Vindturbiner i Aremark og Marker.

Her kommer diverse innlegg fra lokal aviser Mot vind FB oa.

Et åpent brev til politikerne i

 Kristin Brath, Motvind Østfold  23.05.23 07:21

MENINGERDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg som skriver til dere er leder av organisasjonen Motvind Østfold. Det er et regionlag under Motvind . Vi ble stiftet i november 2022 på et folkemøte i Aremark. Kanskje var flere av dere til stede?

Jeg ledet tidligere MotVindkraft . Derfra drar jeg med meg dyrekjøpt erfaring. Dere slapp unna vindkraftanlegg den gangen hele prosessen startet i Østfold i 2012, vi dessverre ikke. Vindkraftsaken splittet bygda vår, noe den også gjorde hos dere. Folk er slitne, og mange av oss bærer på en sorg over tapt natur og alt hva det har ført og fører med seg.

Vi vet at vindkraftselskapet AS (vi kjenner også til Vindr AS i Råde) ønsker å etablere vind- og solkraftenergianlegg, såkalt hybridkraft, i Aremark. Områdene som er pekt ut, er som kjent Kollerødfjellet og Bikjula i Østfjella. Disse planene vil vi, i Motvind Østfold jobbe for ikke blir realisert.

En av våre viktigste oppgaver som motstandere av vindkraft i norsk natur, er å sørge for at dere (og befolkningen generelt) får en balansert kunnskap om vindkraftens . Dere må ikke basere beslutninger kun på kunnskap ervervet fra utbyggere og deres interesseorganisasjoner. Vi frykter at helsekonsekvenser, naturmangfold og naturen som et sted for rekreasjon ikke blir vektlagt nok. Aldri har natur, også her i Norge, vært under større utbyggingspress enn nå. Dette er i strid med FNs naturpanel sine anbefalinger.

Der står det at vi må stanse nedbygging, og faktisk restaurere natur. Vi ønsker oss at alle i Østfold kan se og verdsette våre naturverdier mye høyere enn vi har gjort til nå.

Nære naturområder er ikke en selvfølge. Så la oss ta godt vare på det vi har igjen her i Østfold! «Men strøm til hårføneren din vil du ha!», var et motargument jeg fikk en gang. «Ja, takk!», svarte jeg, «men ikke fra vindkraft. Jeg vil ha den fra oppgraderte vannkraftverk, fra solceller på tak, fra jord- og bergvarme, og ikke minst; ved energisparing og mer bevisst energibruk».

For det finnes heldigvis alternativer til vindkraft. Vi kan få nok elektrisk kraft tilgjengelig i fremtiden, både for å gjennomføre nødvendig elektrifisering og for utbygging av ny industri (https://energiognatur.no).

Vi lurer jo veldig på hvor dere står i vindkraftsaken. Det ville være svært nyttig i forbindelse med det kommende valget å få en tilbakemelding fra dere hvordan de forskjellige partiene stiller seg til i Aremark. Dere skal velges av folket rundt dere. Og vi vet at det er mange i kommunen som i år rett og slett vil gjøre et «Naturvalg». Mitt råd til dere er å høre på oss; høre på oss alle sammen. Dere velges blant annet for å forvalte vår felles natur, som dessverre ikke har ubegrensede ressurser. Jeg avslutter med et sitat fra Apacheindianerne:

«Vi arver ikke Jorden av våre forfedre. Vi låner den av våre barn».

Les mer om:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.