Dette skaper krise i Oslofjorden

Fiske er en større trussel mot livet i Ytre Oslofjord enn forurensing og miljøgifter. WHAT????

I går kl. 08:47

Kortversjonen

  • Et forskningsprosjekt av Havforskningsinstituttet viser at fiske er en større trussel mot livet i Ytre Oslofjord enn forurensing og miljøgifter.
  • De fem største truslene er fiske, miljøgifter, mikroplast, fysisk påvirkning og næringssalter (fra kloakk og landbruk).

Vis mindre

Havforskningsinstituttet (HI) har gjennomført et prosjekt, som viser at det er fem hovedtrusler mot livet i sjøen i Ytre Oslofjord:

Fjordområdet fra Bastø ved Horten på vestsiden, ut til de to nasjonalparkene Færder og Ytre Hvaler.

De største truslene er i rangert rekkefølge:

  • Fiske WHAT???? Fiske????
  • Miljøgifter
  • Mikroplast
  • Fysisk påvirkning
  • Næringssalter, blant annet fra kloakk og landbruk

– «De fem store» påvirkningsfaktorene står for 72 prosent av totalbelastningen i vår nye risikovurdering. De troner på verstinglisten fordi de har vid utbredelse, pågår regelmessig, stammer fra flere ulike kilder og kan påvirke flere deler av økosystemet negativt, sier forsker Johanna Myrseth Aarflot ved Havforskningsinstituttet (HI) til VG.

Forsker Johanna Myrseth Aarflot ved Havforskningsinstituttet (HI) har ledet arbeidet. Foto: Erlend A. Lorentzen / HI

Torskeadvarsel

Hun sier at det er fare for noen arter.

– De fem nevnte har høyest risiko for å bli negativt påvirket av menneskelig aktivitet. De som ikke lar seg gjenoppbygge med det første er bunnfisk, som torsk, og ålegress.

Hun sier at de ikke tar stilling til hvilke tiltak som må iverksettes – at det er det politikerne som må gjøre.

– Fiskeri har en samfunnsnytte som må veies opp mot den negative effekten det har på naturen.

Her er utdypning av de fem hovedgrunnene

FiskeMiljøgifterMikroplastFysisk påvirkningNæringssalter

– Vi har satt i system kunnskapen vi har tilgjengelig om alle type påvirkninger av økosystemet i Ytre Oslofjord i dag, sier Aarflot.

Hun avliver myten om at er død.

KOMMENTAR: DET ER IKKE EN MYTE NEI….DET ER EN REALITET!!!

– Oslofjorden er ikke død, som du kan lese påstander om, men det er deler av økosystemet som er mer alarmerende enn andre. Det gjelder blant annet torsk og ålegress.

– Er det torsk igjen?

– Bunnfisker har dårlig status og spesielt torsken er vi alvorlig bekymret for. For torsk – og bunnfisk generelt – er yrkes- og fritidsfiskere likestilt i rapporten vår, det vil si at vi antar de utgjør en like stor trussel og at denne samlet er den største trusselen mot torsken.

Torsken i Ytre Oslofjord er truet. Foto: HI

– Må vi slutte å fiske?

– Det er en politisk beslutning. Vi bare viser at fiske/høsting er den største direkte trusselen mot kysttorsken i Ytre Oslofjord.

Hun sier at fritidsfiske av torsk i dette området er forbudt hele året.

– Så den største trusselen mot torsken er ulovlig fiske?

– Summen av fritids- og yrkesfiske som er den største trusselen. Fritidsfiske av torsk er ulovlig, men ikke yrkesfiske. Det er en utfordring at det forbudet er lite kjent. Vi vet det foregår et omfattende fiske fra fritidsbåter i Oslofjorden. Det er over 400.000 fritidsbåter i Oslofjorden.

KOMMENTAR: DENNE AV MANGE UTTALELSER ER GRUNNLØS!! AT DET GÅR AN!!!

Aarflot sier mange fisker ulovlig uten å vite det.

– Nyere undersøkelser av Fiskeridirektoratet viser i alle fall til mye ulovlig fiske i fjorden, blant annet i gyteområder for torsken hvor alt fritidsfiske er forbudt mellom januar og mai.

På annenplass på verstinglisten er miljøgifter, blant annet fra båter og skipstrafikk.

Mikroplast er på tredjeplass.

KOMMENTAR: MICROPLAST PÅ 3DJE PLASS? FÅR DISSE BETALT FOR Å SI DETTE? MICROPLAST OG CHEMTRAIL BURDE DELT 1 STE PLASSEN!!!

Mikroplast kommer ofte fra båtene. Dette er små mikroplast på havbunnen i Ytre Oslofjord. Foto: Hege Lyngvær Mathisen / VG

– Vi har alle hørt om all mikroplasten fra bildekk som til slutt havner i havet. Men det er også over 400.000 fritidsbåter i Oslofjorden med til sammen over fem millioner bruksdager i året. Grove regnestykker viser at slitasjen på skrog, maling og bunnstoff mens båtene er på fjorden, tilfører over 50 tonn mikroplast i året, sier Aarflot.

Næringssalter som kloakk og avrenning fra landbruket er også en trussel, men mer lenger inn i fjorden.

KOMMENTAR: LANDBRUK EN TRUSSEL HVOR DE FLESTE LANDBRUK INNTIL OSLOFJORDEN IKKE LENGER FINNES DYRKET MARK??? NÅR DET GJELDER KLOAKKEN HAR VEL DEN IKKE FORVERRET SEG? i SÅFALL MÅ DET HA VÆRET OA SOM HAR ØKT SISTE 30 ÅRENE?

Kloakk er en større utfordring innover i Oslofjorden. Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet / VG

– Slike miljøgifter kan påvirke mange flere grupper ved redusert reproduksjon. For ung torsken, egg og larve, er miljøgifter den største trusselen. De er sensitive til miljøgifter, sier hun og legger til:

– Det har vært stort fokus på behovet for kloakk rensing i kommunene rundt Oslofjorden. Derfor ville du kanskje ventet en høyere rangering for næringssalter i rapporten vår. Men vi ser her på Ytre Oslofjord, som har betydelig bedre vannutskiftning enn indre deler av fjorden.

KOMMENTAR: KLOAKKRENSING MED ENDA MER KJEMIKALIER??? HELT UTROLIG INNLEGG DETTE!

Forskningen på Ytre Oslofjord inngår i et større prosjekt.

Nytt tiltak: – Kjempealvorlig

Nyheter · 6. februar1:06Publisert: 08.05.24 kl. 08:13Oppdatert: 08.05.24 kl. 08:47

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.