International Pathogen Surveillance Network lanserer katalytisk tilskuddsfond for patogengenomikk

Berlin / Genève, 23. februar 2024– Verdens helseorganisasjon (WHO) kunngjorde i dag 4 millioner dollar i finansiering fra givere for å opprette et katalytisk tilskuddsfond for organisasjoner som jobber med genomisk overvåking av patogener. Fondet vil prosjekter over hele verden, spesielt i lav- og mellominntektsland, til pilotprosjekter og ved å gjøre det, skape et bevisgrunnlag for hvordan man raskt kan oppskalere patogengenomisk overvåking. Resultatene av denne typen overvåking hjelper land og verden til å reagere raskere og mer effektivt for å forhindre utbrudd og reagere på dem.

De første tilskuddene til det katalytiske fondet er gitt av Bill & Melinda Gates Foundation, The Rockefeller Foundation og Wellcome, for å støtte International Pathogen Surveillance Network (IPSN). IPSN er et nytt globalt nettverk av patogenovervåkingsaktører sammenkalt av WHO gjennom et sekretariat ved WHO Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence i Berlin. Fondet er arrangert av FN-stiftelsen på vegne av IPSN.

Patogengenomikk analyserer den genetiske koden til , bakterier og andre sykdomsfremkallende organismer for å forstå, sammen med andre data, hvor smittsomme de er, hvor dødelige de er og hvordan de sprer seg. Med denne informasjonen kan forskere og folkehelsetjenestemenn identifisere og spore patogener for å forhindre og reagere på utbrudd som en del av et bredere sykdomsovervåkingssystem, og for å utvikle behandlinger og .

“Genomisk overvåking er et kritisk verktøy for land for å svare på mot folkehelsen. Tilgangen til genomikk har imidlertid vært svært ujevn, og det er en risiko for at de utrolige evnene som ble bygget opp under -pandemien vil gå tapt etter hvert som verdens fokus skifter, sier Sara Hersey, WHOs direktør for Collaborative Intelligence. “Det nye fondet vil støtte bærekraftig implementering av genomisk overvåking i land på alle inntektsnivåer, utenfor pandemier, slik at vi kan opprettholde disse kritiske evnene innenfor nasjonale helsesystemer.”

“Patogengenomikk og overvåking kan fortelle oss hvilke patogener som finnes i en populasjon og hvordan de overfører og utvikler seg. Dette er nøkkelverktøy for forskere, beslutningstakere og helsepersonell for raskt å identifisere og reagere på utbrudd eller fremveksten av medikamentresistente stammer,” sa Wellcomes direktør for infeksjonssykdommer, Alex Pym. “Dette kan ha en enorm innvirkning på å beskytte liv – spesielt i regioner med færre ressurser. Dette fondet kan generere kunnskap om hvordan man kan gå fra å spore en pandemi til å oppdage nye trusler mot folkehelsen og sikre at genomisk overvåking blir bærekraftig integrert i helsevesenet.”

“Vi er stolte av å stå sammen med andre givere og partnere fra International Pathogen Surveillance Network for å starte dette viktige fondet,” sa Manisha Bhinge, Rockefeller Foundations visepresident for helse. “Patogengenomikk må bli tilgjengelig for alle land og for å sikre at vi er forberedt på økende pandemi- og epidemirisiko i klimaendringenes tid. Jeg er glad for å være leder av IPSN Funders Forum for å støtte dette kritiske oppdraget.»

Beløpet på USD 4 millioner vil være tilgjengelig for IPSN-medlemmer å søke om tilskuddsmidler i februar 2024. Fondets formål er å gi medlemmer med lavere ressurser i IPSN mulighet til å skape kunnskap som kan være til nytte for det globale genomikkovervåkingssamfunnet. Dette kan gjøres gjennom forskning for å utvikle patogengenomikk-overvåkingsverktøy som globale varer, eller ved å pilotere innovative tilnærminger som genererer innsikt å dele på tvers av nettverket. Fondet er ment å støtte likeverdig engasjement på tvers av IPSN-medlemmer og gi katalytisk finansiering for LMIC-er for å skalere opp kompetansen innen genomisk overvåking av patogener.

Flere detaljer om IPSNs katalytiske tilskuddsfond finner du her .

Link: International Pathogen Surveillance Network lanserer katalytisk tilskuddsfond for patogengenomikk (who.int)

Relaterte linker:

International Pathogen Surveillance Network (IPSN) (who.int)

Pandemic Hub (who.int)

Definere samarbeidende overvåking: Et kjernekonsept for å styrke den globale arkitekturen for helseberedskap, respons og motstandskraft (HEPR) (who.int)

EIOS Training (who.int)

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.