Universal Health Coverage Day 2023 fokuserer på bygge motstandskraft i helsesystemer

12. desember 2023 NyhetsoppgaveGenèveLesetid: 

3 min (686 ord)

På Universal Health Coverage (UHC) Day ber WHO regjeringene om å prioritere investeringer i å bygge spenstige helsesystemer for å ivareta helse og velvære for alle mennesker, overalt.

I en stadig mer turbulent verden vil , nødssituasjoner og andre sjokk ta en enda større toll på helsesystemer og menneskene som trenger dem mest. Over 40% av mennesker i verden bor allerede i områder som er svært utsatt for klimaendringer. Over en fjerdedel av den globale befolkningen lever i omgivelser som er berørt av langvarig konflikt, fattigdom og manglende tilgang til grunnleggende helsetjenester.

Globale humanitære behov har nådd rekordnivåer med 360 millioner mennesker i nød over hele verden. Samtidig er ikke halvparten av verdens befolkning fullstendig dekket av viktige helsetjenester, og 2 milliarder mennesker har økonomiske vanskeligheter eller blir fattige på grunn av helseutgifter uten lomme. Uten presserende tiltak vil disse hullene bare utvides.

“ WHO ble født for 75 år siden på overbevisning om at helse er en menneskerett. Og den beste måten å innse at rett er universell helsedekning, ” sa Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør. “ Investering i spenstige helsesystemer, basert på sterk primær helsehjelp, er den mest inkluderende, rettferdige og kostnadseffektive veien mot universell helsedekning. ”

Helsesystemer som kan reagere på sjokk og motstå press er avgjørende for å effektivt redusere verdens sykdomsbyrde og avverge millioner av ekstra hvert år som forventes som et resultat av klimakrisen, unngåelige miljørisikoer og komplekse helsehjelp.

WHO samarbeider med land for å omorganisere helsesystemer mot en primær helsehjelp (PHC) — en tilnærming som kan bidra til å levere 90% av viktige helsetjenester mens du sparer 60 millioner liv innen 2030 — for å få fart på fremgangen mot UHC.

WHO og partnere holdt også en serie arrangementer dedikert til UHC-dagen 11. desember.

Ungdoms talsmenn krever at regjeringer tar grep

En 100-dagers ungdomsledet talsmannskampanje for å engasjere parlamentarikere til å levere løftet om helse for alle som ble avsparket på et rådhusmøte som ble arrangert av WHOs ungdomsråd, UHC2030 og Den interparlamentariske union. Arrangementet ga unge mennesker en mulighet til å stille spørsmål om UHC-reformer til et panel av parlamentarikere fra hele verden, og å dele perspektiver på hva som er nødvendig for å drive handling mot UHC i land.

I 2019 vedtok det interparlamentariske forbundet en historisk resolusjon, der de ba lovgivere om å få fart på handlingen mot UHC.

2023 Global Health Expenditure Report

WHO lanserte en ny rapport om globale helseutgifter og database som kaster nytt lys over utviklingen av globale helseutgifter på høyden av -pandemien og hvilke lærdommer som kan læres til fremtidssikre helsesystemer.

Rapporten avslører at globale helseutgifter i 2021 nådde et nytt høydepunkt på 9,8 billioner dollar eller 10,3% av det globale bruttonasjonalproduktet (BNP). Likevel forble fordelingen av utgiftene grovt ulik. I 2021 bodde omtrent 11% av verdens befolkning i land som brukte mindre enn USA $ 50 per person per år, mens de gjennomsnittlige utgiftene per innbygger på helse var rundt $ 4000 i høyinntektsland. Land med lav inntekt utgjorde bare 0,24% av de globale helseutgiftene, til tross for at de hadde en andel på 8% av verdens befolkning.

Å levere kvalitetspleie til alle, overalt, til enhver tid

WHO, Verdensbanken og British Medical Journal (BMJ) lanserte en ny samling artikler om kvaliteten på helsevesenet. Samlingen understreker at helsetjenestekvalitet må være en prioritet, ikke en ettertanke, inkludert under nødsituasjoner. Forfatterne deler erfaringer og velprøvde løsninger, og krever større investeringer og politisk oppmerksomhet på kvalitetsspørsmål – ikke bare tilgang — som en hjørnestein i universell helsedekning.

Universell helsedekning betyr at alle mennesker kan få tilgang til helsetjenestene de trenger, uten økonomiske vanskeligheter. Gjennom en ny politisk erklæring om UHC i september 2023, forpliktet verdensledere seg til å doble innsatsen for å oppnå UHC innen 2030. Disse forpliktelsene må nå gjøres om til investeringer i spenstige helsesystemer.
 

Merknad til redaktører

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.