Holodomor….det samme er i ferd med å skje i Norge!

Ukrainsk historieSkrive utSitereDelTilbakemeldingOgså kjent som: hungersnød fra 1932 – 33, Great hungersnød fra 1932 – 33

Skrevet av

Anne Applebaum

Fakta sjekket av 

Redaktørene av Encyclopaedia Britannica

Sist oppdatert: Artikkelhistorie

Listen to article7 minutes

Holodomor

Se alle medier

Kategori: Historie og samfunnDato: 1932 – 1933Sted: UkrainaSovjetunionenKontekst: KulakSovjetisk hungersnødNøkkelpersoner: Joseph Stalin

Se alt relatert innhold →

Holodomor
HolodomorDød barn på gatene i Kharkiv, , under Holodomor, foto av Alexander Wienerberger, 1933.( mer )

Holodomor, menneskeskapt hungersnød som krampet Sovjet republikken Ukraina fra 1932 til 1933, og toppet sent på våren 1933. Det var en del av et bredere Sovjetisk hungersnød ( 1931 – 34 ) som også forårsaket massesult i korn-voksende regioner i sovjet Russland og Kasakhstan. Den ukrainske hungersnøden ble imidlertid gjort dødeligere av en rekke politiske dekret og beslutninger som hovedsakelig eller bare var rettet mot Ukraina. Som en anerkjennelse av omfanget, kalles hungersnøden fra 1932 – 33 ofte Holodomor, et begrep avledet fra de ukrainske sultordene (holod) og utryddelse (mor).

Årsaker til hungersnød

Joseph Stalin
Joseph Stalin
Holodomor
HolodomorOfferet av Holodomor som ligger på et fortau i Kharkiv, Ukraina, foto av Alexander Wienerberger, 1932 eller 1933.( mer )

Opprinnelsen til hungersnøden lå i beslutningen fra den sovjetiske lederen Joseph Stalin til kollektivisere jordbruk i 1929. Team av Kommunistpartiet agitatorer tvang bønder til å gi fra seg land, personlig eiendom og noen ganger bolig til kollektiv gårder, og de deporterte såkalte kulaks— velstående bønder — samt alle bønder som motsto kollektivisering helt. Kollektivisering førte til et fall i produksjonen, uorganiseringen av landsbygdsøkonomien og matmangel. Det utløste også en serie bondeopprør, inkludert væpnede opprør, i noen deler av Ukraina.Mer fra BritannicaUkraina: Hungersnøden fra 1932 – 33 (Holodomor)

Holodomor
HolodomorTom landsby i Kharkiv-regionen, Ukraina, foto av Alexander Wienerberger, 1933. Befolkningen ga etter for virkningene av Holodomor eller ble igjen på jakt etter mat.( mer )
Holodomor
HolodomorAvmagret hest under Holodomor, foto av Alexander Wienerberger.( mer )

Opprørene bekymret Stalin fordi de utspilte seg i provinser som et tiår tidligere hadde kjempet mot Røde Hær under Russisk borgerkrig. Han var også bekymret for sinne og motstand mot den statlige landbrukspolitikken i det ukrainske kommunistpartiet. “ Hvis vi ikke gjør en innsats nå for å forbedre situasjonen i Ukraina, ” skrev han til kollegaen Lazar Kaganovich i august 1932, “ kan vi miste Ukraina. ” Den høsten sovjet politburo, eliteledelsen for det sovjetiske kommunistpartiet, tok en rekke beslutninger som utvidet og utdypet hungersnød på det ukrainske landskapet. Gårder, landsbyer og hele byer i Ukraina ble plassert på svartelister og forhindret i å motta mat. Bønder ble forbudt å forlate den ukrainske republikken på jakt etter mat. Til tross for økende sult, ble matrekvisisjonene økt, og det ble ikke gitt hjelp i tilstrekkelige mengder. Krisen nådde sitt høydepunkt vinteren 1932 – 33, da organiserte grupper av politi og kommunistiske apparatchiks ransaket bøndenes hjem og tok alt spiselig, fra avlinger til personlig matforsyning til kjæledyr. Sult og drev disse handlingene, men de ble forsterket av mer enn et tiår med hatefull og konspiratorisk retorikk stammer fra de høyeste nivåene i Kreml.

Fra hungersnød til utryddelse

Holodomor
HolodomorSultne ukrainske bønder på jakt etter mat under Holodomor, foto av Alexander Wienerberger.( mer )
Holodomor
HolodomorUkrainere stiller opp for å handle verdisaker for brød i en statlig drevet “ Torgsyn ” butikk, foto av Alexander Wienerberger.( mer )

Resultatet av Stalins kampanje var en katastrofe. Våren 1933 økte dødsraten i Ukraina. Mellom 1931 og 1934 omkom minst 5 millioner mennesker av sult over hele USA. Blant dem var ifølge en studie utført av et team av ukrainske demografer minst 3,9 millioner ukrainere. Politiets arkiver inneholder flere beskrivelser av forekomster av kannibalisme samt lovløshet, tyveri og lynsjing. Massegraver ble gravd over hele landet. Sult påvirket også den urbane befolkningen, selv om mange klarte å overleve takket være rasjoneringskort. Likevel, i Ukrainas største byer, kunne lik sees på gaten.

Holodomor
HolodomorVictim of the Holodomor, Kharkiv, Ukraina, foto av Alexander Wienerberger, 1933.( mer )
Holodomor
HolodomorVictim of the Holodomor, Kharkiv, Ukraina, 1933, foto av Alexander Wienerberger.( mer )

Hungersnøden ble ledsaget av et bredere angrep på ukrainsk identitet. Mens bønder av millionene, sovjetens agenter hemmelig politi var rettet mot det ukrainske politiske etablissementet og intelligentsia. Hungersnøden ga dekning for en kampanje for undertrykkelse og forfølgelse som ble utført mot ukrainsk kultur og ukrainske religiøse ledere. Ukrainiseringens offisielle politikk, som hadde oppmuntret til bruk av Ukrainsk språk, ble effektivt stoppet. Dessuten er alle tilknyttet den kortvarige ukrainske folkerepublikken — en uavhengig regjering som ble erklært i juni 1917 i kjølvannet av Februarrevolusjonen men ble demontert etter at bolsjevikene erobret ukrainsk territorium — ble utsatt for ondskapsfulle represalier. Alle de som ble målrettet av denne kampanjen, kunne bli offentlig ødelagt, fengslet, sendt til Gulag (et system med sovjetiske fengsler og tvangsarbeidsleire), eller henrettet. Å vite at dette russifiseringsprogrammet uunngåelig ville nå ham, Mykola Skrypnyk, en av de mest kjente lederne for det ukrainske kommunistpartiet, begikk selvmord i stedet for å underkaste seg en av Stalins showforsøk.

Holodomor
HolodomorVictim of the Holodomor, Kharkiv, Ukraina, foto av Alexander Wienerberger.( mer )

Da hungersnøden skjedde, ble nyheter om det bevisst tauset av sovjet byråkrater. Partiets tjenestemenn nevnte det ikke offentlig. Vestlige journalister med base i Moskva ble instruert om ikke å skrive om det. En av de mest kjente Moskva korrespondenter den gang, Walter Duranty av New York Times, gikk ut av hans måte å avvise rapporter om hungersnøden da de ble utgitt av en ung frilanser, Gareth Jones, da han “ trodde Mr. Jones dom var noe forhastet. ” Jones ble myrdet under mistenkelige omstendigheter i 1935 i japansk okkuperte Mongolia. Stalin selv gikk så langt som å undertrykke resultatene av a folketelling tatt i 1937; administratorene av den folketellingen ble arrestert og myrdet, delvis fordi tallene avslørte desimering av Ukrainas befolkning.

Få et Britannica Premium-abonnement og få tilgang til eksklusivt innhold.

Abonner nå

Selv om hungersnøden ble diskutert i løpet av Nazistisk okkupasjon av Ukraina under andre verdenskrig, ble det tabu igjen i etterkrigsårene. Den første offentlige omtale av den i Sovjetunionen var i 1986, i kjølvannet av Tsjernobyl kjernekraftverkskatastrofe. Også denne katastrofen ble opprinnelig holdt hemmelig av sovjetiske myndigheter.

Vurdering

Holodomor
HolodomorMassegraver fylt med ofre for Holodomor, Kharkiv, Ukraina, foto av Alexander Wienerberger, 1933.( mer )
Holodomor
HolodomorLogg på russisk som leser, “ Begravelse av mennesker er strengt forbudt her, ” foto av Alexander Wienerberger. Holodomor hevdet så mange liv at interment av ofrene ble et problem.( mer )

Fordi hungersnøden var så dødelig, og fordi den offisielt ble nektet av Kremlin i mer enn et halvt århundre har det spilt en stor rolle i ukrainsk offentlig minne, spesielt siden uavhengighet. Ukrainsk poet Ivan Drach var den første som snakket offentlig om hungersnøden, i 1986, etter Tsjernobyl-katastrofen, og siterte den som et eksempel på hvor skadelig offisiell stillhet kan være. monumenter minnesmerke Holodomor er blitt reist av den ukrainske regjeringen så vel som av den ukrainske diaspora, og Holodomor minnedag blir observert over hele verden den fjerde lørdagen i november. Ukraina har også investert i forskning på hungersnød.

I begynnelsen av 2019 var 16 land så vel som Vatikanet hadde anerkjent Holodomor som en folkemord, og begge husene i USAs kongress hadde vedtatt resolusjoner som erklærte at “ Joseph Stalin og de rundt ham begikk folkemord mot ukrainerne i 1932 – 1933. ”

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.