Luftforurensning nanopartikler knyttet til hjernekreft for første gang

Eksklusivt : bittesmå partikler produsert av motorferdsel kan invadere hjernen og bære karsinogener

Damian Carrington Environment redaktør @dpcarrington

Ons 13 nov 2019 10.57 GMTSist endret onsdag 13 nov 2019 19.30 GMT

aksjer6 573

Trafikk på M25 i Surrey
 Trafikk på M25 i Surrey Fotografi: Martin Godwin / The Guardian

Ny forskning har koblet luftforurensning nanopartikler til hjernekreft for første gang.

De ultrafine partiklene (UFP) produseres ved forbrenning, spesielt i dieselkjøretøyer, og høyere eksponering øker folks sjanser for å få dødelig kreft. Tidligere arbeid har vist at nanopartikler kan komme inn i hjernen og at de kan bære kreftfremkallende kjemikalier.

Hjernekreft er sjeldne, og forskerne har beregnet at en økning i forurensningseksponering omtrent tilsvarer å flytte fra en rolig bygate til en travel, fører til et ekstra tilfelle av hjernekreft for hver 100 000 mennesker utsatt.

“Miljørisikoer som luftforurensning er ikke stor i størrelsesorden – viktigheten av dem kommer fordi alle i befolkningen er utsatt,” sa Scott Weichenthal ved McGill University i Canada, som ledet studien. Når du multipliserer disse små risikoene med mange mennesker, kan det plutselig være mange tilfeller. I en stor by kan det være et meningsfylt antall, særlig gitt det faktum at disse svulstene ofte er dødelige. ”Annonse

Forskningen analyserte medisinske poster og eksponering for forurensing hos 1,9 millioner voksne kanadiere fra 1991 til 2016. Slike store studier gir sterke bevis, men ikke en årsakssammenheng. Weichenthal sa at sammenhengen mellom hjernekreft og nanopartikler var “overraskende konsistent”, men siden dette er den første studien, er det viktig at andre forskere gjenskaper den.

Oppdagelsen av rikelig giftige nanopartikler fra luftforurensning i menneskelige hjerner ble gjort i 2016. En omfattende global gjennomgang tidligere i 2019 konkluderte med at luftforurensning kan skade hvert organ og praktisk talt hver eneste celle i menneskekroppen.

Giftig luft har blitt koblet til andre effekter på hjernen, inkludert store reduksjoner i intelligens , demens og psykiske helseproblemer hos både voksne og barn. Verdens helseorganisasjon sier luftforurensning er en ” stille folkehelsetilstand “.

Get Society Weekly: vårt nyhetsbrev for profesjonelle tjenester i offentlig tjeneste

 Les mer

Den nye studien, publisert i tidsskriftet Epidemiology , fant at en ett års økning i forurensningseksponering på 10.000 nanopartikler per kubikkcentimeter – den omtrentlige forskjellen mellom rolige og travle bygater – økte risikoen for hjernekreft med mer enn 10%.

Forurensningsnivåene i de studerte byene – Toronto og Montreal – varierte fra 6000 / cm3 til 97 000 / cm3. Weichenthal sa at personer som lever med forurensning på 50 000 / cm3 har 50% høyere risiko for hjernekreft enn de som lever med 15 000 / cm3.

“Jeg tror [Toronto og Montreal] er typisk for større byer,” sa han. “Jeg ville ikke forvente at nanopartiklene skulle være mindre skadelige andre steder.” Analysen fra forskerne tok hensyn til faktorer som inntekt, røyking og overvekt, og om folk flyttet hjem.

“Vi vet ikke mye om årsakene til hjernesvulster, så miljøfaktorer vi kan identifisere er nyttige for å øke forståelsen,” sa Weichenthal. Teamet hadde bare luftforurensningsdata for den nyere perioden av studien og antok at forskjellene mellom forskjellige gater og distrikter var de samme tidligere. “Vi synes dette er rimelig fordi store motorveier ikke beveger seg,” sa han.

Avdekket: luftforurensning kan skade “hvert organ i kroppen”

 Les mer

Prof Jordi Sunyer, ved Barcelona Institute for Global Health i Spania, som ikke var involvert i den nye forskningen, sa: “Dette er et viktig funn, gitt at UFP-er er direkte utsendt av forbrenningsbiler og flere studier på dyr har vist at UFP kan være giftigere enn større partikler. ”Advertisement

Prof Barbara Maher, ved University of Lancaster, Storbritannia, sa at jernrike nanopartikler fra trafikkforurensning sannsynligvis var kreftfremkallende og derfor var en sannsynlig mulig årsak til hjernekreft. Hun sa at nanopartikler ikke var regulert og at de sjelden ble målt.Q & A

Hvordan påvirker luftforurensning menneskekroppen?

Forestilling

Forskningen brukte tre års gjennomsnitt av nanopartikkelnivåer, men Maher sa at det å forstå helsemessige effekter av gjentatt eksponering for kortvarige pigger var viktig: “Vi har målt disse utenfor barneskoler i Storbritannia, der UFP-partikkelantallet regelmessig overstiger 150 000 per kubikk centimeter lekeplassluft. ”

Weichenthal sa at han unngikk sterkt forurensede gater når han gikk og syklet. ”På individuelt nivå er det alltid en god idé å redusere eksponeringen din for miljøgifter. Men de viktigere handlingene er på et regulatorisk nivå, der du kan iverksette tiltak som reduserer alles eksponering – det er der de virkelige fordelene kommer inn. ”

Når klimakrisen eskalerer …

… Guardian vil ikke være stille. Dette er vårt løfte: vi vil fortsette å gi global oppvarming, utryddelse av dyreliv og forurensning den presserende oppmerksomheten og prominensen de krever. The Guardian anerkjenner klimakrisen som den definerende saken i vår tid.

Vi tok et valg: å holde Guardian-journalistikk åpen for alle. Vi har ikke en lønnsvegg fordi vi mener alle fortjener tilgang til faktainformasjon, uavhengig av hvor de bor eller hva de har råd til.

Vår uavhengighet betyr at vi står fritt til å undersøke og utfordre passivitet fra de som er ved makten. Vi vil informere leserne våre om mot miljøet basert på vitenskapelige fakta, ikke drevet av kommersielle eller politiske interesser. Og vi har gjort flere viktige endringer i stilguiden vår for å sikre at språket vi bruker nøyaktig gjenspeiler miljøkatastrofen.

The Guardian mener at problemene vi står overfor i klimakrisen er systemiske og at grunnleggende samfunnsendringer er nødvendig. Vi vil fortsette å rapportere om innsatsen til enkeltpersoner og lokalsamfunn rundt om i verden som uredd tar stilling til fremtidige generasjoner og bevaring av menneskeliv på jorden. Vi vil at historiene deres skal inspirere til håp. Vi vil også rapportere tilbake om vår egen fremgang som organisasjon, da vi tar viktige skritt for å håndtere vår innvirkning på miljøet.

Vi håper du vil vurdere å Guardians åpne, uavhengige rapportering i dag. Hvert bidrag fra leserne våre, uansett hvor store eller små, er så

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.