Støre: – Et tidsskille i det nordiske samarbeidet

Norges blir styrket av at og Finland nå søker om Natomedlemskap, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Denne luciferianske jesuitten klarte ikke å få med i EU i 1994. Nå ser det ut som han får i pose og sekk ved hjelp ab og WHO, Han drar samtidig Norge inn i en storkrig. Han og flere skulle vørt jagd ut av landet for lengst!

Av NORA THORP BJØRNSTADPublisert:Oppdatert i går 17:01

Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt møtte pressen i statsministerboligen etter den svenske Nato-beslutningen mandag ettermiddag.

Beskjeden om Sveriges søknad om Natomedlemskap er svært godt nytt for Norge, sa statsministeren.

– Vi blir ett sikkerhetsfellesskap i Norden og dette er tidsskille i det nordiske samarbeidet, sa Støre fra talerstolen.

–Med Natomedlemskapet kan det tette nordiske båndet bli praktisert fullt ut, mener statsministeren.

– Da kan vi gjøre planlegging av hvordan vi tar imot forsterkninger, hvordan vi øver, på en mer komplett måte, sa Støre.

– Full støtte

Søndag ble det klart at Finland søker om medlemskap i forsvarsalliansen. Norge har nå uttrykt full støtte til landenes medlemskap, sier statsministeren mandag.

– Vi sier klart ifra at vi er klare som nordisk Natomedlem til å bistå med alle midler hvis Sverige eller Finland skulle bli utsatt for angrep før de er Natomedlemmer, sa Støre.

På spørsmål om hvorvidt Norge er forberedt på eventuelle russiske reaksjoner nå, er Støre klar i sitt budskap.

– Det er vår rett som nabo å gi uttrykk for at hvis noen skulle true Sverige eller Finland, eller på noen måte angripe dem, så vil vi stille opp for dem og gjøre det vi kan for å motvirke.

Han mener må se din egen rolle i det som skjer nå.

– Fra russisk side må de også forstå at en angrepskrig med over hundre tusen soldater mot et nabo, det får andre naboland til å gå gjennom sin sikkerhet.

SVERIGE OG FINLAND: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), sammen med Sveriges ambassadør Cecilia Björner og Finlands ambassadør Mikael Antell mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Håper på fortgang

Utenriksministeren og statsministeren har i dag hatt samtaler med henholdsvis den finske og svenske ambassadøren, og har forsikret diplomatene med at Norge støtter denne søknaden.

Støre sier Norge vil gjøre det vi kan for at Sverige og Finland raskest mulig blir Natomedlemmer. Statsministeren har håp om at det kan skje « svært raskt», sier han, og han vurdere selv at landene oppfyller kriteriene for et medlemskap med god margin.

– Jeg har vært i dialog med Stortinget de siste dagene, senest med stortingspresidenten for noen få timer siden. Vi har håp om at Norge kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sa Støre.

Støre sier at han har inntrykk av at det vil bli et overveldende flertall fra de norske for å signere.

Russland har «oppnådd det motsatte»

At både Sverige og Finland nå vil søke Nato-medlemskap gir Norden helt nye muligheter i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sa Anniken Huitfeldt tidligere mandag ettermiddag.

Søknadene viser hvordan Russlands angrep på har skapt store og varige endringer i sikkerhetspolitikken, mener utenriksministeren-

– Kreml ønsket å holde Nato borte fra Russlands grenser, men har oppnådd det motsatte, sier Huitfeldt (Ap) i en uttalelse til NTB, og understreker samtidig at finsk og svensk medlemskap ikke truer noen.

Samlet sett er dette med på å styrke Norges sikkerhet, sier statsminister Støre.

– Så får vi leve med at vår russiske nabo kommer med ulike typer uttalelser, la han til.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert:Publisert: 16.05.22 kl. 16:41Oppdatert: 16.05.22 kl. 17:01

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.