I 2015 skrev Michigan Micro Mote (M3) historie: verdens minste datamaskin

Denne teksten er basert på flere forskjellige artikler fra 2015, man kan jo bare tenke fantasere om hva som finns av denne sorten i dag 2023.

Michigan Micro Mote (M3) har skrevet historie som verdens minste . Denne lille teknologiske bragden, som måler mindre enn en halv centimeter, er nå en del av Computer History Museum i Mountain View, California. M3 er et fullstendig autonomt datasystem som fungerer som et smart sensor system. Det er et resultat av arbeidet til fakultetsmedlemmer ved University of Michigan og flere nøkkelstudenter over årene.

M3 er spesielt viktig i Internet of Things (IoT)-æraen, hvor størrelse og strømforbruk er avgjørende. Datamaskinene må være små for å kunne oppdage verden rundt oss uten å være påtrengende, og de må kjøre på ekstremt lav strøm for å matche størrelsen. M3 representerer det første komplette, operasjonelle datasystemet som måler så lite som to millimeter på tvers.

En av de største gjennombruddene for M3 var Phoenix-prosessoren i 2008, som har en ultra-lav driftsspenning og en unik standby-modus som resulterer i et gjennomsnittlig strømforbruk på bare 500 pW. M3 kan høste nok energi under omgivelseslys til å kjøre kontinuerlig, takket være solceller som strømforsyner batteriet.

Det finnes for tiden tre forskjellige systemer i M3-familien, som fokuserer på forskjellige applikasjoner: temperaturføling, trykkføling og bildetaking. M3-datamaskinene kan samle og overføre data så langt som 2 meter, noe som er tilstrekkelig for å overvåke et rom for bevegelse eller anomalier i trykk og temperatur.

M3s anvendelser strekker seg fra medisinske implantater til av betong og oljebrønner. Teknologioverføringen fra M3-prosjektet har allerede ført til flere oppstartsselskaper som Ambiq Micro, PsiKick, CubeWorks og Movellus, som alle utvikler teknologi som utvider IoT-landskapet.

Fremtiden for “” er i ferd med å bli realisert, og M3 er i forkant av denne utviklingen, med hundrevis av enheter som allerede er sendt ut for prøver i innovative applikasjoner.

Kilder og grunnlag for denne artikkelen: https://ece.engin.umich.edu/stories/michigan-micro-mote-m3-makes-history-as-the-worlds-smallest-computer/ og https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/704Lev/her-er-verdens-minste-datamaskin

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.