Mer enn 5000 antatt døde i Libya etter at ‘ katastrofal ’ flom bryter dammer og feier hjem

Hamdi Alkhshali

Av 

Hamdi Alkhshali

Mostafa Salem og 

Kareem El Damanhoury, CNNoppdatert 15:11 EDT, tirsdag 12. september 2023

Mer enn 5000 mennesker antas og 10.000 savnede etter at kraftig regn i det nordøstlige Libya fikk to demninger til å kollapse, og økte mer vann til allerede oversvømte områder.

Tamer Ramadan, leder av International Federation of Røde Kors og Røde Halvmåne foreninger delegasjon i Libya, ga tirsdag antall savnede under en orientering til reportere i Genève, Sveits. “ Dødsfallet er stort, ” sa hun.

Minst 5.300 mennesker er antatt døde, sa innenriksdepartementet i Libyas østlige regjering tirsdag, melder statlige medier LANA. CNN har ikke vært i stand til uavhengig å verifisere antall eller de savnede.

Av de som ble drept, var minst 145 egyptiske, sa tjenestemenn i den nordøstlige byen Tobruk, i Libya, tirsdag.

I den østlige byen Derna, som har sett det verste av ødeleggelsene, er så mange som 6000 mennesker fortsatt , Othman Abduljalil, helseminister i Libyas østlige administrasjon, fortalte Libyas Almasar TV. Han kalte situasjonen “ katastrofal, ” da han turnerte i byen mandag.

Hele nabolag antas å ha blitt vasket bort i byen, ifølge myndighetene.

Sykehus i Derna er ikke lenger operative, og likhusene er fulle, sa Osama Aly, en talsperson for nød- og ambulansetjenesten.

Døde kropper har blitt liggende utenfor likhusene på fortauene, fortalte han til CNN.

“ Det er ingen førstehånds nødetater. Folk jobber for øyeblikket for å samle de råtnende kroppene, ” sa Anas Barghathy, en lege som for tiden melder seg frivillig i Derna.

Overvendte biler lå blant annet rusk forårsaket av flomflom i Derna, øst i Libya, 11. september 2023.

Overvendte biler lå blant annet rusk forårsaket av flomflom i Derna, øst i Libya, 11. september 2023.AFP / Getty Images

‘ Vi er alle livredde '

Pårørende til mennesker som bodde i den ødelagte byen Derna fortalte CNN at de var livredde etter å ha sett videoer av oversvømmelsen, uten ord fra familiemedlemmer.

Ayah, en palestinsk kvinne med søskenbarn i Derna, sa at hun ikke har klart å nå dem siden flommene.

“ Jeg er virkelig bekymret for dem. Jeg har to søskenbarn som bor i Derna. Det ser ut til at all kommunikasjon er nede, og jeg vet ikke om de lever på dette tidspunktet. Det er veldig skremmende å se videoene komme ut av Derna. Vi er alle livredde, ” sa hun.

Emad Milad, bosatt i Tobrok, sa at åtte av hans slektninger døde i oversvømmelsen i Derma.

“ Min kone Areejs søster og mannen hennes gikk begge bort. Hele familien hans er også død. Totalt åtte personer er alle borte. Det er en katastrofe. Det er en katastrofe. Vi ber om bedre ting, ” sa han tirsdag.

‘ Ferocious ' værforhold

Regnet, som har feid over flere byer i Libyas nord-øst, er resultatet av et veldig sterkt lavtrykkssystem som brakte katastrofal flom til Hellas forrige uke og flyttet inn i Middelhavet før han utviklet seg til en tropisk lignende syklon kjent som en medicane.

Den dødelige stormen kommer i en enestående år av klimakatastrofer og rekordstore værekstremer, fra ødeleggende villbranner til undertrykkende varme.

Akkurat som havtemperaturer rundt om i verden svev av listene på grunn av forurensning fra planeten, er temperaturen i Middelhavet godt over gjennomsnittet, noe forskere sier drev stormens kraftige nedbør.

“ Det varmere vannet driver ikke bare stormene når det gjelder nedbørintensitet, det gjør dem også mer voldsomme, ” Karsten Haustein, klimaforsker og meteorolog ved Leipzig universitet i Tyskland, fortalte Science Media Center.

Luftfoto av flomvann som en kraftig storm og kraftig nedbør rammet Shahhat by, Libya, 11. september 2023.

Luftfoto av flomvann som en kraftig storm og kraftig nedbør rammet Shahhat by, Libya, 11. september 2023.Ali Al-Saadi / Reuters

Libyas sårbarhet for ekstremvær økes av den langvarige politiske konflikten, som har sett en tiår lang maktkamp mellom to rivaliserende administrasjoner.

Den FN-støttede regjeringen for nasjonal enhet ( GNU ), ledet av Abdulhamid Dbeibeh, sitter i Tripoli i Nord-Libya, mens den østlige rivalen kontrolleres av kommandør Khalifa Haftar og hans libyske nasjonale hær ( LNA ), som støtter det østbaserte parlamentet ledet av Osama Hamad.

Derna, som ligger rundt 300 kilometer ( 190 mil ) øst for Benghazi, faller under kontroll av Haftar og hans østlige administrasjon.

Landets komplekse politikk “ utgjør utfordringer for å utvikle risikokommunikasjon og farevurderingsstrategier, koordinere redningsaksjoner, og også potensielt for vedlikehold av kritisk infrastruktur som dammer, ” Leslie Mabon, foreleser i miljøsystemer ved The Open University, fortalte Science Media Center.

Dams kollapser

Sammenbruddet av to demninger, som sendte vann susende mot Derna, har forårsaket katastrofale skader, sa myndighetene tirsdag.

“ Tre broer ble ødelagt. Det rennende vannet førte bort hele nabolag og satte dem til slutt i sjøen, ” sa Ahmed Mismari, talsperson for LNA.

Biler og steinsprut på en gate i Derna, Libya, mandag 11. september 2023.

Biler og steinsprut på en gate i Derna, Libya, mandag 11. september 2023.Libysk regjering / AP

Hjem i daler ble vasket bort av sterke gjørmete strømmer som fraktet kjøretøy og rusk, sa Aly, talsperson for nød- og ambulansemyndigheten.

Telefonlinjer i byen er nede, og kompliserer redningsinnsatsen, med arbeidere som ikke kan komme inn i Derna på grunn av den tunge ødeleggelsen, sa Aly til CNN.

Aly sa at myndighetene ikke forutså omfanget av katastrofen.

“ Værforholdene ble ikke studert godt, sjøvannsnivåene og nedbøren [ ble ikke studert ], vindstyrken, det var ingen evakuering av familier som kunne være i stormens vei og i daler, ” sa han.

“ Libya var ikke forberedt på en katastrofe som den. Det har ikke vært vitne til det nivået av katastrofe før. Vi innrømmer at det var mangler, selv om dette er første gang vi møter det nivået av katastrofe, ” Aly fortalte Al Hurra-kanalen.

Bosetninger, kjøretøyer og arbeidsplasser skadet etter flom forårsaket av kraftig regn i Misrata, Libya 10. september 2023.

Bosetninger, kjøretøyer og arbeidsplasser skadet etter flom forårsaket av kraftig regn i Misrata, Libya 10. september 2023.Emhmmed Mohamed Kshiem / Anadolu Agency / Getty Images

‘ Enestående flom '

Stormen ser ut til å være en av de dødeligste på rekorden i Nord-.

Libya står overfor en “ enestående ” situasjon, sa Hamad, sjefen for den østlige administrasjonen, ifølge en rapport fra den statlige nyhetsorganisasjonen Libyan News Agency ( LANA ).

Mismari, talsperson for LNA, sa at flommene har påvirket flere byer, inkludert Al-Bayda, Al-Marj, Tobruk, Takenis, Al-Bayada og Battah, så vel som østkysten helt til Benghazi. Minst 37 boligbygg ble feid bort i sjøene.

En gutt drar en koffert forbi rusk i et flomskadet område i Derna, øst i Libya, 11. september 2023.

En gutt drar en koffert forbi rusk i et flomskadet område i Derna, øst i Libya, 11. september 2023.AFP / Getty Images

“ Vi er ikke forberedt på en slik skala av ødeleggelser, ” sa Mismari.

Libyske myndigheter trenger tre typer spesialiserte søkegrupper, inkludert lag for å gjenopprette kropper fra robuste daler etter at torrenter spredte dem, lag for å gjenopprette kropper under steinsprut, og lag for å gjenopprette kropper fra havet, la han til.

Titusenvis av militært personell er satt ut, men mange av de flomrammede regionene er fremdeles utilgjengelige for nødarbeidere, ifølge Mismari.

https://ix.cnn.io/charts/aeAnO

Flere land og menneskerettighetsgrupper har tilbudt hjelp da redningsteam rusler for å finne overlevende under rusk og steinsprut.

Den internasjonale redningskomiteen ( IRC ) sa at landet står overfor “ en enestående humanitær krise, ” i kjølvannet av katastrofen.

Ciaran Donelly, IRCs senior visepresident for krisesvar, sa at utfordringene i Libya “ er enorme, med telefonlinjer nede og kraftig ødeleggelse som hemmer redningsinnsatsen. ” Han la til at klimaendringene har forsterket “ i stedet forverret ” situasjonen i landet etter år med konflikt og ustabilitet.

Folk inspiserer et område som er skadet av flashflom i Derna, i det østlige Libya, mandag.

Folk inspiserer et område som er skadet av flashflom i Derna, i det østlige Libya, mandag.- / AFP / AFP via Getty Images

Tyrkiske fly som leverer humanitær hjelp har ankommet Libya, ifølge Tyrkias beredskapsadministrasjonsmyndighet ( AFAD ) tirsdag.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sa at landet ville sende 168 søke- og redningsteam og humanitær hjelp til Benghazi, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadoulu Agency tirsdag.

Italia sender et sivilforsvarsteam for å hjelpe til med redningsaksjoner, sa landets sivilbeskyttelsesavdeling tirsdag.

Folk står i en skadet vei som en kraftig storm og kraftig nedbør oversvømmet rammet Shahhat by, Libya, 11. september 2023.

Folk står i en skadet vei som en kraftig storm og kraftig nedbør oversvømmet rammet Shahhat by, Libya, 11. september 2023.Omar Jarhman / Reuters

Den amerikanske ambassaden i Tripoli, Libya, kunngjorde at dens spesielle utsending, ambassadør Richard Norland, hadde avgitt en offisiell erklæring om humanitært behov.

Denne “ vil autorisere innledende finansiering som USA vil gi til for hjelpearbeid i Libya. Vi koordinerer med FN-partnere og libyske myndigheter for å vurdere hvordan vi best kan målrette offisiell amerikansk bistand, ” den postet på X ( formelt kjent som ).

De forente arabiske emirates president, Zayed Al Nahyan, har bedt om å sende hjelp og søke- og redningsteam mens han tilbyr sin kondolanse til de som er berørt av katastrofen, melder det statlige nyhetsbyrået.

En skadet politibil i Derna, Libya, 11. september 2023.

En skadet politibil i Derna, Libya, 11. september 2023.Utdeling / Anadolu Agency / Getty Images

Egyptens president Abdel-Fattah El-Sisi utvidet også kondolansen til Libya. “ Jeg ønsker en rask bedring for de skadde, og jeg håper at krisen vil passere raskt med libyere som står sammen i enhet, ” sa El-Sisi i en uttalelse på sosiale medier.

Stormen nådde en topp i det nordøstlige Libya mandag, ifølge en uttalelse fra Verdens meteorologiske organisasjon, med henvisning til Libyas nasjonale meteorologiske senter.

Libyas storm følger dødelig flom i mange andre deler av kloden inkludert Sør-Europa og Hong Kong.

CNNs Laura Paddison, Celine Alkhaldi, Barbie Nadeau, Sharon Braithwaite, Stephanie Halasz, Zahid Mahmood, Nadeen Ebrahim, Monica Sarbu og AnneClaire Stapleton bidro med rapporteringen

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.