AC-130 laservåpen test glir reiser spørsmål om fremtiden

Fremtiden til en laserarmet AC-130J er stadig mer usikker og en bredere gjennomgang av Ghostriders våpenpakke pågår.AVJOSEPH TREVITHICK|PUBLISERT 10. NOVEMBER 2023 15:21 EST

KRIGSSONEN

Tidsplanen for lang planlagt flytesting av et AC-130J Ghostrider-våpenskip med et laserstyrt energivåpen har sklidd igjen til 2024.
USAF

DEL

JOSEPH TREVITHICKSe Artikler Fra Joseph Trevithick

FranticGoat

Planlagt flytesting av en laserstyrt energi med høy energi våpen på en amerikansk. Luftforsvaret AC-130J Ghostrider-våpenskipet er blitt presset tilbake til neste år. Dette så en gang ut til å være tjenestens første operative luftbårne . Fremtiden til dette prosjektet er imidlertid stadig mer usikker, og det er nå en bredere gjennomgang av Ghostriders våpensuite som kan se flyet mister sine 105 mm howitzers i fremtiden.

Air Force Special Operations Command (AFSOC) har bekreftet det Krigssonen at flyprøver av Airborne High Energy (AHEL) på AC-130J nå skal starte i januar 2024 og avvikles i juni samme år. Målet hadde opprinnelig vært at AHEL skulle ta seg til himmelen på en Ghostrider en gang i regnskapsåret 2022. Senest håpet hadde vært at dette ville skje før slutten av dette året.

Et AC-130J Ghostrider-våpenskip. < em > USAF < / em >

Lockheed Martin har vært under kontrakt siden 2019 for å levere laserkilden til AHEL (som også inkluderer en stråledirektør og andre komponenter) og innsats for å integrere den i en AC-130J. AFSOC, som har operert med U.S. Navy's Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division (NSWC Dahlgren) på dette prosjektet, mottok laservåpensystemet, som er i 60 kraftklasse, tilbake i 2021. Sjø har vært ledende innen det amerikanske  i utviklingen og felt av laserstyrte energivåpen av forskjellige typer, inkludert 60 kilowatt klasse High-Energy Laser med integrert optisk Dazzler og Surveillance (HELIOS) design, et annet system som Lockheed Martin er hovedentreprenør for.

Den eksakte årsaken eller årsakene til den siste forsinkelsen er uklar. Det har vært indikasjoner på at integreringen av laseren på AC-130J har vist seg å være mer komplisert enn opprinnelig forventet. Tidligere i år fortalte en tjenestemann i flyvåpenet Krigssonen at det kan være behov for “ ganske mye tilleggstesting ” når det gjaldt å integrere AHEL på Ghostrider, delvis på grunn av andre modifikasjoner som kreves for å bringe disse flyene opp til den nyeste Block 30-standarden, som du kan lese mer om her.

Forsvarsnyheter rapportert akkurat denne uken at det hadde vært diskusjoner om å installere laseren i stedet for Ghostriders 105mm howitzer, men at dette ble bestemt å være umulig. “Å plassere en laser der 105 mm pistolen nå gir så mye luftturbulens at det ville forstyrre laserstrålen,” ifølge det utløpet.

En nærbilde titt på 105mm howitzer på en AC-130J. < em > USAF < / em >

Det amerikanske militæret har sitert spørsmål knyttet til generering av tilstrekkelig kraft og tilveiebringe tilstrekkelig avkjøling som hindringer som har hemmet separate luftbårne laserstyrte energivåpenprogrammer tidligere, noe som også kan være faktorer for AHEL-innsatsen.

Det er verdt å merke seg at dette ikke er første gang testet et laserstyrt på et medlem av C-130-familien. Det var tester på 1990- og begynnelsen av 2000-tallet som en del av programmet Advanced Tactical Laser (ATL) av en 100 kilowatt-klasse kjemisk oksygenjodlaser (COIL) installert på et C-130 testbed-fly. I det tilfellet ble laseren installert i hovedlastbukta og projisert gjennom en stor tårn installert under den fremre flykroppen. Den nye AHEL er en solid-state design. Solid-state er mindre og lettere, så vel som definitivt mindre kompliserte generelt enn de eldre COIL-typene, som krever en strøm av potensielt farlige kjemikalier for å fungere. Du kan lese mer om forskjellene mellom denne typen lasere i dette fortid Krigssone funksjon.

C-130 testbed-flyet som ble brukt under ATL-testene. Legg merke til den store stråleprojektor-tårnet under den fremre flykroppen. < em > USAF < / em >

Interessant nok viste en tidligere gjengivelse relatert til AHEL-prosjektet, sett nedenfor, en lignende konfigurasjon som flyet som ble brukt i ATL-testene.

< em > USAF < / em >

Uansett hvordan AHEL til slutt kan integreres i AC-130J, fremtiden til dette prosjektet, og hva som kan komme etter det når det gjelder en laserstyrt energivåpenevne for AFSOC på Ghsotrider eller andre fly, er et åpent spørsmål.

“Etter fullført testing, vil vi kunne snakke mer selvsikker om gjennomførbarheten av programmet,” Lt. Oberst Rebecca Heyse, sa en talsperson for AFSOC Krigssonen i en uttalelse. “Det er ikke tatt noen beslutning om fremtidige planer for AHEL på AFSOC.”

“Vår intensjon med [ den luftbårne laser med høy energi ] akkurat nå er å fortsette og fullføre demonstrasjonen for [ kontoret for forsvarsministeren ], og vi vil se om vi faktisk kan hente det som et våpensystem, “en tjenestemann i flyvåpenet fortalte Forsvarsnyheter for historien tidligere denne uken. “Akkurat nå ser det ikke ut som vi kan. Vi vet bare ikke.”

I prinsippet kan en laser med høy energi være et verdifullt tilskudd til AC-130J allerede omfattende arsenal, som inkluderer en 30 mm automatisk kanon, så vel som 105 mm howitzer, og muligheten til å bruke en rekke presisjonsstyrte bomber og missiler.

https://youtube.com/watch?v=5DDcIyfSwnA%3Ffeature%3Doembed%26rel%3D0%26enablejsapi%3D1

Direkte energivåpen har stort sett fordelen av en dyp magasindybde, og kan skyte gjentatte ganger så lenge det er tilstrekkelig kraft og avkjøling. AHEL på AC-130J eller andre fly vil også kunne engasjere mål uten at de nødvendigvis vet før det er for sent.

I 2017, nå pensjonert Lt. Gen. Brad Webb, daværende sjef for AFSOC, forklarte hvordan et våpen som dette kan tilby en diskret måte å ødelegge en elektrisk transformator, motoren til en pick-up truck, kommunikasjonsutstyr, og en parkert drone til støtte for en oppfatning av spesielle operasjoner i et intervju med Nasjonalt forsvar magasin.

“Uten den minste smell, whoosh, thump, eksplosjon eller til og med flymotorhum, er fire viktige mål permanent deaktivert,” sa Webb. “Fienden har ingen kommunikasjoner, ingen fluktbil, ingen elektrisk kraft og ingen gjengjeldende etterretning, overvåking og rekognoseringsevne. Minutter senere dukker teamet opp fra forbindelsen, terrorist mastermind i hånden. Et vellykket raid.”

Samtidig er et laserstyrt energivåpen et synsvåpen som AC-130Js eksisterende våpen. Det er kanskje et tettere system enn Luftforsvaret nå kan være interessert i, spesielt gitt forskjellige begrensninger for hvor langt bjelken kan projiseres med nyttig kraft og presisjon. AFSOC er nå midt i en formell gjennomgang av planer om fremtiden til AC-130Js våpensuite. Det er allerede et klart ønske om å gi Ghostriders mer motstandsevne, med et spesielt øye mot hva disse flyene kan bidra til en fremtidig high-end konflikt mot en motstander med tett integrert luftforsvar, for eksempel en i Stillehavet mot .

En stor ting som kan komme som et resultat av den nye revurderingen av våpenkravene til AC-130Js, kan være fjerning av 105 mm howitzers fra disse flyene helt, som du kan lese mer om her. Lt. Oberst Heyse, AFSOC-talspersonen, bekreftet også Krigssonen det fortsatt integrasjon av forbedrede 105mm howitzers til Ghostriders er på vent til gjennomgangen er fullført. Så langt har bare 17 av Luftforsvarets 30 AC-130J blitt oppgradert på denne måten.

En av AC-130J-ene oppgraderte med den forbedrede howitzer. < em > USAF < / em >

Alt dette taler til en større ny diskusjon om fremtiden til AC-130J, som er den eneste AC-130-varianten som Air Force nå har i tjeneste, som en del av U.S. militærets pivot for å forberede seg på avanserte konflikter. I hjertet er AC-130s nær luftstøtteplattformer (CAS) som er ment å gi direkte branner i relativt tillatt luftrom og ofte i nærheten av krefter de støtter på bakken. Det er absolutt fortsatt et krav om at AFSOC skal tilby de typer evner Ghostrider tilbyr nå, men det er også i ferd med å skaffe seg en ny flåte av dedikerte lysangrepsfly å utføre lignende oppdrag.

Det som er klart, er at en endelig beslutning om skjebnen til AHEL-prosjektet først vil komme etter gjennomføring av den planlagte flytesting, som nå ikke forventes å starte før i januar.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.