PARLAMENTARISME v/ Robert Aasen 27.08 2023.

Det sies at har parlamentarisme. Ja, hva er det?

Parlamentarisme er definert på følgende måte: Den utøvende makten og regjeringen utgår fra et flertall i parlamentet, og regjeringen sitter bare så lenge parlamentet tillater det. Men det har skjedd at stortingsflertallet har gått i mot regjeringen uten at hverken regjeringen eller en statsråd har gått av – fordi Stortinget ikke har noen makt til å gjennomføre det.

Det påståes at parlamentarismen ble innført i 1848. Det skjedde ikke.

Det var bare partisystemet som ble innført i 1848.

ble ikke endret slik at parlamentarismen kunne innføres. Det vil si at regjeringen skulle dannes med utgangspunkt i flertallet i parlamentet/Stortinget. Det tillater 1814 Grunnloven heller ikke, j.fr. § 121.

På hvilken måte og hvordan det skal skje står det ingenting om i 1814 Grunnloven. Det er heller ingen som kan forklare hvordan Stortinget danner regjering og det har aldri vært noen møter på Stortinget hvor Stortinget har dannet regjering.

Det ville også bryte med maktfordelingsprinsippet om stortingsrepresentantene skulle danne regjering. Fra hvor ellers enn fra Stortinget skal stortingsrepresentantene hente de som skal være i regjeringen? Det står det heller ingenting om.

Det vil si – det står hvordan regjeringen skal dannes, og det har ingenting med Stortinget å gjøre i det hele tatt.

For det står i § 12, i 1814 Grunnloven hvordan regjeringen skal dannes. Riktignok brukes ikke ordet regjering.

Det står : Kongen velger selv et råd av stemmeberettigede norske borgere, (Ikke av stortingsrepresentanter. Det ville også ha brutt med maktfordelingsprinsippet, som det også gjøres i og med at statsministeren og andre stortingsrepresentanter blir valgt i fra Stortinget av Kongen, og går tilbake til Stortinget).

Videre står det i § 12: Dette råd skal bestå av en statsminister og minst syv andre medlemmer. (I dag er det tyve medlemmer). Dette Kongens råd er statsrådet – som er regjeringen. Derav kommer uttrykket Kongen i Statsråd, – som er hver fredag på Slottet, vel og merke IKKE på Stortinget..

Det står også at den utøvende makten er hos Kongen. Den utøvende makt er altså Kongen og hans pivate regjering. Ja, men da utgår regjeringen fra Slottet og fra KONGEN, ikke ifra noe parlament eller Stortinget, og da har vi ikke parlamentarisme som det påståes. Da har vi KONGEDØMME.

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.