Regjeringen legger frem nye tiltak – noen lettelser på Østlandet fra onsdag

Regjeringen legger lørdag frem nye tiltak for de 25 østlandskommunene som er delvis nedstengt. Disse reglene gjelder neste uke.

Publisert:Oppdatert i dag 14:07

– Smitten går stadig nedover i . Vi begynner å få oversikt over utbruddet av den mye mer smittsomme varianten, sier helseminister Bent Høie (H).

Regjeringen viderefører de gjeldende nasjonale tiltakene fra 18. januar frem til midten av februar. Det gjøres også innstramminger på innreise.

Mange av de strenge tiltakene for de delvis nedstengte kommunene på Østlandet videreføres til og med tirsdag 2. februar. Fra og med onsdag gjøres det likevel noen endringer, og det kommer flere lettelser.

– Vi kommer med noen etterlengtede lettelser. Vi håper de kan bidra til å bevare tålmodigheten i en tung tid, sier Høie.

«Ring 1» vil fra 3. februar bestå av kommunene , Ås og Nordre Follo.

Dette er lettelsene i «Ring 1» fra 3. februar:

  • Enkeltstående butikker kan åpne.
  • Serveringssteder kan åpne igjen.
  • Bibliotek kan åpne.
  • Barn og unge kan igjen drive idretts- og fritidsaktiviteter.
  • Barn og unge kan ha svømmetrening og svømmeundervisning.
  • Private besøk i hjemmet frarådes ikke lenger.

VG-kommentator: – Barn og unge kommer best utVolume 90%

Disse tiltakene gjelder i «Ring 1»:

VIS MER

«Ring 2» vil fra 3. februar bestå av følgende : Asker, Bærum, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rælingen, Vestby og Våler.

«Ring 2»-kommunene får følgende lettelser fra 3. februar:

  • Voksne kan delta på organisert utendørs trening.
  • Treningssentre kan holde åpent.
  • Barn og unge kan ha svømmetrening og svømmeundervisning.
  • Det er ikke lenger frarådet å reise til fritidsbolig utenfor egen kommune, men man bes om å kun reise sammen med personer fra sin egen husstand.

Disse tiltakene gjelder for de 14 kommunene i «Ring 2»:

VIS MER

Fra og med onsdag skal åtte av disse kommunene skal gå tilbake til gjeldende nasjonale råd.

Dette gjelder kommunene Aurskog-Høland, Drammen, Horten, Lier, , Rakkestad, Råde og Skiptvet.

Lettelser for barn og unge

Under pressekonferansen la også regjeringen frem sin begrunnelse for å lempe på tiltakene som hadde rammet barn og unge.

– Jeg er veldig glad for at vi kan lette litt på tiltakene, og da prioriterer vi barn, unge og folks arbeidsplasser. Det er viktig at vi får smitten ytterligere ned og beholder kontrollen. Da kan vinteren og våren bli lettere for oss alle, sier kunnskapsminister Guri Melby.

Lettelsene betyr at skoler og barnehager i kommunene i ring 1 og ring 2 nå går tilbake til gult tiltaksnivå. Kommunene får med dette tid til å vurdere om de av lokale hensyn har behov for tiltak på rødt nivå.Disse reglene gjelder for barn og ungeVolume 90%

For universiteter, høyskoler og fagskoler er lokalene fortsatt stengt for studenter og undervisning, og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjennomføres digitalt.

Det gjøres derimot unntak for studenter som er helt avhengige av tilgang til lokaler for forsøk og ferdighetstrening, for å unngå forsinkelser i studiene.

Kommunene kan stramme inn ytterligere

Regjeringen åpnet for at kommunene kan ha strengere tiltak enn det som er lagt frem, ut ifra hvordan smittesituasjonen i kommunen er.

Det betyr at de kan velge å ha strengere tiltak enn det som ble lagt frem dersom de ser at det er hensiktsmessig.Slik blir lettelsene av coronatiltakeneVolume 90%

Pressekontakt i Nordre Follo kommune, Silje Stavik, sier til VG at de skal i møter etter pressekonferansen er ferdig. De ønsker foreløpig ikke å kommentere om de skal innføre strengere tiltak enn de to andre ring 1-kommunene.

Innstramming i innreiseregler

Tidligere har det vært mulig å fremlegge en attest for påvist gjennomgått , for å slippe innreisekarantene, krav om negativ og test ved ankomst.

Grunnet flere tilfeller av falske attester, har regjeringen nå besluttet å fjerne dette unntaket, grunnet økt risiko for importsmitte.

For å kunne få unntak for innreisekarantene og krav om negativ coronatest tatt 24 timer før ankomst til Norge, er det kun norsk attest på gjennomgått covid-19 som blir godkjent.Publisert:Publisert: 30.01.21 kl. 10:14Oppdatert: 30.01.21 kl. 14:07

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.