- Prosjektet vil se en prøveballongoppskyting i sommer fra Kiruna by
- Det vil sende 2 kg kritt inn i stratosfæren 12 miles over jordens overflate
- Forskere vil deretter overvåke hvem støvpartiklene samhandler med atmosfæren
- Dette vil bli matet inn i datamodeller for å forutsi hvordan en større sky vil fungere
- Tanken er å «sperre ute» noe av solens energi for å kjøle ned jorden
Av RYAN MORRISON FOR MAILONLINE
PUBLISERT: 10:17 BST, 23. mars 2021 | OPPDATERT: 18:47 BST, 23. mars 2021
29kaksjer
Den første testen av et prosjekt med støtte for å spraye millioner av tonn kritt inn i stratosfæren, i et forsøk på å «dempe solen» og avkjøle jorden, kan skje i juni.
Eksperter fra Harvard University vil teste systemet ved å sende en stor ballong 12 miles over den svenske byen Kiruna og få den til å slippe 2 kg krittstøv ned i stratosfæren.
Målet med det estimerte oppdraget på 3 millioner dollar, støttet av milliardæren Bill Gates, er å få krittet til å avlede en del av solens stråling, stoppe den fra å treffe overflaten og avkjøle planeten.
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.566.2_en.html#goog_1121715729
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.566.2_en.html#goog_549292625
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.566.2_en.html#goog_2053388709Hovedsakeneav Daily Mail00:4401:00Britain’s greenhouse gas emissions FELL by 2.2% lastyear, data shows
Ideen har blitt sterkt kritisert siden oppstarten, og prosjektdirektør Frank Keutsch kalte til og med behovet for denne skalaen av geo-engineering for «skremmende».
Og eksperter har advart om at den uvanlige teknikken kan være katastrofal for værsystemer på måter ingen kan forutsi.
Støttet av en rekke private givere, inkludert Gates, lanseres testoppdraget fra Sverige, da de kan tilby en lansering innen slutten av sommeren.
+8Se galleriet
Testen ville bruke en vitenskapelig ballong i stor høyde (bildet) for å løfte rundt 2 kg kalsiumkarbonatstøv – på størrelse med en pose mel – opp i atmosfæren 12 miles over overflaten
+8Se galleriet
Ballongen (i likhet med eksemplet på bildet) vil ta 600 kg utstyr opp i stratosfæren, og hvis alt går etter planen, vil støvet bli frigjort
Testballongen vil løfte 600 kg med vitenskapelig utstyr 12 miles over overflaten av den arktiske byen, og hvis alt går bra, vil det frigjøres rundt 2 kg støv.
Dette vil da skape en støvsky som er flere kilometer lang – ikke stor nok til å ha noen effekt på intensiteten av solstrålene som treffer jorden.
Under den første testen skulle teamet samle informasjon om hvordan støvpartikler reagerer med luften.
+8Se galleriet
Målet med oppdraget, støttet av milliardæren Bill Gates, er å få krittet til å avlede en del av solens stråling, stoppe den fra å treffe overflaten og avkjøle planetenTRENDER
Eks-Tory-kansler Nigel Lawson er død 91 år gammel 8,7k visning nåUSAs mest innavlede familie startet med TOVLING-brødre hvis barn giftet seg28k visning nåMaisie Smith, 21, og Max George, 34, erter «graviditetskunngjøringen»17,3k visning nå
Dette kan deretter mates inn i datamodeller for å finne ut hva som ville skje hvis det noen gang ble utført i stor skala.
Keutsch sa til Times at han ønsker å fastslå de sanne effektene, siden dagens modeller «kan være for optimistiske» og få teknikken til å se attraktiv ut.
Det ville tatt tonnevis med støv og skyer mange hundre kilometer for å gjøre en forskjell – teorien er at støvet ville skape en massiv solskjerming.
+8Se galleriet
Det er en rekke geo-ingeniørteorier som foreslås, inkludert «blankere avlinger og bygninger for å reflektere mer sollys», mikrobobler i havet og fjerning av cirrusskyer.
Dette vil reflektere noen av solens stråler og varme tilbake til verdensrommet, dempe de som slipper gjennom og på den måten beskytte jorden mot klimaoppvarmingens herjinger. MER TRENENDE
Fleetwood Mac-stjernen Christine McVies dødsårsak avslørt11k visning nåPhillip Schofields bror funnet skyldig i seksuelle overgrep mot en gutt13,9k visning nåSpansk by tilbyr å BETALE briter £2600 for å flytte dit3,9k visning nå
Keutsch, hvis Harvard-laboratorium leder prosjektet, sier at strategien bare vil bli brukt i desperasjon for å stoppe deler av planeten fra å bli ubeboelig.
Uten noen innsats for å stoppe klimaendringene, som for eksempel å begrense klimagassutslippene fra fossilt brensel og andre forurensninger, vil deler av verden bli opptil 10 grader Fahrenheit varmere enn de er i dag, viser studier.
+8Se galleriet
I teorien vil det luftbårne støvet skape en gigantisk solskjerm (på lignende måte som en solformørkelse, avbildet), reflektere noen av solens stråler og varme tilbake til verdensrommet, dempe de som slipper gjennom og på den måten beskytte Jorden mot den stadige ødeleggelsen av klimaoppvarming
Dette ville gjøre deler av planeten ubeboelige av mennesker, inkludert områder i Australia der maksimale temperaturer allerede er over 123 grader Fahrenheit.
Kritikere av støvsky-konseptet sier imidlertid at det gir politikere en unnskyldning for ikke å ta den vanskelige handlingen som kreves for å takle klimaendringene på riktig måte.
Professor ved University of Edinburgh, Stuart Haszeldine, sa til Times at blokkering av solen ikke ville gjøre noe for å fjerne hovedårsaken til global oppvarming.
+8Se galleriet
En frykt er at spredning av støv (bildet) inn i stratosfæren kan skade ozonlaget som beskytter oss mot farlig ultrafiolett stråling som kan skade menneskelig DNA og forårsake kreft.
Å sikte kraftige lavfrekvente lydbølger mot skyer kan bidra til å øke nedbør og lindre tørke, sier forskere
Lavfrekvente lydbølger rettet mot en sky kan bidra til å øke nedbør og lindre tørke i ellers tørre områder, ifølge et team av kinesiske forskere.
Forskere fra Tsinghua-universitetet i Beijing avfyrte lyder mot skyer med en frekvens på rundt 50 herts – knapt merkbar for menneskelige ører – med 160 desibel.
Studieforfatter professor Wang Guangqian sa at lydbølger «eksiterer skyen» og vibrerer den – dette fører til større sannsynlighet for at vannpartikler kolliderer og kommer sammen – skaper større dråper og større sjanse for nedbør.
Teamet oppdaget at det var betydelig flere vanndråper i skyen etter at de avfyrte enheten – som er omtrent like høy som en jetmotor i gang.
Wang og kolleger tror at denne teknologien kan bringe nye og større nedbørsnivåer til områder av verden som lider av tørke.
«Det ville kjøle ned planeten ved å reflektere solstråling, men når du først er på det, er det som å ta heroin – du må fortsette å bruke stoffet for å fortsette å ha effekten,» sa han.
Han forklarte at uten å takle forurensning først, ville vi måtte fortsette å løfte mer og mer støv inn i stratosfæren, noe som ville endre daghimmelen til hvit, og hvis det noen gang stoppet ville det bli en økning i globale temperaturer igjen.
Sir David King fra University of Cambridge sa til The Times at det burde være et moratorium for å rulle ut teknikken.
Han sa at det kan være katastrofalt for værsystemer på måter ingen kan forutsi, så data bør samles inn gjennom modellering og andre teknikker.
Keutsch sa at det er akkurat det de gjør med denne testen. Sender en liten nok sky for ikke å forårsake et problem, men nok til å mate inn i modelleringen.
David Keith, et medlem av studieteamet, sa at ideen var å bruke teknikken sammen med andre tiltak, snarere enn som en løsning i seg selv.
Å legge til det ville «kjøpe verden litt tid» mens det taklet det bredere forurensningsproblemet, inkludert å finne teknologier som kan trekke karbon fra atmosfæren.
«Faktum er at uansett hvilke meninger jeg eller andre mennesker i min generasjon har om solenergiteknikk, inkludert folk som mener at det aldri skal og aldri kan brukes, er det ikke vi som skal bestemme,» sa han til Times.
«Beslutningen vi står overfor nå er om vi skal studere det seriøst. Og fra mitt perspektiv, å gjøre seriøse undersøkelser av hva risikoen er og hvor godt det kan fungere, gir neste generasjon bedre informasjon for å ta en mer informert beslutning.’
Det er en rekke geo-ingeniørteorier som foreslås, inkludert «blankere avlinger og bygninger for å reflektere mer sollys», mikrobobler i havet og fjerning av cirrusskyer.
Andre forslag inkluderer gigantiske rombaserte speil og spraying av havsalt inn i himmelen for å gjøre skyene mer reflekterende.Vitenskapelige studier knytter hetebølge i Europa til klimaendringer
OPPRINNELSEN BAK SOL GEO-ENGINEERING MED STØVPLYMER
Inspirasjonen bak å så himmelen med støvskyer kom fra vulkanen Mount Pinatubo på Filippinene som eksploderte i 1991.
Den drepte mer enn 700 mennesker og gjorde mer enn 200 000 hjemløse, men ga også forskere sjansen til å overvåke konsekvensene av en enorm kjemisk sky i stratosfæren.
Vulkanen slukte 20 millioner tonn svoveldioksid høyt over planeten, hvor den dannet dråper av svovelsyre som fløt rundt kloden i mer enn ett år.
+8Se galleriet
Inspirasjonen ble delvis skapt av en naturkatastrofe. Da vulkanen Mount Pinatubo på Filippinene eksploderte i 1991 (bildet), drepte den mer enn 700 mennesker og gjorde mer enn 200 000 hjemløse
Disse dråpene fungerte som små speil for å reflektere sollys, og som et resultat ble den globale temperaturen redusert med 0,5c i rundt halvannet år.
Dette ga impulser til en idé om en «drømmefiks» for global oppvarming – og har vært gjenstand for minst 100 akademiske artikler.
Men å lage noe som utgjør en gigantisk solskjerm for jorden kan ha en høy pris, og utgjøre enda større risiko enn klimaendringene i seg selv.
En frykt er at spredning av støv inn i stratosfæren kan skade ozonlaget som beskytter oss mot farlig ultrafiolett stråling som kan skade menneskelig DNA og forårsake kreft.
Klimatologer er også bekymret for at slik fiksing utilsiktet kan forstyrre sirkulasjonen av havstrømmer som regulerer været vårt.
Dette i seg selv kan utløse et globalt utbrudd av ekstreme klimatiske hendelser som kan ødelegge jordbruksland, utslette hele arter og fremme sykdomsepidemier.
Potensialet for katastrofe slutter ikke engang der. Å prøve å dempe solens stråler vil sannsynligvis skape klimavinnere og tapere.
Forskere kan være i stand til å sette de perfekte klimatiske forholdene for bønder i Amerikas enorme Midtvesten, men samtidig kan denne innstillingen skape tørkekaos over hele Afrika.
For det er ikke mulig å endre temperaturen i en del av verden og ikke forstyrre resten. Alt i verdens klima henger sammen.
Videre vil enhver endring i den globale gjennomsnittstemperaturen i sin tur endre måten varme fordeles på rundt kloden, med noen steder som varmes mer opp enn andre.
Dette vil igjen påvirke regnnivået. Varme driver vannets syklus – der vann fordamper, danner skyer og dråper som regn. Enhver varmeendring vil føre til et medfølgende skifte i nedbørsmønstre. Men hvordan og hvor nøyaktig?
Det er ingen måte å forutsi hvordan verdens langsiktige vær kan reagere på å ha en gigantisk kjemisk solskjerm plonket oppå den.
Del eller kommenter denne artikkelen:
Bill Gates ønsker å spraye millioner av tonn KRITT inn i stratosfæren for å bremse global oppvarming
- e-post
- 29kaksjer
MEST SETTE NYHETSVIDEOERBygg inn dette
- Andrew Tate og broren hans er løslatt fra fengselet
- ‘Ring av stål’ rundt retten når Cashman ankommer for domsavsigelse
- Tate sier det er en «null prosent sjanse» for at han er skyldig
- Russisk blogger holder en statue som antas å være sprengstoffet
- Russlands dødelige kaféeksplosjonsmistenktes gjemmested er fanget …
- Braverman: Hvite jenter er målrettet av britisk pakistanske gjenger
- Nicola Sturgeon avviser påstander om å være en «hemmelig lesbisk»
- Kvinne angivelig bærer bombe som drepte pro-Putin…
+ There are no comments
Add yours