Litt info om biostoffer i flybrennstoffet.

Til info så godkjente Solberg regjeringen å benytte biostoffer i alle typer fuel. DVS alt fra gressklippere til flybrennstoff. Med biostoffer i fuel så vil det ha slik innvirkning på spesielt mindre motorer at de vil bli ødelagte ganske fort.

Omfattende forbrenning av biodrivstoff vil utvide produksjonen av palmeolje enormt, noe kritikere sier driver avskoging, høyere CO2-utslipp og konflikter med urfolk fordrevet fra deres land.

FNs «visjon» -plan for International Civil Aviation Organization (ICAO) krever at 128 millioner tonn biodrivstoff skal brukes i jetmotorer hvert år innen 2040, går opp til 285 millioner tonn — halvparten av alt luftfart drivstoff — innen 2050.

Til sammenligning brukes for tiden 82 millioner tonn biodrivstoff i året til transport av alle slag over hele verden.

Rask oppskalering av palmeplantasjer kan også til slutt føre til prisstigninger på stiftemat på grunn av konkurranse om dyrkbar mark, har nyere forskning vist.

«Vi ber derfor ICAOs medlemsstater om å motsette seg promotering av biodrivstoff for luftfart,» sa NGOene i brevet.

ICAO-forslaget vil bli diskutert på den tre dager lange konferansen om luftfart og alternative drivstoff i Mexico City, som starter 11. oktober.

Drivstoff laget av avlinger som mais og palmeolje ble introdusert for flere tiår siden som et «grønnere» alternativ til gass og diesel.

Palmeolje er den billigste typen vegetabilsk olje som er tilgjengelig i store mengder. Den produseres stort sett i Malaysia og Indonesia, men nylig også i Sentral-.

Klimagassutslipp fra kommersiell luftfart økte med nesten 90 prosent mellom 1990 og 2014.

Hvis sektoren var et land, ville CO2-produksjonen være på nivå med Tyskland eller Indonesia, og plassere den blant de 15 beste karbonforurenserne over hele verden.

I oktober i fjor ble ICAO enige om at enhver vekst i klimagassutslipp fra kommersielle fly etter 2020 ville bli utlignet av karbonreduserende ordninger, for eksempel å plante skoger som suger opp CO2.

«Biodrivstoffhypen skal ikke brukes som et annet grønnvaskingstiltak,» sa Carlos Calvo Ambel, klimaanalytiker ved industriens vakthund Transport & Environment, med base i Brussel.

«I stedet bør ICAO få luftfarten til å betale sin rettferdige andel av skattene og fremme tiltak som reduserer luftfartsutslipp.»

De internasjonale armene til ActionAid, Oxfam og Friends of the Earth var blant de 96 underskriverne.

RED

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.