PLAST I DRIKKEVANNET VÅRT. Inlegg fra 2017

Vannforskere har funnet plastpartikler i drikkevannet  over hele verden, 83% av vannprøvene inneholder plastpartikler.  Det er «The Guardian» som skriver om disse funnene. tok opp saken 7. september 2017.

I ble drikkevannet  i Tyskland , Frankrike og Storbritannia analysert. Det viste seg at 72% av disse prøvene har plastpartikler i drikkevannet. I USA er det funnet plast i 94% av prøvene. Undersøkelsene bruker måltallet «antall fiber» pr halvliter vann. I Europa var gjennomsnittet 1,9 og i USA 4,8.

Dagbladet kontaktet Miljøvernminister Vidar Helgesen om saken. Han bekreftert at han vil sette i gang undersøkelser av norsk drikkevann.  I følge oppslag i VG  16. november er det funnet plast i norsk drikkevann. I en stikkprøve som Norsk institutt for vannforskning har gjort for VG, ble det funnet bittesmå plastbiter i 9 av 11 fra hele landet. Svalbard, Trondheim og Kristiansand hadde størst forkomst av plastpartikler med henholdsvis 1,33, 1,33 og 1,56 plastpartikler pr. liter vann.  Det mest overraskende er at Svalbard hadde så høy forekomst. Prøvene ble tatt i perioden 4-15. oktober.

De største  kildene til plastpartikler i vann er slitasje av bildekk, malig og vedlikehold av skip og fritidsbåter. Både Mattilsynet og Miljødirektoratet er bekymret for kvaliteten på drikkevannet vårt. Vi har alle stor grunn til bekymring. Håper dette vil medføre et mye større engasjement hos alle til å reagere  og aksjonere på plastforsøpling på land og i havet.

Tekst og bilde Gyrid Hasaas

image1

KILDER:

https://www.aftenposten.no/verden/i/72Lz4/Mikroplast-funnet-i-springvann-i-hele-verden

https://www.dagbladet.no/mat/store-funn-av-plast-i-drikkevann—vi-setter-igang-umiddelbart-sier-miljoministeren/68671868

https://www.p4.no/nyheter/plast-i-drikkevann-i-norge/artikkel/717352/

https://www.p4.no/nyheter/plast-i-drikkevann-i-norge/artikkel/717352/

VG 16. november, 2017Posted in Mikroplast and tagged Drikkevann on  by plastmikroLegg igjen en kommentarMIKROPLAST I DRIKKEVANNET?

vannglass

Det foreligger etter hvert mange studier og undersøkelser vedrørende mikroplast og innvirkning på livet i havet. Derimot er det forsket lite på mikroplast i elver og innsjøer, inkludert drikkevannskilder og håndtering av avløpsvann.

Tilførsel av plastfragmenter til elver og innsjøer kommer fra byområder, industri og turiststeder, men også fra skipstrafikk og avfallshåndtering.

Millionvis av små plastbiter blir ikke fanget opp av filtre i avfallshåndteringen og slippes ut i elver og vann. Elver og vann er kilder til drikkevann for mange , i tillegg til å være habitat for fugler og dyr. Fisk og virvelløse dyr spiser de små plastfragmentene, som igjen kan gå inn i næringskjeden og ende opp på middagsbordet.

Når det gjelder drikkevanntilførsel, er det aller viktigst å få kunnskap om partikler < 300 µm. Drikkevannskilder som bruker avløpsvann og overflatevann som en ressurs, er mest utsatt for å inneholde mikroplastpartikler.

Det mangler en standard for å ta prøver og analysere disse når det gjelder forekomst av mikroplast i ferskvannsressurser og utslipp fra renseanlegg.

Forskningen på mikroplast og ferskvann og drikkevannskilder må få et større fokus. Nå!

Tekst og foto: Kirsti Opstad

KILDER:

http://www.water.ox.ac.uk/microplastics-in-rivers-a-new-mathematical-model/

https://enveurope.springeropen.com/articles/10.1186/s12302-014-0012-7

http://www.nature.com/nature/journal/v537/n7621/full/537488b.html

http://www.nature.com/articles/srep17988

http://holdnorgerent.klappmedia.no/wp-content/uploads/2016/10/Microplastics-in-Fresh-Water-Resources.pdfPosted in Mikroplast and tagged DrikkevannFerskvann on  by KirstiLegg igjen en kommentar

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.