Botswana National HIV Reference Laboratory utpekt WHO Collaborating Center of Excellence

mandag 28. august 2023

FELLES NYHETSMEDDELELSE

Botswana National HIV Reference Laboratory utpekt WHO Collaborating Center of Excellence

28. august 2023, Gaborone, Botswana — Republikken Botswana og Verdens helseorganisasjon kunngjorde i dag utpeking av Botswana National HIV Reference Laboratory som et WHO Collaborating Center of Excellence, som en anerkjennelse av laboratoriets fortreffelighet innen HIV-diagnose og potensialet for et dypere samarbeid med WHO for å fremme helse og velvære til mennesker som lever med hiv.

Botswana har gjort enorme fremskritt når det gjelder å forbedre sine diagnostiske og laboratoriesystemer, spesielt innen områdene menneskelig kapasitetsbygging, oppdagelse og håndtering av helsehendelser og utbrudd, reduksjon av omløpstiden for laboratorieresultater, utvidelse av de nasjonale testmenyene for folkehelselaboratorier, genomisk sekvensering for deteksjon av nylig oppdagede sterke signaler, samt akkreditering av laboratoriene for forbedrede tjenester av høy kvalitet.

Akkreditering til disse standardene gjør det ikke bare mulig å sammenligne Botswanas offentlige med verdens beste laboratorier, men det gir også tillit til både pasienter og klinikere om at pasientbehandling og -behandling er basert på korrekt sykdomsdiagnose.

Botswana National HIV Reference Laboratory er ikke bare akkreditert til ISO 15189, men ble også utpekt som et WHO HIV Drug Resistance Laboratory (WHO HIV ResNet-HIV Drug Resistance Network) i 2019. WHOs operative rammeverk for HIV medikamentresistens gir veiledning om hvordan WHOs HIVResNet-laboratorier fungerer for å nasjonal, regional og global overvåking av HIV-medisinresistens, ved å gi nøyaktige genotypingsresultater i et standardisert format i tråd med WHOs spesifikasjoner.

I lys av denne utviklingen tok regjeringen i Botswana en bevisst beslutning om å utpeke Botswana National HIV Reference Laboratory som et WHO-samarbeidssenter for HIV-medisinresistens og annen diagnostisk testing. Dette ble bekreftet gjennom signeringen av betegnelsen av Hans eksellens Dr Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi, president i Republikken Botswana, og WHOs generaldirektør Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i Gaborone, Botswana i morges.

“Utpekning av dette laboratoriet som et WHO Collaborating Center of Excellence gir landet vårt tillit til at vi er på rett vei i veien for å nå WHO 2030-målet for epidemikontroll,” sa Dr Masisi.

Dr Tedros sa: “Botswana National HIV Reference Laboratory har lenge vært et senter for ekspertise når det gjelder å svare på utfordringene fra HIV, og i å støtte helsesektoren og lokalsamfunnene for øvrig for å gi diagnosene og detaljene som trengs for å gjøre informert, pasient- sentrerte valg. WHO er stolte av å regne laboratoriet som et samarbeidssenter og ser frem til å jobbe enda tettere sammen for å gi den støtten og omsorgen som trengs for mennesker som lever med HIV.»

Mediehenvendelser:

mediainquiries@who.int

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.