Bill Gates Blogg 12.09 2023.

Les her hva denne gærningen skriver. Vår neste statsminister “forer” denne med penger samt ser opp til han. Er det bare dumskaller i …90%??

Denne rapporten viser hvordan vi kan redde to millioner mødre og babyer
Av Bill Gates | 12. september 2023
Hos Gates Foundation er september synonymt med utgivelsen av vår årlige målvaktsrapport. Den sporer fremgangen som gjøres over hele verden med FNs mål for bærekraftig utvikling – og det er definitivt fremgang å dele. Men i årets rapport påpeker vi fremgangen som ikke har blitt gjort, spesielt på to fronter: å få slutt på alle forebyggbare barnedødsfall og dramatisk kutte mødredødeligheten.
Hvert annet minutt dør en mor av komplikasjoner på grunn av fødsel, mens to millioner babyer blir dødfødte hvert år og fem millioner barn dør før de når femårsdagen. Disse tallene faller ikke raskt nok – og i noen land, inkludert USA, har mødredødeligheten faktisk steget. Hvis ingenting drastisk endres, vil vi ikke nå SDGene vi har satt for 2030.
Det er sant at det er mange nye og komplekse problemer verden står overfor, fra -induserte hetebølger til nyere fremskritt innen . Men vi tror at det eldste folkehelseproblemet – overlevelsen til mødre og babyer – fortsatt er et av de mest presserende.
Det er den første grunnen til at disse to sammenhengende sakene er vårt hovedfokus i år. Den andre grunnen er at de også i økende grad kan løses. Forskere har lært mer om helsen til mødre og babyer det siste tiåret enn de gjorde i århundret før – alt fra de eksakte sykdommene som dreper barn, til rollen anemi kan spille for å øke blodtap under fødsel, til tidligere ukjente koblinger mellom en babys helse og morens.
Tenk om leger ikke visste hvorfor amerikanske menn var mottakelige for hjerteinfarkt – og så, i løpet av to år, oppdaget de koblingene til høyt kolesterol og røyking. Som jeg forklarer i rapporten , var det det som skjedde med spedbarnslungebetennelse og en tarmbakterie kalt Klebsiella, og den nye informasjonen fører til at leger endrer hvordan de forebygger og behandler sykdom.
Rundt om i verden blir innsikt som dette omgjort til innovasjoner og praksis med kraften til å redde nesten 1000 mødre og babyer hver dag gjennom slutten av tiåret … eller to millioner liv . Rapporten fremhever mange av dem. Det er derfor, så trist som statistikken er, håper vi at uttaket fra denne rapporten er håpet i seg selv.
Tross alt, på bare ti år, beveget fagene barne- og mødrehelse seg raskere og lenger enn jeg trodde jeg skulle se i løpet av livet. Vi har lært så mye om hvordan vi kan beskytte kvinner og babyer. Hvis vår levering av omsorg kan holde tritt med læringen vår – og nå samfunnene der mødre og barn trenger det mest – kan vi redde millioner av liv.
Jeg håper du tar deg tid til å lese rapporten og bli inspirert av det enorme potensialet i dette øyeblikket.
Som alltid, takk for at du er en insider.

Regningssignatur

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.