Norge har tapt saken om hvem som skal ha rett til å eie norske fosser. I dag eier private selskap fossene i 60 år, offentlige eier dem til evig tid. Dette er i strid med EØS-avtalen.
Publisert 26. juni 2007 kl. 10:15
Artikkelen er flere år gammel.
Norge bryter reglene
Efta-domstolen la fram sin vurdering av hjemfallsretten i formiddag og mener at Norge bryter EØS-reglene når de lar offentlige selskap eie fossefall i all evighet, mens private og utenlandske selskap kun eier i 60 år. Deretter går fossene og anleggene gratis tilbake til staten.
Hvem skal eie norske fossefall?
Hvem skal eie norske fossefall?
EU vil bestemme hvem som skal eie norske fossefall. I formiddag skal Efta-domstolen avsi dom over den norske hjemfallsretten.
Kilde: NRK
Publisert 26. juni 2007 kl. 08:18
Artikkelen er flere år gammel.
I dag får Stortinget beskjed om måten den norske vannkraften behandles på er i strid med EØS-avtalen.
Urettferdig
Norge forskjellsbehandler de private og utenlandske kraftselskapene på den ene side og de offentlige på den andre.
De private får kun eie fossefallene i 60 år, mens de offentlige selskapene får eie til evig tid.
– Vannkraften er fellesskapets eiendom og det er viktig for regjeringen og Norge at dette beholdes på fellesskapets hender, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.
Likhet for loven
Forskjellsbehandlingen er forbudt fordi den hindrer fri konkurranse hevder ESA, Eftas overvåkningsorgan. Kraftverkene må behandles likt er kravet som skal behandles i Luxemburg i dag.
– Vi blir meget overrasket dersom vi taper denne saken, sier Enoksen.
Tvinger frem ny debatt om EØS
Kommmunalminister Åslaug Haga innrømmer at regjeringen ikke vet hva den skal gjøre dersom Efta-domstolen gir overvåkingsorganet ESA medhold i at hjemfallsretten til norske fossefall er i strid med EØS-avtalen.
Haga mener at et nederlag for Norge vil tvinge fram en ny debatt om problemene ved EØS-avtalen, selv om det er flertall for avtalen på Stortinget.
Dommen faller klokken 10.00 tirsdag formiddag.
Avgjørelsen innebærer at staten må behandle private og offentlige kraftverk likt.
Efta-domstolens formann Karl Baudenbacher slo fast at domstolen hadde kommet til at Norge har brutt både artikkel 31 og 40 i EØS-avtalen, og ila også Norge saksomkostningene i saken.
Enoksen skuffet
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen er skuffet over dommen.
Offentlig eierskap og kontroll har vært sentralt i norsk vannkraftforvaltning siden 1909 da konsesjonsloven ble innført.
Alle steiner skal snus for å sikre at det offentlige fortsatt har styring og kontroll over vannkraftressursene, uttaler Enoksen i en pressemelding.
Utlendiger vil overta
Styremedlem i Landsforeningen for vannkraftkommuner, Ernst Veum, uttrykteuro før dagens dom i Luxemburg. Han mente vannkraften ville havne i utenlandske hender dersom ESA fikk medhold, slik det altså endte.
På tide å si opp EØS-avtalen
Nei til EU mener Norge må ta kampen om hjemfallsretten videre i EU-systemet. Dommen fra Efta-domstolen kan ikke bli stående. Kampen må føres politisk, inn mot EUs besluttende organer, skriver Nei til EU i en pressemelding.
Det vi nå risikerer, er en privatisering og et utsalg av kommunalt og fylkeskommunalt eierskap av vannkraften. Ungdom mot EU mener avgjørelsen bør få konsekvenser for Norges EØS-medlemskap. Det er på tide å si opp EØS-avtalen, sier Tore Syvert Haga, leder av Ungdom mot EU. Han får støtte fra Senterpartileder og kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.
– Nå må vi diskutere om Norge er tjent med EØS-avtalen. Vi er kommet i en meget alvolig situasjon når norske myndigheters kontroll over naturressursene utfordres av EU-systemet. Jeg tror denne dommen vil føre til en diskusjon om vi hvorvidt vi er tjent med en EØS-avtale.
Norge bestemmer
Nå må norske myndigheter avgjøre hvordan loven skal endres. Enten må både statlige og private selskap gi fra seg fossene etter en tid eller så får alle selskap beholde fossene for alltid.
Publisert 26. juni 2007 kl. 10:15
+ There are no comments
Add yours