Verdens ledere forplikter seg til nye mål for å få slutt på tuberkulose

22. september 2023

New York, USA — Verdens ledere på FNs generalforsamlings høynivåmøte om har godkjent en politisk erklæring med ambisiøse nye mål for de neste fem årene for å fremme den globale innsatsen for å få slutt på tuberkuloseepidemien.

Målene inkluderer å nå 90 % av personer med TB-forebygging og omsorgstjenester, ved å bruke en WHO-anbefalt hurtigtest som den første metoden for å diagnostisere TB; gi sosiale ytelsespakker til alle mennesker med tuberkulose; lisensiere minst én ny TB-; og tette finansieringshull for tuberkuloseimplementering og forskning innen 2027.

“I årtusener har våre forfedre lidd og dødd med tuberkulose, uten å vite hva det var, hva som forårsaket det, eller hvordan man kan stoppe det,” sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. «I dag har vi kunnskap og verktøy de bare kunne ha drømt om. De politiske erklæringslandene som ble godkjent i dag, og målene de har satt, er en forpliktelse til å bruke disse verktøyene og utvikle nye for å skrive det siste kapittelet i historien om tuberkulose.»

Fremskritt mot 2018-målene

WHO gjorde en oversikt over fremgangen mot målene satt i 2018 for en femårsperiode, og rapporterte at selv om den globale innsatsen for å bekjempe tuberkulose har reddet over 75 millioner liv siden år 2000, har de ikke nådd målene, hovedsakelig på grunn av alvorlige forstyrrelser i TB-tjenester forårsaket av -pandemien og pågående konflikter. Bare 34 millioner mennesker av de tiltenkte 40 millioner menneskene med TB ble nådd med behandling mellom 2018 og 2022. For TB-forebyggende behandling var situasjonen enda mer dyster, med bare 15,5 millioner av de 30 millioner menneskene som var målrettet mot å nås med forebyggende behandling. den.

Finansiering for TB-tjenester i lav- og mellominntektsland falt fra 6,4 milliarder USD i 2018 til 5,8 milliarder USD i 2022, noe som representerer et finansieringsgap på 50 % i implementeringen av de nødvendige TB-programmene. Årlig finansiering for tuberkuloseforskning varierte fra USD 0,9 milliarder til USD 1,0 milliarder mellom 2018 og 2022, som er bare halvparten av målet satt i 2018.

Dette har lagt en enda tyngre byrde på de berørte, spesielt de mest sårbare. I dag er tuberkulose fortsatt en av verdens beste smittsomme mordere: årlig blir mer enn 10 millioner mennesker syke , og over 1 million mister livet til denne sykdommen som kan forebygges og helbredes. Legemiddelresistent tuberkulose fortsetter å være en stor bidragsyter til antimikrobiell resistens med nærmere en halv million mennesker som utvikler legemiddelresistent tuberkulose hvert år.

«Å forene seg rundt TB-responsen fra verdensledere, for andre gang, gir en mulighet til å fremskynde handling og styrke helsesystemer som ikke bare er i stand til å håndtere TB-epidemien, men også beskytte den bredere helse og velvære til lokalsamfunn, og styrke pandemiberedskapen og bygge videre på erfaringene fra covid-19-pandemien, sier Dr Tereza Kasaeva, direktør for WHOs globale tuberkuloseprogram. “Å unngå TB-relaterte økonomiske vanskeligheter og forhindre utvikling av sykdommen i sårbare grupper vil bidra til å redusere ulikheter i og mellom land, og bidra til å oppnå bærekraftsmålene.”

Forekomsten av tuberkulose og har økt mellom 2020 og 2021, men koordinert innsats fra land, WHO og partnere resulterer i gjenoppretting av viktige tjenester.

Lansering av TB-vaksineakseleratorrådet

I forkant av dette historiske møtet lanserte WHOs generaldirektør, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, offisielt TB-vaksineakseleratorrådet for å lette utvikling, lisensiering og bruk av nye TB-. Rådet, støttet av WHO-sekretariatet, vil ledes av et ministerstyre, bestående av ni medlemmer som vil fungere på roterende basis, for en periode på to år. Rådet vil også ha underorganer for å dets samhandling og engasjement med ulike sektorer og interessenter bredt, inkludert privat sektor, forskere, filantropi og sivilsamfunn.

BCG er foreløpig den eneste lisensierte TB-vaksinen. Selv om det gir moderat effekt for å forebygge alvorlige former for tuberkulose hos spedbarn og små barn, beskytter det ikke ungdommer og voksne, som står for størstedelen (>90 %) av tuberkuloseoverføringen globalt.

Rådet har som mål å identifisere innovativ bærekraftig finansiering, markedsløsninger og partnerskap på tvers av offentlig, privat og filantropisk sektor. Den vil utnytte som Den afrikanske union, Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), BRICS-land (Brasil, , India, og Sør-), G20, G7 og andre for å styrke engasjement og handlinger for utvikling av nye TB-vaksine og adgang.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.