About the EEA Agreement

Tale/innlegg | Dato: 23.05.2022

Av: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Brussels, 23 May)

Minister of Foreign Affairs Anniken Huitfeldt's statement on the EEA Agreement at the EEA Council meeting in Brussels 23 May.

Mr. Chairman,

På møtet vårt i november i fjor snakket vi alle om vår felles kamp mot pandemien. Selv om den kampen ikke er glemt, ser vi denne gangen en kamp for selve overlevelsen til en nabo rett utenfor dørstokken vår.

Kontinentet vårt er i endring foran øynene våre. Norge og de andre EØS EFTA-statene står sammen med EU i å gjøre alt vi kan for å hjelpe Ukraina med å forsvare seg selv.

Vi står sammen med EU og andre land for å sikre at sanksjonene er sterke og effektive. Vi ønsker ukrainske flyktninger velkommen. Vi gir humanitær hjelp. Vi bidrar gjennom EUs sivilbeskyttelsesmekanisme. Og vi leverer militært utstyr.

La meg også understreke at Norge vil bidra vesentlig til gjenoppbyggingsarbeidet.

Europeisk enhet i møte med Russlands angrepskrig er avgjørende. Norges forhold til EU er fortsatt bunnsolid. Vi er en nær partner til EU gjennom EØS-avtalen. Integriteten til det indre markedet er en prioritet for oss. Ikke minst i denne konfliktens tid. Vi må ivareta det indre marked. Og verdiene den er bygget på.

I tillegg har EUs samarbeid om sikkerhet og forsvar gradvis blitt styrket de siste årene. Norge har tatt grep for å kunne delta i EUs nye initiativ på dette området. Et slikt initiativ er European Defence Fund, som vi deltar i gjennom EØS-avtalen.

Herr formann
Herr formann,

La meg si noen ord om EØS- og Norgesstipendene. Disse tilskuddene bidrar til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Men de spiller også sin rolle i å fremme våre felles verdier og beskytte rom for sivilsamfunnet. Det indre marked kan bare fungere på grunnlag av rettsstaten og uavhengige domstoler.

Krigen i Ukraina er en påminnelse til oss alle om at vi ikke kan ta demokrati eller fred for gitt. Vi tror det er behov for et sterkere engasjement for våre felles verdier.

Vi starter snart forhandlinger om en ny periode av EØS-finansieringsmekanismene. Hovedmålene for en ny periode bør være klare: redusere økonomiske og sosiale forskjeller og styrke bilaterale forbindelser. Det er også viktig at de solide implementerings- og styringsstrukturene opprettholdes.

Godt styresett må prioriteres høyt. Å fremme og beskytte rettssikkerhet og demokrati vil være viktig for Norge også i en ny periode.

Det vil foregå parallelle forhandlinger om markedsadgang for fisk og sjømat. EU er avhengig av import av trygg, sunn, sporbar og bærekraftig produsert sjømat fra Norge. Både for å forsyne EUs prosessindustri og for å tilfredsstille forbrukerens etterspørsel etter sjømat.

Denne avhengigheten er foreløpig ikke riktig reflektert. Dagens tollregime legger en byrde på importører og eksportører. Vi forventer at forhandlingene vil føre til forbedringer i handelsregimet for sjømat.

Herr formann,

I 28 år har EØS-avtalen vært hovedplattformen for Norges forhold til EU. Vår forpliktelse til avtalen er sterk og solid.

For ti år siden gjorde vi en gjennomgang av Norges forhold til EU. Det ga oss en god forståelse av EØS og hva det betyr for Norge. Den viste også at EØS-samarbeidet kommer både EU og EØS EFTA-statene til gode.

Siden den gang har EU og EØS utviklet seg. Verden rundt oss har endret seg. Vi har møtt nye utfordringer sammen. Regjeringen vil derfor foreta en ny gjennomgang. Den vil fokusere på utviklingen av EØS det siste tiåret.

Som i 2012 vil gjennomgangen bli utført av en uavhengig ekspertgruppe. Denne gruppen er nå etablert. Den vil levere sin rapport til regjeringen innen utgangen av 2023.

Takk skal du ha

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.