Smitten er tilbake: – Vi ser starten på et nytt koronautbrudd

Utbruddet er fortsatt i en tidlig fase, men smittevernoverlege mener at vi må forberede oss på flere syke.

NÅ KOMMER LEGER OG APOTEKENE PÅ BANEN IGJEN! NÅR SKAL FOLK VÅKNE? DE SOM PUSHER ER DE SOM TJENER PENGER PÅ GALSKAPEN! HVA ER DET MED DISSE MORDERNE MON TRO? IGJEN SKAL MAN TA I BRUK EN SOM IKKE ER TIL FOR DISSE VIRUSER(pcr TEST) OG VIRUSER SOM IKKE ER ISOLERT OG SOM DE ELLERS IKKE KAN DOKUMENTERE SPRER SEG.

STARTER DENNE GANG MED SAMME RETORIKK SOM SIST. ROER NED FOR SÅ Å SETTE I GANG MED RESTRIKSJONER OG PÅBUD MED HENVISNING TIL SMITTEVERNLOVEN NÅR TIDEN ER INNE FOR DET!

DETTE MÅ STOPPES….. OG DET UMIDDELBART! DET ER I FØRSTE REKKE BARNA FORELDRENE NÅ MÅ SKJERME FOR DENNE GALSKAPEN!

Host og snufs er å se og høre rundt oss i det vi går høsten i møte.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at både forkjølelses- og koronavirus er omløp blant befolkningen.

– Basert på sykehustall ser vi at har økt i omfang gjennom sensommeren til omtrent 200 innleggelser per uke, men mindre enn halvparten av dem skyldes covid-19-infeksjonen.

Nytt utbrudd

– Vi ser jo starten på et nytt koronautbrudd nå, men det er enda tidlig. Vi må bare forberede oss på at det kan bli flere syke, flere innleggelser og flere syke ansatte.

Det sier smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Hun forteller at hun merker økningen av blant annet gjennom flere meldinger fra sykehjem som sliter med smitte blant beboere og ansatte.

– Det er en del sykehusinnleggelser, og det har jo vært hele tiden, men også der ser man en økning nå.

Les også:Demens-syke Bente fikk ikke forsvarlig behandling på sykehjemmet

Bedre rustet nå

Selv om smitten er på tur opp, har Nakstad tro på at det vil være færre smittede denne høst- og vintersesongen sammenlignet med fjoråret.

– Fordi befolkningsimmuniteten er sterkere nå enn i 2022 og 2021, er det langt færre som blir alvorlig syke nå enn tidligere.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er viktig å holde seg hjemme ved sykdom.FOTO: JAVAD PARSA / JAVAD PARSA

Han tror ikke vi vil se noe til smitteverntiltakene som var tidligere i pandemien…..HVA BLIR DET NESTE DA NAKSTAD? ETTER HVA SOM SKJEDDE SIST SÅ KOMMER DU NOK TIL DET SAMME SOM SIST….MEN DENNE GANGEN ENDER DU VEL OPP MED LOCK DOWN…..IKKE SANT NAKSTAD?

– Vi er i en helt annen situasjon nå, heldigvis.

Likevel er det ifølge Nakstad hensynsfullt å bruke munnbind dersom man har og skal på steder som apotek eller legekontor. SE DET JA…DER FALT SKJELETTET UT AV SKAPET NAKSTAD. DU ER IKKE TROVERDIG LENGER….OG DET BEGYNNER DET Å GÅ OPP FOR FOLK.

– FHI anbefaler dessuten at særlig utsatte personer å vurdere munnbind hvis de skal i store ansamlinger der smitterisikoen er høy. JA OG SÅ MÅTTE JO HFI KOMME MED I DETTE BILDET. ANBEFALER FØRST OG SIDEN KOMMER PÅBUDET. OG HVOR ER CRUELLA I DENNE SAMMENHENGEN?

Les også:Nordmenn har kjøpt slankemedisiner for over 420 millioner i år

Selger flere tester

– Vi tilbyr etter etterspørsel. Koronaen er nok kommet for å bli, så en del behov for testing vil det nok være utover høsten.

Det sier apoteker ved Boots apotek Jon Åge Aune.

Jon Åge Aune merker at flere kommer innom for å kjøpe koronatester.FOTO: MATHIAS KARTVEIT MIKALSEN / NRK

Apoteket har merket en økning i salget av tester den siste tiden.

– Den siste måneden har det egentlig økt gradvis, så både vi og grossisten har tatt inn nok på lager.

Selv om salget øker har han ingen tro på at det vil gå tilbake til 2020-tilstandene.

– Jeg tror ikke folk kommer til å teste seg like mye som forrige runde, for da var det veldig stor pågang, men man ser en økning nå i tråd med forkjølelse og de vanlige høstsykdommene.

Kommer du til å teste deg ved forkjølelsessymptomer?

Ja, selvfølgeligKommer an på hvor syk jeg erNei, det er ikke så farlig lengerVis resultat

Også på Kiwi har de merket etterspørsel fra kundene og de gikk nylig til innkjøp av nye tester.

– Vi fikk de inn for to dager siden, så det har ikke vært mye salg enda, men etterspørselen er der, sier butikkarbeider Trond Olav Venseth.

Han har tro på at folk vil begynne å teste seg igjen etter hvert som forkjølelsessesongen kommer.

Les også:Marius har ikke noe sted å bo – må ofte sove på gulvet i parkeringshus

Hold deg hjemme

Smittevernoverlege Sagvik kommer med noen gode råd i møte med forkjølelsessesongen.

– Det viktigste rådet er å holde seg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer hvis man føler seg syk. Om man bare har lette forkjølelsessymptomer kan man leve som normalt og gå på arbeid og skole.

Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik sier vi ser starten på et nytt koronautbrudd.FOTO: ARNE KRISTIAN GANSMO / NRK

De vanligste symptomene på koronavirus er rennende nese, hodepine, slapphet, nysing og vond hals, men det er også ganske vanlig å få hoste, heshet og feber.

– Og som alltid er det viktig med god hånd- og hostehygiene.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.