Kripos-sjef Kristin Kvigne sier til VG at det har blitt bestilt drap i Norge fra Marokko.
Kortversjonen
- Kripos-sjef Kristin Kvigne sier at det har blitt bestilt drap i Norge fra Marokko.
- Kvigne uttrykker bekymring for at situasjonen i Norge ligner Sverige for ti år siden, og oppfordrer til økt handling for å forhindre en lignende utvikling.
- Foxtrot-nettverket, en svensk kriminell organisasjon, er aktive i Norge og det har vært registrert straffesaker knyttet til dem i seks norske politidistrikt.
- Kvigne etterlyser flere ressurser i kampen mot organisert kriminalitet.
Vis mindre
– Folk er veldig opptatt av mannen som går under tilnavnet «Den kurdiske reven», men vi må være helt tydelige på at vi også har slike «kingpins» som sitter i Marokko og styrer narkotikatrafikken mot Norge, sier Kvigne til VG og fortsetter:
– Disse personene har den samme type innflytelse over norske kriminelle nettverk, som jeg forstår at «Den kurdiske reven» har over nettverk i Sverige.
Mannen som omtales som «Den kurdiske reven» er Rawa Majid, som skal styre det svenske Foxtrot-nettverket fra sitt oppholdssted i Tyrkia.
– Jeg håper ikke at vi blir for opptatt av en «kingpin» som styrer nettverk i Sverige når vi har våre egne «kingpins» som vi er nødt til å ha fokus på, advarer Kvigne.
Har bestilt drap fra Marokko
Kripos opplyser til VG at de vet at det fra Marokko har blitt bestilt skyting rettet mot en identifisert person, men ønsker ikke å gå ytterligere inn på hendelsen.
– Vi har hatt rettssaker som omhandler oppgjør i gjengmiljøene i både 2021, 2022 og 2023, som har omhandlet både drap og drapsforsøk og som kan knyttes til nettverket som styres fra Marokko, svarer Kripos-sjefen.
– Vi fikk en del informasjon da den krypterte meldingstjenesten Sky ECC ble tatt ned i Europa. Hovedsakelig tekst, en del bilder og noen lydfiler. I dette materialet så vi at det bestilles drap i disse nettverkene.
– At det bestilles drap i Norge?
– Ja.
– Fra Marokko?
– Ja.
– Hva tenker du om det?
– Det viser hvilken kraft som ligger i disse nettverkene.
Kvigne forklarer at de driver etterforskningsarbeid, samt samarbeider med Europol, Sverige og marokkansk politi for å håndtere de kriminelle nettverkene som styres fra Marokko.
– I hvilken grad vanskeliggjør det situasjonen at bakmenn oppholder seg i Marokko?
– Det gjør arbeidet vårt veldig vanskelig. Det er for så vidt den samme utfordringen som Sverige har med «Den kurdiske reven». Det blir vanskeligere å etterforske når de som vi følger med på i Marokko har både norsk og marokkansk statsborgerskap. Vi får dem jo ikke utlevert til Norge, selv om de er internasjonalt etterlyst.
Statsminister Ulf Kristersson taler til nasjonen om gjengvolden
Nyheter · I går 18:556:52
– Skremmende utvikling
Bakteppet for VGs møte med Kripos-sjefen, er voldsbølgen som rammer Sverige. Den siste tiden har det vært en rekke volds- og skyteepisoder i Sverige, som blant annet knyttes til en intern konflikt i den kriminelle gjengen som omtales som Foxtrot-nettverket.
– Vi kjenner alle på at det er en skremmende utvikling, særlig når det gjelder voldsomfanget. Svenskene opplever nå en type hypervold med opptil flere drap og eksplosjoner i døgnet. Samtidig er ikke dette bildet helt nytt i Sverige, dette har utviklet seg over tid, sier Kvigne, og fortsetter:
– Det er ikke helt uventet for oss heller – vi slo fast i vår trusselvurdering tidligere i år at kriminelle nettverk som styres fra utlandet er den største kriminalitetstrusselen mot det norske samfunnet.
Kvigne vurderer at situasjonen i Norge i dag ligner situasjonen som var i Sverige for ti år siden.
– For å beholde denne situasjonen, må vi heve oss, og der sliter vi i Norge nå. Jeg er bekymret for at vi ikke rigger oss i tilstrekkelig grad for en virkelighet som er i ferd med å utvikle seg i feil retning, sier hun og legger til:
– Jeg sier ikke at vi vil ha samme situasjon i Norge som i Sverige om ti år, men vi skal ikke være naive – vi er ikke immune.
1 / 3
forrigeneste12.SEPTEMBER: 25 år gamle Mogos Amanuel Tesfemariam blir skutt og drept på vei til jobb i Sala Backe, Uppsala.Foto: Mickan Palmqvist/ TT Nyhetsbyrån / NTB
Foxtrot i Norge
Avsnittsleder Kjetil Tunold i Kripos sier til VG at det har blitt registrert straffesaker som kan knyttes til Foxtrot-nettverket i seks norske politidistrikt. Kvigne utdypet:
– Vi vet at de agerer på norsk jord, og vi vet at de har vært i flere politidistrikt i Norge og solgt sin voldskapital der. Vi er bekymret for at de potensielt kan bli så lommekjente her at Norge blir et marked for dem. Det må vi virkelig unngå, sier Kripos-sjef Kvigne.
– Er dette en klar beskjed til justisminister Emilie Mehl og dem som sitter oppover i systemet?
– Vi har vært veldig tydelige overfor både statsråden og politidirektøren om at vi i Kripos har behov for større kapasitet for å kunne møte denne situasjonen, sier Kvigne.
– Det kommer til å koste veldig mye penger å forebygge den negative utviklingen knyttet til kriminelle nettverk i Norge, men dersom vi ikke tar grep i dag – dersom situasjonen spinner ut av kontroll, risikerer vi at det blir forferdelig mye dyrere å gjøre noe med det.
Publisert:
Publisert: 29.09.23 kl. 18:10
Kommentar:
Det er ganske betimelig at politiet går slik ut som de gjør i denne saken. Det at de nevner bindinger til Marokko er gammel nyhet. Dette har pågått siden tidlig 90 tallet. Sammen med Kosovo Albanere var de på tidlig 90 tallet i «krig» om narkotika salget i Oslo. Her var og A og B gjengen innblandet. Viser til skytingen på Aker Brygge bla.
Det som nå skjer i Sverige med at de skal sette inn militæret tyder på at det er første steg mot Martial Law! Norge vil komme etter kanskje allerede i nov mnd.
Iflg Martin Stensø sin reportasje fra Stockholm så synes han det er noe merkverdig at de skal sette inn militæret.
Linken til M Stensø:
+ There are no comments
Add yours