Sahra Wagenknecht: EUs politikk har ødelagt Ukraina og skadet Europa

Utmerket tale holdt den karismatiske Sahra Wagenknecht, visepresidenten for det tyske venstrepartiet og tysk parlamentsmedlem i det tyske parlamentet 18. mars. Høydepunkter:

  • “USAs hovedinteresse er å hindre koordinering mellom Tyskland og
  • “Resultatet av dette har mistet store deler av sin industri. I dag er landet en konkursstat, hvor folk sulter, skjelver og har lavere lønn enn folk har i Ghana.”
  • “I tillegg er ikke USA og Storbritannia å sende militære rådgivere og levere våpen et spørsmål om å fredsprosessen, men om å torpedere den. Men ser du nå for deg sanksjoner mot USA og Storbritannia?”

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp på  Sahra Wagenknecht Blog .  Den ble  oversatt  av Tom Winter på Fort Russ-bloggen .


Herr president, ærede damer og herrer, fru kansler. 

<figcaption>Sahra Wagenknecht</figcaption>
Sahra Wagenknecht

På dine beste tider hadde tysk utenrikspolitikk to prioriteringer: Enhet for og en god nabopolitikk med Russland. Det burde gi deg stof til ettertanke, Frau Merkel, hvis du vil lytte,

[Volker Kauder: Det er frekt!]

at nasjonalisme og stridigheter i Europa, i løpet av dine ti år i embetet, trives som aldri før, og når det gjelder Russland, har en oppsøkende politikk viket for en ny kald krig.

[Applaus fra venstre]

For ikke lenge siden forklarte sjefen for den innflytelsesrike tenketanken Stratfor, med slående sløvhet, USAs interesse for Europa: USAs hovedinteresse  er å forhindre koordinering mellom Tyskland og Russland , siden de bokstavelig talt “forent er de eneste makt som kan true oss», dvs. true USA.

Denne antatte trusselen mot amerikanske interesser har blitt oppnådd med suksess i overskuelig fremtid. Det startet da EU forsøkte å få land ut av sitt økonomiske og politiske samarbeid med Russland innenfor rammen av det østlige partnerskapet.

[Claudia Roth, Greens: Det er absurd!]

Frau Merkel, naturligvis var dette rettet mot Russland, men det var også i strid med interessene til de involverte landene. Du, ikke Russland, presset dem til enten-eller.

[Applaus fra venstre]

Som et resultat har Ukraina mistet den store delen av sin industri. I dag er landet en konkursstat, hvor folk sulter, skjelver og har lavere lønn enn folk har i Ghana.

Men konfrontasjonen med Russland har ikke bare ødelagt Ukraina, den har skadet hele Europa. Det er faktisk en åpen hemmelighet at USA vekker konflikten med Russland på økonomisk grunnlag. Når den amerikanske administrasjonen snakker om menneskerettigheter, mener de faktisk borerettigheter eller gruverettigheter.  Akkurat nå i Ukraina er det i utsikt en helvetes masse skifergass å frakte.

[Applaus fra venstre]

Hvis vi nå, innenfor rammen av energiunionen for andre rørledningsruter, snakker om økende uavhengighet fra russisk gass, så bør du ærlig fortelle folket hva det betyr: økende avhengighet av mye dyrere og økologisk ødeleggende amerikansk gass fra fraktet. Jeg anser ikke det som et ansvarlig syn.

[Applaus fra venstre]

Listen er lang, Frau Merkel, over tidligere sjefspolitikere som kritiserer Russland-politikken deres. I den listen finner vi navnene på dine forgjengere Gerhard Schroeder, Helmut Kohl, Helmut Schmidt og til og med Hans-Dietrich Genscher. Kanskje det var dette som førte til at du trakk deg tilbake. Uansett er det riktig at du sammen med Frankrikes president Hollande tok initiativet:  Minsk II har virkelig ført til betydelig færre der de siste ukene enn i ukene og månedene forut; døren til en fredelig løsning er åpnet.

[Applaus fra venstre]

Dette er naturligvis en viktig ny situasjon, og du, Frau Bundeskanzlerin, og den franske presidenten fortjener anerkjennelse.

[Tino Sorge, CDU/CSU: Så si det fra tid til annen!]

Men den personen som freden og sikkerheten i Europa er avhengig av, må nå gå videre, med oppfølging og med ryggrad. Dette er naturligvis et problem, siden oppfølging og ryggrad ikke akkurat har vært din sterke side.

[Applaus fra Venstre; knurring fra CDU/CSU]

Selvfølgelig er det ikke akseptabelt når skytingen vedvarer fra opprørernes rekker,

[Tino Sorge: Ikke akseptabelt!]

men når ukrainske tropper – eller de nazistiske bataljonene som kjemper for dem – fortsetter å skyte, da er det mindre uakseptabelt, og ingen kritiske ord fra deg blir hørt.

[Applaus fra venstre]

Hvorfor stiller du ikke frem med mistillitsord når det ukrainske regimet, til tross for sin forutsigbare , budsjetterer med fire ganger så mye for våpen som det gjorde i fjor? Dette garanterer oss ikke at veien til fred har noen faktisk støtte i det ukrainske regimet!

Videre er ikke USA og Storbritannia å sende militære rådgivere og levere våpen et spørsmål om å støtte fredsprosessen, men om å torpedere den. Men ser du nå for deg sanksjoner mot USA og Storbritannia? Jeg tror at hele denne saken med sanksjoner var en stor feil som Europa skjøt seg selv i foten gjennom. Sanksjonene bør ikke forlenges.

[Applaus fra venstre]

Vi trenger ikke flere tanker. Vi trenger ikke en 3000-manns -intervensjonstroppe i Øst-Europa, som beskytter ingen, men som i stedet setter hele Europa ytterligere i fare.

[Applaus fra venstre]

Helmut Schmidt fikk rett da han advarte allerede i 2007, at når det gjelder verdensfred,  er det langt mindre risiko fra Russland enn fra Amerika, og at NATO kun er et verktøy for å opprettholde amerikansk/amerikansk hegemoni.  Og hvis det er riktig, så sitter vi igjen med én fast konklusjon: at Europa endelig må gjøre politikken atskilt fra og uavhengig av USA.

[Applaus fra venstre]

Mr. Juncker har fremmet tesen om at vi trenger en europeisk hær for å vise at vi seriøst er opptatt av å forsvare europeiske verdier mot Russland. Dette viser bare én ting, hvor veldig langt vi har kommet fra det grunnleggerne av EU ønsket.

[Applaus fra venstre]

Den gang handlet det om – som du selv ofte har sagt – fred, demokrati og solidaritet. Aldri igjen skal nasjonalisme og hat skille Europas land. Men for å forsvare  disse  verdiene trengs ingen væpnede bataljoner!

Hvis du ønsker å forsvare demokratiet, Frau Merkel, så sørg for at landene i Europa til slutt blir styrt av valgte regjeringer i stedet for finansmarkeder, ikke av den engangs investeringsbankmannen Mario Draghi, og dessuten ikke av deg.

[Applaus fra venstre; interjeksjon fra Michael Grosse-Bromer: Fjern deg selv fra volden akkurat nå. Det ville vært et stort skritt!]

Hvis du vil ha demokrati, så stopp de såkalte frihandelsavtalene, stopp TTIP som ville gjøre valgte regjeringer til bare en farse

[Applaus fra venstre]

Det  ville være å forsvare europeiske verdier! Det ville være et forsvar for demokratiet, avsløre disse usigelige TTIP-forhandlingene og sammenlignbare avtalene.

Hvis du vil se et forent Europa, så slutt å ydmyke andre land og påtvinge programmer som frarøver de unge generasjonene deres fremtid

[Manuel Sarrazin, De Grønne, “Du har rett med Hellas!”]

Slutt å foreskrive såkalte strukturreformer i Europa, som bare fører til økende ulikhet og en stadig voksende lavlønnssektor. Her i Tyskland er i mellomtiden, som følge av denne politikken, tre millioner mennesker, til tross for at de har en jobb, så fattige at de ikke kan holde seg varme, ikke har nok å spise – enn si har råd til å reise på ferie!  I stedet for å prøve å forklare denne eksport-bashing-politikken, er det på høy tid – og veldig i Europas interesse – å korrigere den. Og det er ikke minst den tyske lønnsdumpingen som kveler de andre landene i pengeunionen.

[Applaus fra venstre]

Finansminister Schaeuble har nylig instruert den greske regjeringen:  “Ja, å styre er alltid bare et møte med virkeligheten.”

[Michael Grosse-Broemer (CDU/CSU): Rett! Max Straubinger (CDU/CSU): Og slik er det!]

Så man kan bare si “Det ville være bra” vel,  det  ville  være en god ting når den tyske regjeringen bare kunne oppleve sitt eget møte med virkeligheten. For det var ikke Syriza, men i stedet søsterpartiene til CDU/CSU og SPD som gjennom tiårene stablet opp de enorme underskuddene, slik at de og den øvre skorpen kunne stappe lommene sine. 

[Applaus fra venstre]

Realiteten er også at under protektoratet til troikaen som du fortsatt verdsetter så mye, hvis kriminelle aktiviteter du kan se i dokumentaren til Harald Schuman, ble den greske gjelden bare større og de greske milliardærene ble rikere.

Og du vil fortsette med det? Da kan jeg bare si “God natt!”

Og hvis du vil ha pengene våre tilbake, få dem fra de som tok dem, og det var ikke sykepleierne eller grekerne på pensjoner: det var de internasjonale bankene og den greske øvre skorpen.  Det er fra disse du kan hjelpe den greske regjeringen å få tilbake pengene sine. 

Den som gir kreditt til en som allerede er overbelastet med gjeld, vil aldri se pengene sine igjen, men ansvaret ligger på deg, Frau Merkel, og deg, herr Schaeuble, og ikke på den nye greske regjeringen som nå knapt har to måneder i embetet. 

Når det gjelder hele debatten om mulige erstatninger, kan jeg bare si at uansett hvordan spørsmålet blir juridisk evaluert, er det minste man kan forvente av den tyske staten et minimum av sensibilitet i behandlingen av saken.

[Applaus, venstre; latter, CDU/CSU]

Jeg må si at du fortsatt ler. Det er trist. I lys av hvordan tyske okkupanter herjet i Hellas, og at en million greske menn og kvinner mistet livet i dette mørke kapittelet i tysk historie, finner jeg de snu-bemerkningene fra deg, herr Schaeuble, og fra deg, herr Kauder, rett og slett respektløse. , og jeg skammer meg.

[Applaus fra venstresiden så vel som fra Juergen Tritten, rop fra CDU/CSU: Å!]

For å minne om at historiens utrulling også går den andre veien, kan jeg avslutningsvis sitere fra talen til Richard von Weizsaecker i anledning 40-årsjubileet for frigjøringen – jeg avslutter akkurat, herr president – ​​talen. Talen gjaldt hovedsakelig Russland og Øst-Europa, men den gjelder naturligvis også for Hellas:

«Når vi tenker på hva våre østlige naboer måtte lide under krigen, forstår vi bedre at balanse, lettelse og et fredelig nabolag med disse landene forblir det sentrale gitte i tysk utenrikspolitikk. Det som betyr noe er at begge sider husker, og at begge sider har respekt for den andre.»

Ja, bare når vi husker det, og bare når vi respekterer hverandre — først da vil vi få tilbake en politikk om å være gode naboer, både innenfor EU og med Russland.[Vedvarende applaus fra venstresiden]

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.