180.000 romerikinger rammes – derfor smaker vannet ditt annerledes nå

FØLGER MED: Ane Hvattum og kollegene tester klornivået i vannet ukentlig på laboratoriet. Samtidig testes vannet i vannverket 1-2 ganger om dagen og man har også fortløpende onlinemålinger. Foto: Christer Spaberg.

Åpne deleknapper for artikkelen

 09.03.24 23:56

 Christer Spaberg

Har du følt at vannet ditt har smakt klor den siste tiden? Da er du langt fra alene.

 For abonnenter

Henvendelsene har rent inn fra fortvilte innbyggere til både kommunene, vannselskapet og også Romerikes Blad.

– Vi har nok fått mellom fem og ti henvendelser daglig, men kommunene har nok fått vesentlig flere. Det er naturlig for innbyggerne å gå til de når de opplever forandring, sier driftsingeniør Monica Gudim i Nedre Romerike vann- og avløpsselskap.

Tilbakemeldingene er den samme fra alle: Vannet fra springen smaker klor.

***Se hva du bør gjøre for å fjerne klorsmaken lenger ned i saken***

Dette er grunnen

Årsaken til dette har en enkel forklaring ifølge Gudim.

– Det handler rett og slett om at vannet fra Glomma er veldig kaldt nå. Ved inntaket vårt er vannet nå på 1,3 grader. Tidligere år har det vært mellom tre og fire grader på det kaldeste.

Konsekvensen av det kalde vannet er at bakteriene er ikke så veldig aktive.

– Vanligvis blir kloret vi bruker borte underveis da de ødelegger bakteriene. Når det er liten aktivitet og kaldt for bakteriene, så vil kloret bare passere og komme ut i ledningsnettet, forklarer driftsingeniøren.

Hun er likevel klar på en ting:

– Vannet er helt ufarlig å drikke, men vi får jo tilbakemeldinger på at mange synes det smaker vondt.

KOMMENTAR: Uten at jeg har bevis/ dokumentasjon vil jeg påstå at vannprøvene som kommunene tar inneholder div grunnstoffer som de ikke vil at befolkningen skal lukte/ kjenne smaken til. Feks fosfor svovel azeton diesel parafin som er i flybrennstoffet. Så MIN mening er at de øker mengden klor i renseanleggene!

(Saken fortsetter under bildet)

VET IKKE NÅR KLORSMAKEN FORSVINNER: Driftsingeniør Monica Gudim og laboratorieingeniør Ane Hvattum sier det er vanskelig å gi et konkret svar på hvor lenge vannet vil smake klor. Foto: Christer Spaberg.

Kan vare lenge

Nedre Romerike vann- og avløpsselskap følger krav i drikkevannsforskriften og kan dermed ikke minske klorbruken, selv om det akkurat nå er få bakterier i vannet.

– Vi kan ikke gå lavere i doseringen av klor, for da tilfredsstiller vi ikke kravene til hygienisk sikkert drikkevann. Det kan vi bare ikke gjøre. Da vil vi få bakterier i vannet og det er det ingen som ønsker, sier Gudim.

Dermed må de 180.000 innbyggerne i kommunene Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Nittedal og Gjerdrum forvente at klorsmaken på vannet vedvarer.

– Det er vanskelig å vite akkurat hvor lenge vannet vil være så kaldt, men det ligger fortsatt mye snø oppover. Vi tipper det vil vare en stund til. Vanligvis ser vi at temperaturen begynner å stige i april, men i år er jo altså utgangspunktet et par grader kaldere enn det vanligvis pleier å være, fastslår driftsingeniøren.

Dette bør du gjøre

Om du opplever at vannet smaker klor har Gudim et klart råd som hun mener vil fungere.

– Det jeg har testet litt selv, er at jeg har fylt vannet i et glass og satt det på benken i ti minutter. Da får du lufta vannet og det smaker greit. Hvis du fyller det rett i en tett flaske vil klorsmaken sitte lenger. Så mitt tips er å fylle en mugge med vann og putt det i kjøleskapet.

Nedre Romerike vann- og avløpsselskap sier at de fortløpende vil oppdatere klornivået i vannet på sine hjemmesider og via kommunene.

Les mer om: artikkelemnene

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.