhetsstandarder enn det som brukes i dag.”

Hvordan kan jeg unngå eksponering for RF-stråling?

Fordi kilder til RF-stråling er så vanlige i den moderne verden, er det ingen måte å helt unngå eksponering for det. Det er noen måter du kan redusere eksponeringen for RF-stråling på, for eksempel:

 • Unngå jobber med økt RF-eksponering
 • Begrense tiden du bruker i nærheten av apparater, utstyr og andre enheter (som WiFi-rutere) som avgir RF-stråling
 • Begrense tiden du bruker med en mobiltelefon (mobil) plassert mot øret (eller nær en annen del av kroppen din)

Likevel er det ikke klart at det å gjøre disse tingene vil være nyttig når det gjelder helserisiko.

logo-fpo.png

American Cancer Society medisinske og redaksjonelle innholdsteam

Teamet vårt består av leger og onkologisk sertifiserte sykepleiere med dyp kunnskap om kreftbehandling, samt journalister, redaktører og oversettere med lang erfaring innen medisinsk skriving.

Sist revidert: 1. juni 2020

Medisinsk informasjon fra American Cancer Society er opphavsrettsbeskyttet materiale. For forespørsler om ny utskrift, se retningslinjene våre for innholdsbruk .

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.