Monkeypox-utbrudd i flere land i ikke-endemiske land: Oppdatering

29. mai 2022

Utbrudd på et øyeblikk

Siden 13. mai 2022 har apekopper blitt rapportert til WHO fra 23 medlemsland som ikke er endemiske for apekopper, i fire WHO-regioner. Epidemiologiske undersøkelser pågår. De aller fleste rapporterte tilfeller så langt har ingen etablerte reiseforbindelser til et endemisk område og har presentert seg gjennom primærhelsetjenesten eller seksuelle helsetjenester. Identifiseringen av bekreftede og mistenkte tilfeller av apekopper uten direkte reiseforbindelser til et endemisk område er atypisk. Tidlig epidemiologi av innledende tilfeller meldt til WHO av land viser at tilfeller hovedsakelig har blitt rapportert blant menn som har sex med menn (MSM). Ett tilfelle av apekopper i et ikke-endemisk land regnes som et utbrudd.

Den nåværende publikasjonen av Disease Outbreak News er en oppdatering av de tidligere publiserte Disease Outbreak News av 21. mai . Denne utgaven gir informasjon om nylig publiserte WHO-veiledning for utbruddet. Bakgrunnsinformasjonen, som beskrivelsen av sykdommens epidemiologi, forblir stort sett uendret.

Beskrivelse av utbruddet

Per 26. mai er totalt 257 laboratoriebekreftede tilfeller og rundt 120 mistenkte tilfeller rapportert til WHO. Ingen er rapportert.

Situasjonen utvikler seg raskt og WHO forventer at det vil bli identifisert flere tilfeller ettersom overvåkingen utvides i ikke-endemiske land, så vel som i land som er kjent for å være endemiske som ikke nylig har rapportert tilfeller.

Umiddelbare handlinger bør fokusere på følgende:

 • gi nøyaktig informasjon til de som kan ha størst risiko for apekopper.
 • stoppe ytterligere blant risikogrupper.
 • beskytte helsearbeidere i frontlinjen.

Tabell 1. Tilfeller av apekopper i ikke-endemiske land til WHO mellom 13. mai og 26. mai 2022, kl. 17.00 CEST

I tillegg til at ikke-endemiske land rapporterer tilfeller, fortsetter WHO å motta oppdateringer om status for pågående utbrudd gjennom etablerte overvåkingsmekanismer (IDSR) for tilfeller i endemiske land 1  i den afrikanske regionen. Laboratoriestyrking i endemiske land er en prioritet for å muliggjøre bekreftelse av mistenkte tilfeller.

Tabell 2. Tilfeller av apekopper i endemiske land

For ytterligere informasjon, se WHO AFRO Weekly Bulletin on Outbreaks and Other Emergency.

Figur 1. Geografisk fordeling av bekreftede og mistenkte tilfeller av apekopper i ikke-endemiske land mellom 13. til 26. mai 2022, kl. 17.00 CEST.

Epidemiologi av sykdommen

Monkeypox er en viral zoonose (et som overføres til mennesker fra dyr) med symptomer som er svært lik de man har sett tidligere hos koppepasienter, selv om det er klinisk mindre alvorlig. Det er forårsaket av monkeypox-viruset som tilhører Orthopoxvirus- slekten i Poxviridae- familien. Navnet monkeypox stammer fra den første oppdagelsen av viruset i aper i Statens Serum Institute, København Danmark, i 1958. Det første menneskelige tilfellet ble identifisert hos et lite barn i Den demokratiske republikken Kongo i 1970.

Monkeypox-virus overføres fra en person til en annen ved nærkontakt med lesjoner, kroppsvæsker, luftveisdråper og forurensede materialer som sengetøy. Inkubasjonsperioden for apekopper er vanligvis fra 6 til 13 dager, men kan variere fra 5 til 21 dager.

Ulike dyrearter har blitt identifisert som mottakelige for apekoppeviruset. Det er fortsatt usikkerhet om den naturlige historien til monkeypox-viruset, og ytterligere studier er nødvendig for å identifisere reservoaret(e) og hvordan virussirkulasjonen opprettholdes i naturen. Å spise utilstrekkelig tilberedt kjøtt og andre animalske produkter fra infiserte dyr er en mulig risikofaktor.

Monkeypox er vanligvis selvbegrensende, men det er sannsynligvis liten immunitet mot apekopper blant mennesker som bor i ikke-endemiske land siden viruset ikke tidligere har blitt identifisert i disse populasjonene. Det er to klader av apekoppevirus: den vestafrikanske kladen og Kongo-bassenget (sentralafrikansk). Kongo-bassengkladden ser ut til å forårsake alvorlig sykdom oftere, med tidligere rapportert dødsfall på opptil 10 %. For øyeblikket rapporterer Den demokratiske republikken Kongo en CFR blant mistenkte tilfeller på rundt 3 %. Den vestafrikanske kladen har tidligere vært assosiert med en samlet lavere CFR på rundt 1 % i en generelt yngre befolkning i afrikanske omgivelser. Siden 2017 har de få dødsfallene til personer med apekopper i Vest- vært assosiert med ung alder eller en ubehandlet HIV-infeksjon.

Historisk har vaksinasjon mot kopper vist seg å være kryssbeskyttende mot apekopper. Imidlertid vil immunitet mot koppevaksinasjon være begrenset til eldre personer siden befolkninger over hele verden under 40 eller 50 år ikke lenger drar nytte av beskyttelsen gitt av tidligere koppevaksinasjonsprogrammer. I tillegg kan beskyttelsen ha avtatt over tid etter vaksinasjon.

Mens én koppevaksine (MVA-BN) og én spesifikk behandling (tecovirimat) ble godkjent for apekopper i forskjellige land, i henholdsvis 2019 og 2022, er disse mottiltakene ennå ikke allment tilgjengelige i de fleste land og ikke i det hele tatt i noen.

Folkehelserespons

 • Folkehelseutbruddsundersøkelser pågår i land som har identifisert tilfeller, inkludert omfattende saksfunn og kontaktsporing, laboratorieundersøkelser, klinisk behandling og saksisolering. Dette er tilnærmingen WHO anbefaler for å begrense ytterligere spredning.
 • Diagnostiske analyser som er spesifikke for apekopper, slik som polymerasekjedereaksjon (PCR)-analyser, har så langt funnet at Vest-Afrika-kladen av apekopper-viruset er tilstede i dette flerlandsutbruddet. Genomisk sekvensering, der tilgjengelig, utføres for ytterligere å karakterisere apekoppeviruset som sirkulerer i dette utbruddet. Flere europeiske land (Belgia, Frankrike, Tyskland, Nederland og Portugal) har publisert full-lengde eller utkast til genomsekvenser av monkeypox-viruset for det nåværende utbruddet. Mens undersøkelser pågår, bekrefter foreløpige data at genomene tilhører den vestafrikanske clade of monkeypox-virus.
 • mot kopper og apekopper, der de er tilgjengelige, blir distribuert i et begrenset antall land for å håndtere nære kontakter. Mens koppevaksiner har vist seg å være beskyttende mot apekopper, er det også en godkjent for forebygging av apekopper. Denne vaksinen er basert på en stamme av vacciniavirus (kjent generisk som modifisert vaccinia Ankara Bavarian Nordic-stamme, eller MVA-BN). Denne vaksinen er godkjent for forebygging av apekopper i Canada og USA. I EU er denne vaksinen godkjent for forebygging av kopper. WHO har innkalt eksperter for å gjennomgå de siste dataene om kopper- og apekoppvaksiner, og for å gi veiledning om hvordan og under hvilke omstendigheter de bør brukes.
 • WHO har publisert raske midlertidige veiledninger om:
 • Overvåking, saksundersøkelse og kontaktsporing for apekopper for raskt å identifisere tilfeller og klynger for å gi optimal klinisk behandling; å isolere tilfeller for å forhindre videre overføring; å identifisere og administrere nære kontakter; å beskytte helsearbeidere i frontlinjen; og å skreddersy effektive kontroll- og forebyggingstiltak. Denne midlertidige veiledningen inkluderer saksdefinisjoner.
 • Laboratorietesting for monkeypox-viruset for å muliggjøre rettidig og nøyaktig bekreftelse av infeksjon, for å støtte utbruddsundersøkelser og bryte av smittekjeder, og for å kontrollere og stoppe utbruddet
 • Monkeypox: Folkehelseråd for homofile, bifile og MSM er gitt for å støtte utviklingen av risikokommunikasjon og samfunnsengasjementmeldinger for personer med høyere risiko i de tidlige stadiene av dette utbruddet.

WHOs midlertidige veiledning for helsemyndigheter om klinisk håndtering av apekopper og infeksjonsforebygging og kontroll (IPC), vaksiner og immunisering mot apekopper, og risikokommunikasjon og samfunnsengasjement vil bli publisert snart. 

WHO risikovurdering

For øyeblikket vurderes den generelle folkehelserisikoen på globalt nivå som moderat med tanke på at dette er første gang at apekopper og -klynger rapporteres samtidig i vidt forskjellige WHO-geografiske områder, og uten kjente epidemiologiske koblinger til endemiske land i Vest- eller Sentral-Afrika. Tilfeller er hovedsakelig rapportert blant MSM. I tillegg indikerer det plutselige utseendet og det brede geografiske omfanget av mange sporadiske tilfeller at utbredt menneske-til-menneske-overføring allerede er i gang, og viruset kan ha sirkulert ukjent i flere uker eller lenger.

Folkehelserisikoen kan bli høy hvis dette viruset utnytter muligheten til å etablere seg som et menneskelig patogen og sprer seg til grupper med høyere risiko for alvorlig sykdom som små barn og immunsupprimerte personer; en stor del av befolkningen er sårbar for apekoppevirus, da koppevaksinasjon, som gir en viss kryssbeskyttelse, har blitt avviklet siden 1980 eller tidligere i noen land.

Det er for tiden begrenset epidemiologisk informasjon og laboratorieinformasjon, og antallet tilfeller som for øyeblikket rapporteres er sannsynligvis en undervurdering, delvis på grunn av følgende:

 • de relativt milde symptomene i mange tilfeller med lokalisert utslett og lymfadenopati, slik at mange personer kanskje ikke møter til helsevesenet 
 • mangel på tidlig klinisk anerkjennelse av helsearbeidere av en infeksjon som tidligere var kjent i bare noen få land;
 • tiden som kreves av medlemsstatene for å etablere og skalere opp nye overvåkingsmekanismer.
 • og mangel på allment tilgjengelige diagnostiske tester, reagenser og andre forsyninger.

Det er en potensiell risiko for helsearbeidere hvis de ikke bruker passende personlig verneutstyr (PPE) for å forhindre overføring. Selv om det ikke er rapportert i det nåværende utbruddet, har risikoen for helsevesenet assosiert med apekopper blitt dokumentert tidligere.

Det er potensiale for større helsepåvirkning med bredere spredning til sårbare befolkningsgrupper, ettersom dødsfall blant tilfeller i tidligere utbrudd har blitt rapportert å forekomme oftere blant barn og immunkompromitterte individer, inkludert personer med dårlig kontrollert HIV-infeksjon, som kan være spesielt kl. risiko for mer alvorlig sykdom.

Videre er det stor sannsynlighet for identifisering av ytterligere tilfeller med uidentifiserte smittekjeder, inkludert potensielt i andre befolkningsgrupper. Med en rekke land i flere WHO-regioner som rapporterer tilfeller av apekopper, er det høyst sannsynlig at enda flere land vil identifisere tilfeller. Siden monkeypox lesjoner ofte forekommer på huden over mange eller alle deler av kroppen, så vel som i munnen, er det høy risiko for ytterligere spredning av viruset gjennom nær fysisk kontakt i familier eller med seksuelle partnere, inkludert ansikt til – kontakt med ansikt, hud-mot-hud eller munn-til-hud, eller kontakt med forurensede materialer (f.eks. lin, sengetøy, klær eller redskaper). Men for øyeblikket ser risikoen for allmennheten ut til å være lav. Ikke desto mindre, 

WHO råd

Identifisering av ytterligere tilfeller og videre spredning i for øyeblikket berørte og andre medlemsstater er sannsynlig. Land bør være på vakt for signaler knyttet til pasienter som viser seg med utslett som utvikler seg i sekvensielle stadier – makula, papler, vesikler, pustler, skorper, på samme utviklingsstadium over alle berørte områder av kroppen – som kan være assosiert med feber, forstørrede lymfeknuter, hodepine, ryggsmerter, muskelsmerter eller tretthet. Under dette nåværende utbruddet har mange individer lokalisert utslett – oral, peri-genital og/eller peri-anal fordeling assosiert med smertefull regional lymfadenopati – noen ganger med sekundær infeksjon. Disse personene kan presentere seg for ulike lokalsamfunn og helsetjenester, inkludert men ikke begrenset til primærhelsetjenesten, feberklinikker, seksuelle helsetjenester, reisehelseklinikker, infeksjonssykdomsavdelinger, akuttmottak, hudklinikker, obstetrikk og gynekologi, og tannhelsetjenester. Å øke bevisstheten blant potensielt berørte lokalsamfunn, så vel som helsepersonell og laboratoriearbeidere, er avgjørende for å identifisere og forhindre ytterligere sekundære tilfeller og effektiv håndtering av det nåværende utbruddet.

Enhver person som oppfyller definisjonen for et mistenkt tilfelle bør tilbys testing. Beslutningen om å teste bør være basert på både kliniske og epidemiologiske faktorer, knyttet til en vurdering av sannsynligheten for infeksjon. På grunn av utvalget av tilstander som forårsaker hudutslett og fordi klinisk presentasjon oftere kan være atypisk i dette utbruddet, kan det være utfordrende å skille apekopper utelukkende basert på den kliniske presentasjonen, spesielt for tilfeller med en atypisk presentasjon. Enhver pasient med mistanke om apekopper bør undersøkes og, hvis bekreftet, isoleres til lesjonene har fått skorpe, skorpen har falt av og et nytt lag med hud har dannet seg under. Isolasjon kan forekomme enten i et helseinstitusjon eller hjemme, forutsatt at den infiserte personen kan isoleres og tas hånd om på riktig måte.

Hensyn knyttet til overvåking og rapportering

For ytterligere detaljer, se; WHOs overvåking, saksundersøkelse og kontaktsporing for Monkeypox: Midlertidig veiledning, 22. mai 2022 . 

Overvåkning

Nøkkelmålene for overvåking og saksundersøkelser for apekopper i den nåværende konteksten er å raskt identifisere tilfeller og klynger av infeksjon og smittekildene så snart som mulig for å gi klinisk behandling og isolere tilfeller for å forhindre videre overføring; og å skreddersy effektive kontroll- og forebyggingstiltak basert på de mest kjente smitteveiene. I ikke-endemiske land regnes ett tilfelle som et utbrudd. På grunn av folkehelserisikoen forbundet med et enkelt tilfelle av apekopper, bør klinikere rapportere mistenkte tilfeller umiddelbart til lokale eller nasjonale helsemyndigheter i henhold til nasjonale rapporteringsprotokoller, uavhengig av om de også utforsker andre potensielle diagnoser. Saker bør rapporteres umiddelbart, i henhold til saksdefinisjonene (lenke delt ovenfor, under folkehelserespons) eller nasjonalt skreddersydde saksdefinisjoner. Sannsynlige og bekreftede tilfeller bør rapporteres umiddelbart til WHO gjennom IHR nasjonale kontaktpunkter (NFPs) i henhold til International Health Regulations (IHR 2005).

Land bør være på vakt for signaler knyttet til pasienter med uvanlige utslett, vesikulære eller pustulære lesjoner eller lymfadenopati, ofte assosiert med feber, i en rekke lokalsamfunn og helsevesen, inkludert men ikke begrenset til primærhelsetjenesten, feberklinikker, seksuell helsetjenester, reisehelseklinikker, infeksjonsavdelinger, legevakt, fødselshjelp og gynekologi, og hudklinikker. Overvåking for utslettlignende sykdommer bør intensiveres og veiledning gis for innsamling av hudlesjonsprøver for bekreftende PCR-testing. Klinikere bør være på vakt for alle pasienter med relevante symptomer og tegn som nylig kan ha reist eller vært i kontakt med noen som nylig har reist. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til, reiser fra endemiske land, og spesielt Nigeria på dette tidspunktet, eller reise fra andre land der det nylig er rapportert om apekopper. Personer som nylig har hatt nær personlig kontakt med flere seksuelle partnere, enten lokalt eller i forbindelse med nylige reiser, kan være i faresonen. Oppsøkende aktiviteter bør settes på plass for lokalsamfunn identifisert å være i faresonen når utbruddet utfolder seg. På det nåværende tidspunkt inkluderer dette oppsøking til sosiale nettverk av MSM og deres nære kontakter. Det er viktig å merke seg at det første tilfellet av apekopper identifisert i et kan ha fått infeksjon gjennom nær personlig kontakt lokalt. Under begrensede omstendigheter kan nylig tilberedning eller inntak av vilt eller bushmeat også representere en risiko. enten lokalt eller i forbindelse med nylige reiser, kan være i faresonen. Oppsøkende aktiviteter bør settes på plass for lokalsamfunn identifisert å være i faresonen når utbruddet utfolder seg. På det nåværende tidspunkt inkluderer dette oppsøking til sosiale nettverk av MSM og deres nære kontakter. Det er viktig å merke seg at det første tilfellet av apekopper identifisert i et samfunn kan ha fått infeksjon gjennom nær personlig kontakt lokalt. Under begrensede omstendigheter kan nylig tilberedning eller inntak av vilt eller bushmeat også representere en risiko. enten lokalt eller i forbindelse med nylige reiser, kan være i faresonen. Oppsøkende aktiviteter bør settes på plass for lokalsamfunn identifisert å være i faresonen når utbruddet utfolder seg. På det nåværende tidspunkt inkluderer dette oppsøking til sosiale nettverk av MSM og deres nære kontakter. Det er viktig å merke seg at det første tilfellet av apekopper identifisert i et samfunn kan ha fått infeksjon gjennom nær personlig kontakt lokalt. Under begrensede omstendigheter kan nylig tilberedning eller inntak av vilt eller bushmeat også representere en risiko. Det er viktig å merke seg at det første tilfellet av apekopper identifisert i et samfunn kan ha fått infeksjon gjennom nær personlig kontakt lokalt. Under begrensede omstendigheter kan nylig tilberedning eller inntak av vilt eller bushmeat også representere en risiko. Det er viktig å merke seg at det første tilfellet av apekopper identifisert i et samfunn kan ha fått infeksjon gjennom nær personlig kontakt lokalt. Under begrensede omstendigheter kan nylig tilberedning eller inntak av vilt eller bushmeat også representere en risiko.

Rapportering

Saksrapporter bør minimum inneholde følgende informasjon: dato for rapporten; rapporteringssted; navn, alder, kjønn og bosted; dato for debut av de første symptomene; nylig reisehistorikk inkludert plassering og reisedatoer; nylig eksponering for et sannsynlig eller bekreftet tilfelle; forhold og art av kontakt med sannsynlig eller bekreftet tilfelle (der det er relevant); nyere historie med flere og/eller anonyme seksuelle partnere; vaksinasjonsstatus for kopper eller apekopper; tilstedeværelse av utslett; tilstedeværelse av andre kliniske tegn eller symptomer i henhold til saksdefinisjonen; klinisk diagnose og dato for laboratoriebekreftelse (der det er gjort); metode for bekreftelse (der det er gjort); genomisk karakterisering (hvis tilgjengelig); andre relevante kliniske funn eller laboratoriefunn, spesielt for å utelukke vanlige årsaker til utslett i henhold til saksdefinisjonen; om innlagt på sykehus; dato for sykehusinnleggelse (der det er relevant); og utfall på rapporteringstidspunktet.

Et globalt saksrapporteringsskjema er under utvikling.

Hensyn knyttet til saksundersøkelse

Begrunnelse

Under utbrudd av apekopper hos mennesker er nær fysisk kontakt med infiserte personer den viktigste risikofaktoren for infeksjon med apekopper. Hvis det er mistanke om apekopper, bør undersøkelsen bestå av (i) klinisk undersøkelse av pasienten ved bruk av passende infeksjonsforebyggende og -kontroll (IPC), (ii) avhør av pasienten om mulige lokale eller reiserelaterte infeksjonskilder og tilstedeværelsen av lignende sykdom i pasientens samfunn og kontakter, og (iii) innsamling og utsendelse av prøver for apekopper laboratorieundersøkelse. Minimumsdataene som skal fanges er inkludert ovenfor under ‘Rapportering'. Eksponeringsundersøkelse bør dekke perioden opptil 21 dager før symptomdebut. Enhver pasient med mistanke om apekopper bør isoleres under antatte og kjente infeksjonsperioder, det vil si under henholdsvis prodromal- og utslettstadiet av sykdommen. Laboratoriebekreftelse av mistenkte tilfeller er viktig, men bør ikke forsinke folkehelsetiltak. Mistanke om tilstedeværelse av lignende sykdom i pasientens samfunn eller kontakter bør undersøkes videre (også kjent som “bakoverkontaktsporing”).

Retrospektive tilfeller funnet ved aktivt søk kan ikke lenger ha de kliniske symptomene på apekopper (de har kommet seg etter akutt sykdom), men kan vise arrdannelse og andre følgetilstander. Det er viktig å samle inn epidemiologisk informasjon fra retrospektive tilfeller i tillegg til aktive.

Prøver tatt fra personer med mistanke om apekopper eller dyr med mistanke om apekoppervirusinfeksjon skal håndteres trygt av opplært personale som arbeider i passende utstyrte . Nasjonale og internasjonale forskrifter for transport av smittefarlige stoffer bør følges strengt under prøvepakking og transport til testlaboratoriene. Nøye planlegging er nødvendig for å vurdere laboratorietesteringskapasitet. Kliniske laboratorier bør informeres på forhånd om prøver som skal sendes fra personer med mistenkt eller bekreftet apekopper, slik at de kan minimere risikoen for laboratoriearbeidere og, der det er hensiktsmessig, trygt utføre laboratorietester som er avgjørende for klinisk behandling. Se ytterligere informasjon nedenfor: Hensyn til laboratorietesting og prøvehåndtering.

Retrospektive tilfeller kan ikke laboratoriebekreftes; serum fra retrospektive tilfeller kan imidlertid samles inn og testes for anti-ortopoksvirus-antistoffer for å hjelpe til med deres klassifisering.

Hensyn knyttet til kontaktsporing

Begrunnelse

Kontaktsporing er et sentralt folkehelsetiltak for å kontrollere spredningen av smittsomme sykdommer som apekoppevirus. Det gir mulighet for å avbryte overføringen og kan også hjelpe personer med høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom til raskere å identifisere eksponeringen deres, slik at deres helsestatus kan overvåkes, og de kan søke medisinsk hjelp raskere hvis de blir symptomatiske. I dagens sammenheng bør kontaktidentifikasjon og kontaktoppsporing igangsettes så snart et mistenkt tilfelle er identifisert. Sakspasienter bør intervjues for å få fram navn og kontaktinformasjon til alle slike personer. Kontakter bør varsles innen 24 timer etter identifisering. 

Definisjon av en kontakt

En kontakt er definert som en person som i perioden som begynner med debut av kildetilfellets første symptomer, og slutter når alle skorper har falt av, har hatt en eller flere av følgende eksponeringer med et sannsynlig eller bekreftet tilfelle av apekopper:

 • direkte fysisk eller intim personlig kontakt, inkludert enhver seksuell kontakt
 • eksponering ansikt til ansikt (inkludert helsearbeidere uten passende PPE)
 • kontakt med forurensede materialer som klær eller sengetøy

Kontaktidentifikasjon

Sakspasienter kan bli bedt om å identifisere kontakter på tvers av ulike kontekster, inkludert husholdningen, intime partnere og seksuelle kontakter, samt arrangementer og sosiale sammenkomster der utvidede nettverk av individer kan delta i aktiviteter som involverer fysisk kontakt som kan sette deltakerne i fare, festivaler , sport, barer eller restauranter og andre samlingssteder, transport eller reise i et lukket kjøretøy, helsetjenester (inkludert laboratorieeksponering), arbeidsplassen, bedehus, skole/barnehage og andre tilbakekalte interaksjoner. Oppmøtelister og passasjermanifester kan for eksempel brukes videre til å identifisere kontakter.

Kontaktovervåking

Kontakter bør overvåkes minst daglig for debut av tegn/symptomer i en periode på 21 dager fra siste kontakt med en pasient i infeksjonsperioden. Tegn/symptomer på bekymring inkluderer ubehag, hodepine, feber, frysninger, sår munn eller hals, ubehag, tretthet, utslett og lymfadenopati (hovne eller betente lymfeknuter). Kontakter bør overvåke temperaturen to ganger daglig. Kontakter uten symptomer bør ikke donere blod, celler, vev, organer, morsmelk eller sæd mens de overvåkes selv eller overvåkes for symptomer. Kontakter uten symptomer kan fortsette rutinemessige daglige aktiviteter som å gå på jobb og gå på skole (dvs. ingen karantene er nødvendig), men bør forbli i nærheten av hjemmet i løpet av overvåkingsperioden. Det kan imidlertid være forsvarlig å ekskludere førskolebarn fra barnehage,

Alternativer for overvåking fra offentlige helsemyndigheter er avhengig av tilgjengelige ressurser. Kontakter kan selvovervåke eller overvåkes aktivt, eller direkte. For egenkontroll gis identifiserte kontakter informasjon om tegn/symptomer som skal overvåkes, tillatte aktiviteter og hvordan man kan kontakte folkehelseavdelingen dersom tegn/symptomer oppstår. Aktiv overvåking er når offentlige helsemyndigheter er ansvarlige for å sjekke minst en gang om dagen for å se om en person under overvåking har selvrapporterte tegn/symptomer. Direkte overvåking er en variant av aktiv overvåking som involverer minst daglig hjemmebesøk eller oppmøte på helseinstitusjon eller folkehelseenhet dersom dette kan gjøres trygt, eller visuelt undersøke personen under overvåking via video for tegn på sykdom.

En kontakt som utvikler andre første tegn/symptomer enn utslett bør isoleres og overvåkes nøye for tegn på utslett de neste syv dagene. Hvis det ikke oppstår utslett, kan kontakten gå tilbake til temperaturovervåking for resten av de 21 dagene. Hvis kontakten utvikler utslett, må de isoleres eller isoleres etter behov, de må vurderes fullt ut som et mistenkt tilfelle, og en prøve bør tas for laboratorieanalyse for å teste for apekopper.

Overvåking av utsatt helsepersonell og omsorgspersoner

Ethvert helsearbeider eller husstandsmedlem som har tatt hånd om en person med sannsynlige eller bekreftede apekopper, inkludert håndtering av potensielt kontaminerte materialer selv uten direkte pasientkontakt, bør være oppmerksomme på utviklingen av symptomer som kan tyde på tilegnelse av apekopper, spesielt innen 21. -dager etter siste dato da omsorgen ble gitt. Helsearbeidere bør varsle smittevern, bedriftshelse og offentlige helsemyndigheter for å bli veiledet om en medisinsk vurdering.

Helsearbeidere som har ubeskyttet eksponering (dvs. ikke har på seg passende PPE) for pasienter med apekopper eller kontakt med mulig kontaminerte materialer trenger ikke utelukkes fra arbeidsplikt hvis de er uten symptomer i overvåkingsperioden, men bør overvåkes for symptomer, som inkluderer måling av temperatur minst to ganger daglig i 21 dager etter eksponeringen. Før du melder deg på jobb hver dag, bør helsearbeideren intervjues angående bevis på relevante tegn/symptomer som ovenfor.

Helsearbeidere som har tatt hånd om eller på annen måte vært i direkte eller indirekte kontakt med apekopppasienter mens de har fulgt anbefalte forholdsregler for smittevern, kan gjennomgå egenkontroll eller aktiv overvåking som bestemt av lokale offentlige helsemyndigheter.

av kontakter og/eller helsepersonell

Noen land kan ha vaksine mot apekopper eller kopper som kan vurderes for bruk i henhold til nasjonale retningslinjer. Der det er mulig, kan land vurdere rettidig vaksinasjon av nære kontakter som post-eksponeringsprofylakse. Vaksine etter eksponering med lokalt tilgjengelig vaksine mot apekopper eller kopper (ideelt innen 4 dager etter eksponering) kan vurderes av enkelte land for kontakter med høyere risiko, for eksempel familie som bor i samme husholdning, intime personlige eller seksuelle kontakter, eller helsearbeidere utsatt mens ikke bruker egnet PPE. Vedtak om vaksinasjon og hvilken vaksine som skal brukes bør baseres på nasjonal veiledning. Individuelle beslutninger om vaksinasjon for kontakter med pasienter med apekopper bør være basert på folkehelseveiledning, risiko-nytte vurdering og delt klinisk beslutningstaking mellom en helsepersonell og en pasientkontakt. Pre-eksponeringsvaksinasjon kan også vurderes for visse helsearbeidere, inkludert laboratoriepersonell, eller andre personer i fare.

Enhver forespørsel om vaksiner bør rettes gjennom helsemyndigheter på nasjonalt nivå.

Reiserelatert kontaktsporing

Offentlige helsemyndigheter bør samarbeide med reiseoperatører og folkehelsemotparter på andre steder for å vurdere potensielle risikoer og for å kontakte passasjerer eller andre som kan ha hatt kontakt med en smittsom pasient under transport.

Et globalt kontaktsporingsskjema vil bli gjort tilgjengelig snart.

Hensyn knyttet til risikokommunikasjon og samfunnsengasjement

Å kommunisere apekopprelaterte risikoer og engasjere seg med utsatte og berørte samfunn, sivilsamfunnsorganisasjoner og helsepersonell, inkludert seksuelle helseklinikker, om forebygging, oppdagelse og omsorg, er avgjørende for å forhindre ytterligere sekundære tilfeller og effektiv håndtering av det nåværende utbruddet. Å gi folkehelseråd om hvordan sykdommen overføres, dens symptomer og forebyggende tiltak og målretting av samfunnsengasjement til befolkningsgruppene som er mest utsatt, er avgjørende for å minimere spredning.

Alle som har direkte kontakt med en smittet person, inkludert intim eller seksuell kontakt, kan få apekopper. Trinn for selvbeskyttelse inkluderer å unngå fysisk kontakt med personen. Det er også viktig å unngå intim eller seksuell kontakt med noen med lokalisert anogenital utslett og/eller munnsår. I den tidlige fasen av dette utbruddet mens informasjon fortsatt samles inn, vil det være fornuftig å begrense antallet sexpartnere, holde hendene rene med vann og såpe eller alkoholbaserte geler, og opprettholde åndedrettsetikett og håndhygiene.

Hvis folk utvikler utslett, ledsaget av feber eller en følelse av ubehag eller sykdom, bør de kontakte helsepersonell og bli testet for apekopper. Hvis noen er mistenkt eller bekreftet å ha apekopper, bør de isolere seg hjemme eller i et passende anlegg til skorpene har falt av, og avstå fra sex, inkludert oralsex. I løpet av denne perioden må pasienter tilbys støttende medisinsk behandling for å lindre symptomer på apekopper som smerte eller kløe. Pasienter bør overvåkes for tidlig oppdagelse av eventuelle medisinske komplikasjoner av sykdommen. Alle som tar vare på en person som er syk med apekopper, bør bruke passende personlige vernetiltak.

Enhver utslettlignende sykdom under reise eller ved retur bør umiddelbart rapporteres til helsepersonell, inkludert informasjon om alle nylige reiser, seksuell historie og koppevaksinasjonshistorie.

Beboere og reisende til land som er endemiske av apekopper bør unngå kontakt med syke pattedyr som gnagere, pungdyr, ikke-menneskelige primater (døde eller levende) som kan huse apekoppevirus og bør avstå fra å spise eller håndtere vilt (bush meat).

Hensyn knyttet til klinisk behandling og infeksjonsforebygging og kontroll i helsevesenet

Disse forholdsreglene gjelder i alle helseinstitusjoner, inkludert polikliniske tjenester og sykehus.
Helsearbeidere som tar seg av pasienter med mistenkt eller bekreftet apekopper bør implementere standard, kontakt- og dråpeforholdsregler. Disse forholdsreglene gjelder i alle helseinstitusjoner, inkludert polikliniske tjenester og sykehus. Standard forholdsregler inkluderer streng overholdelse av håndhygiene, hensiktsmessig håndtering av forurenset medisinsk utstyr, klesvask, avfall og rengjøring og desinfeksjon av miljøoverflater

WHO anbefaler at kontakt- og dråpeoverføringsbaserte forholdsregler implementeres som et minimum for ethvert mistenkt eller bekreftet tilfelle av apekopper. Dette inkluderer:

 • Alle helsearbeidere bør utføre håndhygiene i henhold til WHOs 5 øyeblikk av håndhygiene, inkludert før påføring og etter fjerning av PPE.
  • Plasser pasienten i et godt ventilert enkeltpasientrom med eget bad eller toalett. Hvis enkeltpasientrom ikke er tilgjengelig, bør du vurdere å kohortere bekreftede tilfeller, og holde en avstand på 1 meter mellom pasientene.
  • Utpekt pasientrom/område bør ha skilt ved inngangen som indikerer kontakt/dråpe forholdsregler. 
  • Alle som kommer inn på pasientrommet bør bruke personlig verneutstyr (PPE) inkludert hansker, kappe, en velsittende medisinsk maske og øyebeskyttelse
  • Instruer pasienten om å bruke en velsittende medisinsk maske og følge åndedrettshygiene og hosteetikette og dekke utsatte lesjoner når andre er i rommet og når transport er nødvendig. 
  • Unngå unødvendig bevegelse av personer med mistenkt eller/bekreftet apekopper. Hvis pasienten må flyttes eller transporteres innenfor eller utenfor anlegget, sørg for at risikobaserte forholdsregler opprettholdes, og plasser en veltilpasset medisinsk maske på pasienten (forutsatt at pasienten tåler det).
  • Mottaksanlegget/avdelingen/enheten bør være klar over overføringsbaserte forholdsregler som kreves for å informere personalet og forberede isolasjonen eller det anviste området. 
  • Skulle det kreves aerosolgenererende prosedyrer for pasientbehandling og ikke kan utsettes, bør helsepersonell ta alle nødvendige forholdsregler for å unngå aerosoldannelse av pasientsekreter eller annet materiale og ta på seg passende PPE som er nødvendig for å beskytte seg selv under prosedyren.

PPE bør kasseres før det forlater isolasjonsområdet hvor pasienten er innlagt. Områder innenfor helseinstitusjonen som ofte brukes av pasienten eller hvor pasientbehandlingsaktiviteter forekommer, og pasientbehandlingsutstyr bør rengjøres og desinfiseres i henhold til nasjonale eller anleggets retningslinjer. Sengetøy, sykehuskåper, håndklær og andre stoffer bør håndteres og samles forsiktig for å unngå risting.

Full foreløpig veiledning om smitteforebygging og -kontroll vil bli publisert snart.

Klinisk behandling og behandling

Klinisk behandling for pasienter med apekopper er støttende. Alle symptomer bør ivaretas, inkludert feber, smertefulle sår eller hudlesjoner, ubehag relatert til hovne lymfeknuter eller andre bekymringer. Pasienter bør ha rikelig med hvile og væske, da systemiske symptomer (f.eks. feber) kan føre til dehydrering og lokale symptomer (f.eks. sår i munnen eller hovne lymfeknuter) kan føre til problemer med å spise eller drikke nok væske. Forsiktighet bør utvises for å unngå å berøre slimhinner som øyne og sekundære infeksjoner av lesjoner må forebygges eller behandles i henhold til lokale medisinske protokoller. Riktig øye- og hudpleie vil bidra til å redusere komplikasjoner og følgetilstander som arrdannelse. Pasienter bør også overvåkes for å sikre at hevelse av lymfeknuter eller abscesser i munn eller svelg ikke svekker evnen til å puste eller fører til luftveisobstruksjon. Alle underliggende tilstander eller assosierte infeksjoner på grunn av andre årsaker bør behandles raskt og fullstendig.

Utplassering av farmasøytiske mottiltak, inkludert spesifikke antivirale midler (dvs. tecovirimat, som er godkjent for apekopper, men ennå ikke allment tilgjengelig) kan vurderes under undersøkelses- eller medfølende bruksprotokoller, spesielt for de som har alvorlige symptomer eller som kan være i fare for dårlige utfall ( for eksempel de med immunundertrykkelse på grunn av andre medisinske tilstander eller små barn).  

Full foreløpig veiledning om klinisk behandling og terapi for apekopper vil bli publisert snart.

Hensyn knyttet til laboratorietesting og prøvehåndtering

For mer informasjon, se WHOs laboratorietesting for apekoppeviruset: Midlertidig veiledning, 23. mai 2022 . 

Monkeypox-virus (MPXV) er et dobbelttrådet DNA-virus, et medlem av O rthopoxvirus- slekten i Poxviridae- familien. Poxvirus forårsaker sykdom hos mennesker og mange andre dyr; infeksjon resulterer vanligvis i dannelse av lesjoner, hudknuter eller spredt utslett. Andre arter av ortopoksvirus (OPXV) som er patogene for mennesker inkluderer kukoppervirus og variolavirus (som forårsaker kopper, som har blitt utryddet). Vaccinia-virus er også en OPXV som har blitt brukt til å produsere vaksiner for immunisering av mennesker og var et nøkkelverktøy for utryddelse av kopper, oppnådd i 1980.

Den anbefalte prøvetypen for laboratoriebekreftelse av apekopper er hudlesjonsmateriale, inkludert vattpinner av lesjonsoverflate og/eller ekssudat, tak fra mer enn én lesjon eller lesjonsskorper. Alternativt kan vattpinner plassert i virale transportmedier (VTM) også brukes. Prøver bør oppbevares kjølt eller frosset innen en time etter innsamling og transporteres til laboratoriet så snart som mulig etter innsamling. Hvis transporten overskrider syv dager før prøven skal testes, bør prøvene oppbevares ved -20 celsius eller lavere.

Alle prøver som transporteres skal ha passende trippel emballasje, merking og dokumentasjon og sendes i samsvar med gjeldende nasjonale og/eller internasjonale forskrifter. Frakt krever en farlig gods-sertifisert avsender. For informasjon om forsendelseskrav for smittefarlige stoffer, se WHOs veiledning om regelverk for transport av smittefarlige stoffer 2021-2022.

Bekreftelse av monkeypox-infeksjon er basert på nukleinsyreamplifikasjonstesting (NAAT), ved bruk av sanntids eller konvensjonell PCR, for påvisning av unike sekvenser av MPXV viralt DNA. Hvis en MPXV-spesifikk (fortrinnsvis) ikke er tilgjengelig, kan en ortopoksviruspositiv PCR betraktes som bekreftelse i ikke-endemiske land, da det er lite sirkulasjon av andre ortopoksvirus hos mennesker. PCR kan brukes alene, eller i kombinasjon med sekvensering.

Antistoffdeteksjon fra plasma eller serum bør ikke brukes alene for diagnose av apekopper. Imidlertid kan IgM-deteksjon fra nylige akutt syke pasienter eller IgG i parede serumprøver, tatt med minst 21 dagers mellomrom, hvor den første samles inn i løpet av den første uken av sykdommen, hjelpe diagnosen hvis testede prøver gir usikre resultater. Nylig eller tidligere koppevaksinasjon kan forstyrre serologisk testing.

Elektronmikroskopi kan brukes til å visualisere potensielt poxvirus i prøven, men med tilgjengeligheten av molekylære analyser og de høye tekniske ferdighetene og fasilitetene som kreves, brukes ikke denne metoden rutinemessig for laboratoriebekreftelse.

Virusisolering anbefales ikke som en rutinemessig diagnostisk prosedyre og bør kun utføres i laboratorier med passende erfaring og inneslutningsfasiliteter. Bekreftelse av monkeypox-infeksjon bør vurdere klinisk og epidemiologisk informasjon. Alle testresultater, positive eller negative, bør umiddelbart rapporteres til nasjonale myndigheter. Tilgang til rettidig og nøyaktig laboratorietesting av prøver fra tilfeller som er under etterforskning er en viktig del av diagnosen og overvåkingen av denne nye infeksjonen. Alle land bør ha tilgang til pålitelig testing enten nasjonalt eller gjennom henvisning til laboratorier i andre land som er villige og i stand til å foreta OPXV- eller MPXV-deteksjon. WHO, gjennom sine regionale kontorer, kan hjelpe medlemslandene med å få tilgang til testing gjennom henvisning.

Basert på tilgjengelig informasjon på dette tidspunktet, anbefaler ikke WHO at medlemslandene vedtar noen internasjonale reiserelaterte tiltak for verken innkommende eller utgående reisende.

WHO vil gi ytterligere midlertidig veiledning om saksbehandling og infeksjon, forebygging og kontroll; vaksiner og immunisering, og risikokommunikasjon og samfunnsengasjement i de kommende dagene.

WHO oppfordrer alle medlemsland, helsemyndigheter på alle nivåer, klinikere, helse- og sosialsektorens partnere og akademiske, forsknings- og kommersielle partnere til å reagere raskt for å stoppe utbruddet av apekopper i flere land. Raske tiltak må iverksettes før viruset kan tillates å etablere seg som et menneskelig patogen med effektiv overføring fra person til person i både endemiske og ikke-endemiske sammenhenger. Erfaringer fra utryddelse av kopper og fra håndtering av andre nye zoonotiske sykdommer må snarest vurderes i lys av disse raskt utviklende hendelsene.

Mer informasjon

Sitabel referanse:  Verdens helseorganisasjon (29. mai 2022). Nyheter om sykdomsutbrudd; Monkeypox-utbrudd i flere land i ikke-endemiske land. Tilgjengelig på:  https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON388 

1.Land som er endemiske for apekopper er: Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Elfenbenskysten, Den demokratiske republikken Kongo, Gabon, Liberia, Nigeria, Kongo og Sierra Leone. I Ghana ble monkeypox-viruset bare identifisert hos dyr. Benin og Sør-Sudan har dokumentert importerte saker tidligere. Land som for tiden rapporterer tilfeller av den vestafrikanske kladen er Kamerun og Nigeria, og av Kongo-bassengkladen er Kamerun, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. I henhold til saksdefinisjonen (delt under referanser), bør alle land bortsett fra Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Nigeria rapportere nye tilfeller av apekopper som en del av det nåværende flerlandsutbruddet. Skulle land i Sentral-Afrika identifisere et tilfelle av apekopper på grunn av Vest-Afrika-kladen,

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.