Q-sjefen: – Vi kjemper for vår eksistens…med Senterpartiet i regjering?

Regjeringen har foreslått å kutte i støtten til Tines konkurrenter. Q-sjef Kristine Aasheim går hardt ut mot landbruksminister Pollestad som hun mener at omskriver fakta.

ENDA ET BEVIS PÅ AT DE FØLGER OPP AGENDAEN! OG FOLK SOVER FORTSATT….FEIGINGER!

Publisert:

Oppdatert i går 11:33

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

– Vi har klart å konkurrere med Tine i over 20 år. Det er ikke tvil om at det har kommet forbrukeren til gode. Men nå holder regjeringen på å rive den skjøre konkurransen ned, sier Kristine Aasheim, administrerende direktør i Q-Meieriene.

Landbruks- og matdepartementet har lagt frem forslag om å endre de konkurransefremmende tiltakene i meierisektoren.

For en drøy måned siden gikk høringsfristen ut. Regjeringen har fått en rekke innvendinger, blant annet fra Q-Meieriene, men Aasheim frykter at det ikke er nok.

– Jeg føler at utfallet er forhåndsbestemt, sier hun.Les på E24+Meglertopp om bolig­markedet: – Liten «bump in the road»

Faglig motstand

Siden 2007 har vi hatt flere konkurransefremmende tiltak i meierisektoren. Ordningene har som formål å redusere etablerings- og konkurransehindre for utfordrerne i bransjen. Tine hadde monopol på det norske melkemarkedet frem til 1996.

I regjeringsplattformen til Ap og Sp står det at de vil gradvis fase ut de konkurransepolitiske virkemidlene for melkemarkedet.

Dette foreslår regjeringen

Siden melkeforliket i 2007 har tre konkurransefremmende tiltak vært finansiert gjennom prisutjevningsordningen for melk:

  • Et generelt tilskudd, som innebærer at Tines konkurrenter på foredlingsleddet har fått en reduksjon i prisen på melkeråvaren.
  • Et særskilt distribusjonstilskudd for flytende produkter, fordi Tines konkurrenter har betydelig høyere kostnader i deler av distribusjonsvirksomheten.
  • En spesiell kapitalgodtgjørelse for meierier med egne leverandører.

Dette foreslår regjeringen nå:

  • Å øke satsen for differensierte avgifter og tilskudd fra 27 øre til 30 øre per liter – med et tak på 90 millioner kroner.
  • Å fjerne distribusjonstilskuddet.
  • Å videreføre den særskilte kapitalgodtgjørelsen, men å fjerne den ekstra stimulansen på fem øre per liter.

Vis mer

Det er en dårlig idé, mener flere av statens egne fagorganer. I høringsrunden har det kommet kritiske innspill fra blant annet Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet. De mener at konkurransen i meierimarkedet trolig vil svekkes, noe som kan føre til høyere priser og dårligere utvalg.

Samtidig gir Regelrådet forslaget fargen rød. Det betyr at de mener det ikke er tilstrekkelig utredet. De påpeker særlige mangler i utredningen av virkninger, herunder hvordan det vil påvirke konkurranse og innovasjon i meierisektoren.

– Alle faglige innspill går på at dette ikke bør gjøres. Så man kan jo håpe at politiske vurderinger tas basert på fakta, sier Aasheim.Les ogsåRapport advarer mot nytt Tine-monopol: – Et spørsmål om tid

– En politisk vurdering

Landbruksdepartementet har hatt en uttalt ambisjon om å ha lovendringen klar i år, slik at den trer i kraft fra 1. januar.

Det er fremdeles målet, bekrefter Pollestad i en SMS.

E24 har spurt om fremdriften i saken, og om hvordan departementet veier de faglige innvendingene opp mot den uttalte politiske overbevisningen.

Svaret fra Pollestad lyder som følger:

«De konkurransefremmende midlene til blant annet Q og Synnøve ble i sin tid innført for å få på plass konkurranse i meierimarkedet. Nå har vi foreslått å redusere disse noe, siden konkurransen nå er reell. 75 prosent av subsidiene vil bestå. Disse er finansiert av norske melkeprodusenter.

Det er derfor en politisk vurdering hvor mye subsidier som skal gis til Tines konkurrenter. Vi går selvsagt gjennom de ulike høringsinnspillene og jeg hadde også nylig et eget møte med blant annet Q, Synnøve Finden og flere.»Les på E24+Toppledernes beste tips: Slik overlever du blåmandagen

– Lureri og fullstendig feil

Budskapet er en omskriving av sannheten, ifølge Q-sjefen.

Hun påpeker at de 25 prosentene som regjeringen foreslår å kutte av støtten til Tines konkurrenter, utgjør 60 prosent av Q-Meierienes tilskudd.

– At 75 prosent gjenstår er derfor feil.

I tillegg blir det galt å bruke ordet «subsidier», mener Aasheim.

– Dette er ikke subsidier, men korrigerende tiltak for at man konkurrerer mot et tidligere monopol.

Og at ordningen er finansiert av norske melkeprodusenter er «lureri og fullstendig feil», sier Q-sjefen.

– Det stemmer ikke, den finansieres av avgifter som blant annet Q betaler. Det å omskrive sannheten, slik som Pollestad svarer, burde ikke være måten han fatter politiske beslutninger på.

Aasheim ønsker nå at regjeringen i det minste tar seg tid til å evaluere hele prisutjevningsordningen og konsekvensutrede forslaget.

– Hva vil skje med dere hvis forslaget går gjennom?

– Da må forbrukerne forvente høyere priser. Q vil bli mindre konkurransedyktig og på lengre sikt vil vi kunne gradvis forsvinne. Eventuelt må vi finne en annen forretningsmodell for å kunne overleve.Les på E24+På innsiden av AI-revolusjonen

Publisert:

Publisert: 26. november 2023 11:21

Oppdatert: 26. november 2023 11:33

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.