Hvordan Polen forvandles til Europas søppeldump [FEATURE ARTICLE]

Nyheter fra Polen11.05.2022, 11:56

Michael Billig Marius Münstermann

Wysypisko w Sarbi

Wysypisko w Sarbi (Fot. Agata Szymańska-Medina)

nyheter fra PolenUlovlig avfallsimport blomstrer. Titusenvis av tonn søppel fra Tyskland og andre vest-europeiske land piller opp over hele Polen. En undersøkelse av et av slike ulovlige deponier i en landsby i nærheten av Poznań avdekket om nivåer av forurensninger som utgjør en potensiell helsefare for lokale innbyggere.

Følg de store problemene som former polsk politikk og ved å registrere deg på vårt ukentlige nyhetsbrev «Nyheter fra Polen: Democracy at Stake«. Det lar deg holde deg oppdatert på utviklingen angående det pågående angrepet på demokratiske institusjoner, rettsstat og menneskerettigheter i Polen.

FOTOKREDITT: Agata Szymanska-Medina

Roman Maćkowiak, den 51 år gamle byvakten fra Czarnków, liker det pent og rent. Etter jobb vier han seg til hagen sin, tar seg av de primt trimmede bonsai-sypressene, pleier roser og begonier. Huset hans i utkanten av landsbyen Sarbia (Greater Polenregion) ligger i et idyllisk landlig område. Kranenes anrop ekko fra den nærliggende engen. Her, i hjemmet til svigerforeldrene, fant Mr. Maćkowiak og kona den fred og ro de lenge hadde søkt etter. Men det hele fulgte i januar 2018 med ankomsten av de første transportørbilene. Fra hagen deres så de førti tonns lastebiler dundrende nedover landveien. «Til å begynne med var det to eller tre lastebiler om dagen», husker Roman Maćkowiak. «Snart var det mer enn tjue, kommende dag og natt». Mr. Maćkowiak, en høy og bredskuldret mann med et våkent blikk, legger til: «Vi er maktesløse».

nyheter fra Polen

Landsbyens drikkevannsbrønn ligger rett ved siden av eiendommen hans. Av alle steder var det her lastebilene endte med å losse sin stinkende gods. I løpet av få uker ble et ulovlig deponi med tusenvis av tonn avfall stablet opp – det meste fra Tyskland.

Men Sarbia er ikke et isolert tilfelle. «Vi er søppelfyllingen i «, sier Piotr Barczak, en tidligere delegat fra det polske polske miljødepartementet i Brussel, som nå er den ledende avfallseksperten ved European Environmental Bureau, en paraplyorganisasjon av mer enn 160 miljøorganisasjoner . Hundretusenvis av tonn avfall fra Tyskland, England, , Nederland, Østerrike og Italia er lagret på ulovlige dumpingsteder over hele Polen. Som vår undersøkelse har avdekket, er noen av dem forurenset med farlige stoffer.

Sarbia, jedna z miejscowości, do których trafiają śmieci z Niemiec.

Sarbia, jedna z miejscowości, do których trafiają śmieci z Niemiec.Fot. Agata Szymanska-Medina

I nærheten av landsbyen Tuplice, nær den tyske grensen, har rundt 20 000 tonn av den såkalte sinkslag blitt dumpet for mer enn syv år siden. Det var industriavfall fra et tysk selskap. I nærheten av landsbyen Kłopotów, i utkanten av Lubin, kom vi over et ulovlig deponi med titusenvis av tonn plastavfall og farlig kjemisk avfall fra Tyskland, Polen og England dumpet direkte ved en bekk. I Gliwice, sør for Kraków, er mer enn tusen tonn avfall fra et sørtysk selskap stablet opp ved siden av en kirkegård. Bare noen få meter lenger ble en forlatt bensinstasjon omgjort til en ulovlig dumpingplass for avfall fra Italia. Og så er det den beryktede industrisonen i Zgierz nær Łódź, hvor enorme hauger med avfall fra hele Vest-Europa gikk opp i flammer i 2018. Til i dag,lekker fat fulle av farlige industrikjemikalier forblir mellom de forkullede haugene med plastmaterialer i Zgierz.

Polen har blitt det nye hot spot for Europas ulovlige avfallsdumping – i mange tilfeller, bokstavelig talt: alene i 2018 tok mer enn 130 deponier over hele Polen fyr. Etterforskerne antar at mange av disse brannene bevisst ble satt til å bli kvitt avfallet. Allerede i 2018, statsminister Mateusz Morawiecki beskyldte en «søppelmafia» for i Zgierz. Men den fulle skalaen som anerkjente vest-europeiske selskaper er involvert i ulovlig avfallsdumping, må fremdeles avdekkes. Bare i denne undersøkelsen kom vi over dusinvis av avhendingsfirmaer som spredte trash fra Tyskland, Storbritannia, Sverige, Belgia, Nederland og Italia på ulovlige dumpingsteder over hele Polen.

Slik er Sarbia. Et gjerde som omgir det ulovlige deponiet i utkanten av landsbyen er full av hull. Området ligger i utkanten av en furuskog. Stedet pleide å tilhøre et veibyggeselskap, men landet lå nå brakk. Vill blomster spirer mellom betongplatene, sommerfugler flagrer rundt. Før vi tar oss gjennom buskene mot avfallsdumpen, for sikkerhets , legger vi på verneutstyr – hvite kroppsdrakter, latexhansker, luftveismasker. Søppelpusherne visste nøyaktig hva de gjorde. Tusenvis av blokker med søppel ble stablet opp som å bygge murstein – presset sammen og bundet opp med ledning. De dannet en enorm bar laget av søppel, minst hundre meter lang, en god tjue meter bred og omtrent seks meter i høyden.

Snart oppdager vi avfall fra Tyskland: sjampoflasker, pølse og chips-emballasje, yoghurtgryter. En vill blanding av kjente merker, tydeligvis fra de såkalte gule posene: Omhyggelig adskilt i tyske husholdninger, deretter ulovlig dumpet i Polen. Annet enn mye husholdningsavfall, finner vi også harde plast- og gummislanger fra utrangerte biler. Det er også søppel fra Storbritannia og noen fra Polen. Men det meste kommer fra Tyskland. Dette bekreftes senere også av sjefinspektoratet for miljøvern (GIOS), Polens viktigste miljøvernmyndighet. I følge GIOS er det anslagsvis 8 700 tonn avfall i Sarbia, inkludert 6 500 tonn fra Tyskland.

Nielegalne wysypisko śmieci w Sarbi.

Nielegalne wysypisko śmieci w Sarbi.Fot. Agata Szymanska-Medina

I følge det europeiske rettshåndhevingsbyrået EUROPOL er Tyskland et sentralt knutepunkt i den internasjonale avfallsvirksomheten. Juridisk avfallseksport fra Tyskland til Polen blomstrer. Miljøforskrifter i Polen er mer slappe enn i Tyskland, og prisene for avfallshåndtering er også. I løpet av fem år har importen av tysk avfall mer enn doblet – til nesten en million tonn avfall i 2018, noe som tilsvarer rundt 40 000 lastebiler, eller spenningen produsert av rundt to millioner tyske borgere. I 2020 var Tyskland EUs største eksportør av plastavfall. Den største andelen av tysk avfallseksport består ifølge offisiell tysk statistikk av resirkulerbare materialer som skrapmetall, papir og plastavfall, som fritt kan omsettes i EU uten offisiell godkjenning – forutsatt at de faktisk blir resirkulert.

Likevel fortsetter ulovlige transporter og tvilsomme avtaler frem til i dag. I noen tilfeller blir avfall ganske enkelt dumpet i stedet for resirkulert. «Da de første lastebilene kom, fortalte arbeiderne at det også skulle bygges et gjenvinningsanlegg på stedet», husker Roman Maćkowiak. «Det var da jeg forsto at noe var av». Snart gjaldt den travle lastebiltrafikken og de voksende haugene med avfall hele landsbyen. Lokalstyret, som Maćkowiak er medlem av, foretok henvendelser til de relevante myndighetene og krevde at dokumenter skulle overleveres. En titt på filene forårsaket forargelse: stedfortredende distriktsadministrator hadde faktisk autorisert midlertidig lagring av avfall rett ved siden av drikkevannsbrønnen. «Som embetsmann er jeg veldig skuffet av myndighetene våre», sier Roman Maćkowiak. Men det var mer som kom,ettersom det antatte midlertidige lagringsanlegget faktisk viste seg å være intet mindre enn en endelig dumpingdestinasjon for avfall.

Landsbyen med en befolkning på 600 innbyggere reponded med en protest. Noen år før var lokalbefolkningen suksessfull med å forhindre bygging av en enorm kyllinggård. Nå ønsket de også å stoppe søppelfyllingen. Under en protestaksjon konfronterte en liten gruppe innbyggere en av lastebilene og sperret adkomstveien til dumpingstedet – rapporterte lokale aviser og TV-stasjoner. Plutselig nådde saken også det regionale inspektoratet for miljøvern, samt statsadvokatembetet i Poznań. Tre måneder etter at de første lastebilene var kommet, forseglet myndighetene stedet og forbød videre drift. Offisielle inspeksjoner av det påståtte midlertidige lagringsstedet avdekket at det hadde brutt flere forskrifter. For eksempel hadde ikke noe avfall fra utenfor Polen fått lossing.I tillegg ble bakken ikke forseglet etter behov for å beskytte grunnvannet mot miljøgifter. «Vi er bekymret for kvaliteten på drikkevannet vårt», sier Roman Maćkowiak.

Wysypisko w Sarbii

Wysypisko w SarbiiFot. Agata Szymanska-Medina

I nesten fire år nå har søpla i Sarbia blitt utsatt for elementene. Sol, regn, snø, vind og kråker har skadet ballene; plaststrimler og søppelbiter dekker bakken. Med en sparkel og trakt fyller vi sivervann fra en regnvannspytt ved foten av søppelhaugene. Med tapper klyper vi ut biter av skrapmetall fra en ball full av bildeler. På vegne av tyske Greenpeace Magazine sender vi prøvene til et spesialisert laboratorium, der de blir analysert for forurensninger. Resultatene fra vår analyse er evaluert av toksikolog Edmund Maser fra universitetet i den tyske byen Kiel. I regnvannsprøven vår merker han forhøyede nivåer av polysykliske aromatiske hydrokarboner, eller PAH-er. «Dette er kreftfremkallende stoffer», forklarer Maser.Forurensningen overskrider grensen som er satt i den tyske loven om beskyttelse av jordsmonn med en faktor på femten enheter. Resultatene avslører videre nivåer av giftige metaller kobber og nikkel, og overskrider også grensene som ville være tillatt i Tyskland. «Kobber i for høye konsentrasjoner er et cytotoksin og kan skade hele menneskekroppen», forklarer Maser. «Nikkel kan forårsake allergier og kreft». Man må forvente at forurensningene blir vasket ut av søppelhaugene i Sarbia, legger han til. «Slike ulovlige deponier inneholder ofte en hel cocktail med miljøgifter der de giftige effektene av hvert enkelt miljøgifter til og med kan forsterke hverandre.» Toksikologen er sikker: „Dette ulovlige dumpingstedet må ryddes så snart som mulig.Det er den eneste måten å forhindre at miljøgifter kommer inn i drikkevannsbrønnen.

Śmieci w Sarbi.

Śmieci w Sarbi.Fot. Agata Szymanska-Medina

Spørsmålet gjenstår: Hvem er ansvarlig for det? Blant haugene med søppel i Sarbia fant GIOS indikasjoner på avfallets opprinnelse: noen av avfallsballene hadde tagger med spesifikke tall. GIOS var i stand til å identifisere to tyske selskaper i forbundsstatene Bayern og Nordrhine-Westphalia. I vår undersøkelse var vi i stand til å identifisere kilden til en annen ball av avfall som ble dumpet i Sarbia. Vi fant ut at det kom fra anlegget til en stor tysk avfallsgruppe ALBA med base i Braunschweig. De tyske selskapene, så vel som myndighetene som er ansvarlige for å kontrollere dem, vurderer foreløpig ikke å ta tilbake avfallet.

På spørsmål om dette hevder administrerende direktør i det bayerske selskapet i en skriftlig uttalelse at selskapet hans kort hadde samarbeidet med en sertifisert «endelig gjenvinner» i Polen. I følge vår undersøkelse var den «endelige gjenvinneren» i Polen et selskap i Chełmek nær Oświęcim. Dette polske selskapet, hevder han, hadde dokumentert bruken av avfallet «uten hull». 

På papiret blir alt resirkulert. I virkeligheten råtner det tyske søppel fortsatt på ulovlige dumpingsteder i Polen. Grzegorz Wielgosiński, professor med fokus på avfallshåndtering ved det tekniske universitetet i Łódź, er ikke overrasket. «Tillatelser for drift av et avfallshåndteringsanlegg var enkle å få. Alt du måtte gjøre var å etablere et selskap, leie et stykke land, og beskriv de planlagte aktivitetene ”. Ingen sjekket hva som faktisk skjedde der, sier han. «Folk var under en illusjon om at systemet fungerte». Det var først i midten av 2019 at myndighetene strammet inn kravene, sier Wielgosiński.

Wielgosiński gjør følgende beregning: «Noen polske selskaper aksepterer avfall fra Tyskland langt under den vanlige markedsprisen, for eksempel for 80 i stedet for 120 euro per tonn». Selv om kostnadene for transport, land og registrering av et selskap blir trukket, kan hvert tonn avfall importert og dumpet i Polen tjene de polske avfallsmottakerne rundt 50 euro, sier Wielgosiński. «Det er mye for de polske selskapene, men også for tyskerne, som sparer mye penger».

Nielegalne wysypisko w Kłopotowie.

Nielegalne wysypisko w Kłopotowie.Fot. Agata Szymanska-Medina

Fortsatt ser det ikke ut til at ulovlig overføring av avfall over landegrensene stopper. Fram til begynnelsen av dette året rapporterte WIOS-avdelingene regelmessig å ha stoppet lastebiler med ulovlig importert avfall fra Tyskland. Men i slutten av februar innførte polske myndigheter et elektronisk transportregistersystem (SENT): transportselskaper må nå registrere hver lastebil som importerer avfall til Polen ved National Revenue Administration. På denne måten antas hver avfallstransport å spores digitalt. Internasjonalt samarbeid og digitalisering anses som sentrale krav for å bedre kontrollere den grenseoverskridende avfallsvirksomheten.   

I følge vår undersøkelse ligger et tvilsomt nettverk av flere polske selskaper med andre ulovlige lagringsanlegg bak dumpingstedet i Sarbia. Leietaker av landet i Sarbia var et selskap som antagelig utnevnte en hjemløs person til administrerende direktør. Noe av det tyske avfallet sies å ha kommet til Sarbia via en formidler. Lageret hans ligger 120 kilometer fra Sarbia, midt i en skog nær Dąbrówka Wielkopolska. Myndighetene sier at de tillot midlertidig lagring av avfall der, men at det ikke hadde blitt lagret noe avfall fra Tyskland på det stedet. Likevel, når vi besøker stedet, finner vi massevis av søppel fra Tyskland. Og i en samtale med en bonde i landsbyen Bzowo, bare noen kilometer unna Sarbia,vi finner ut hvor skruppelløse forretningsmenn har fylt fjøset hans til taket med hundrevis av tonn emballasjeavfall fra Tyskland og England, inkludert avfall fra det samme deponeringsselskapet fra Nordrhein-Westfalen som avfall også havnet i Sarbia. Da vi besøkte de brente restene av det ulovlige deponiet i Zgierz, fant vi også avfall fra det samme selskapet. Dette antyder at alle de fire sakene – Sarbia, Bzowo, Dąbrówka Wielkopolska og Zgierz – kunne kobles sammen.  og Zgierz – kunne kobles til.  og Zgierz – kunne kobles til.  

I følge International Criminal Police Organization Interpol har den ulovlige handelen med plastavfall økt over hele verden. I en fersk studie anslår EU-kommisjonen at de årlige inntektene som genereres av ulovlig avfallshåndtering i hele EU kan være så høye som 15,3 milliarder euro per år. Det tyske avfallsindustrimagasinet Euwid skrev: «Hvis søppelmafiaen var en lovlig operasjonsgruppe, ville det være et av de største avfallsselskapene i Europa».

Dette bekreftes også av Jan Op Gen Oorth fra den europeiske politiorganisasjonen Europol: «Den ulovlige søppelvirksomheten er sterkt organisert og dessverre også veldig lønnsom». For Op Gen Oorth er det imidlertid også klart at organiserte gjenger ikke er de eneste involverte. Selv antatt rene selskaper i avfallsindustrien, som vanligvis opererer lovlig, vil tidvis gjøre lyssky virksomhet. Dokumenter som godspapirer ville bli forfalsket og tollere bestikket. «Risikoen for å bli utsatt er veldig lav». Dette fordi straffeforfølgelsen av avfallskriminalitet har lav prioritet blant mange etterforskningsmyndigheter og rettsvesenet. I stedet kommer kampen mot ulovlig narkotikahandel vanligvis først –, selv om fortjenestemarginene for avfallssmuglere er lik den for narkotikakarteller.Hvis gjerningsmennene i det hele tatt blir fanget, kan de forvente lempelige straffer, i de fleste tilfeller bøter på under 200 euro. De fleste etterforskningsmyndigheter mangler kunnskap, sier Op Gen Oorth. «Det er ikke fornuftig å stille vanlige politifolk til ansvar for slike komplekse saker om forsendelse av avfall. Det krever passende kompetanse for å gjøre det ”.

Wysypisko śmieci w Bzowie.

Wysypisko śmieci w Bzowie.Fot. Agata Szymanska-Medina

Når avfallet er dumpet ulovlig, blir det vanskelig å bli kvitt. Ikke bare i tilfelle av Sarbia har GIOS oppfordret Tyskland til å ta tilbake det ulovlig eksporterte avfallet. Vi spurte flere regionale tyske myndigheter om det. Resultatet: Bare i 2018 og 2019 var det totalt minst 36 slike forespørsler fra Polen. Så lenge det dreier seg om individuelle transporter og hvis kostnadene forblir håndterbare, henter den tyske siden vanligvis avfallet. Når det gjelder avfall som allerede er deponert i stor skala, er saken imidlertid mer komplisert, og en gjenvinningsoperasjon er også dyrere. I slike tilfeller blir avfallet ofte bare liggende å hvile i Polen.

I henhold til europeisk og tysk lov er avfallsprodusenter imidlertid ansvarlige for avfallet sitt til det er avhendet på riktig måte. Ved ulovlig avhending avhenger det av hvem som blir holdt ansvarlig for den kriminelle handlingen: den tyske eksportøren eller den polske importøren. Striden om hvem som er ansvarlig har allerede ført til uenigheter på høyeste politiske nivå. I september 2020 sendte for eksempel daværende statssekretær ved det polske miljødepartementet, Jacek Ozdoba, et brev til det tyske miljødepartementet, der de krevde at Tyskland skulle ta tilbake tysk avfall fra Polen. Dette kravet inkluderte saken om 3.300 tonn avfall fra et tysk selskap som havnet på et ulovlig dumpingsted i Sobolew i Nieder-Schlesien. I svaret deres (hvorav vi har en kopi),myndighetene i Berlin nekter ansvaret og henviser i stedet saken til den relevante myndigheten i den føderale hovedstaden i Sachsen der det eksporterende selskapet er basert. Men sistnevnte har allerede avvist å ta avfallet tilbake. Begge kontorene i Tyskland har et annet syn på hvem som er ansvarlig – en byråkratisk krangel mellom tyske myndigheter som blir ført på bekostning av lokale innbyggere i Polen. Mens myndighetene fremdeles ikke kan komme til enighet, var det en stor brann i midten av september ved det ulovlige deponiet i Sobolew der det tyske søppelet hadde blitt dumpet.Begge kontorene i Tyskland har et annet syn på hvem som er ansvarlig – en byråkratisk krangel mellom tyske myndigheter som blir ført på bekostning av lokale innbyggere i Polen. Mens myndighetene fremdeles ikke kan komme til enighet, var det en stor brann i midten av september ved det ulovlige deponiet i Sobolew der det tyske søppelet hadde blitt dumpet.Begge kontorene i Tyskland har et annet syn på hvem som er ansvarlig – en byråkratisk krangel mellom tyske myndigheter som blir ført på bekostning av lokale innbyggere i Polen. Mens myndighetene fremdeles ikke kan komme til enighet, var det en stor brann i midten av september ved det ulovlige deponiet i Sobolew der det tyske søppelet hadde blitt dumpet.

Også i Sarbia er folk redde for at en brann bryter ut. «Jeg våkner ofte om natten og ser ut av soveromsvinduet mitt for å se om det er brann på den ulovlige dumpen», sier Roman Maćkowiak. Han vet ikke om haugene med ulovlig søppel ved siden av hagen hans noen gang vil bli ryddet. «Vår kommune har ingen penger til å fjerne søpla», sier han. «Jeg er redd søpla vil bli her for alltid».

Etterforskningen ble støttet av et tilskudd fra Journalismfund.eu

***

Hver dag skriver 400 journalister ved Gazeta Wyborcza bekreftede, faktasjekket historier om polsk politikk og samfunn, og holder et kritisk blikk på den regjerende leirens vedvarende angrep på demokratiske verdier og rettsstaten; den økende kulturelle spenningen mellom religiøs fundamentalisme og menneskerettigheter; og den pågående -epidemien. Journalistene våre er i frontlinjen i 25 polske byer, og rapporterer fra gatene, sykehusene og rettssalene om spørsmål som beveger opinionen.

Vi bestemte oss for å gjøre tjenesten vår tilgjengelig for alle gratis for å gi tilgang til journalistikk av høy kvalitet for utvandrere og engelsktalende som er interessert i polske saker.

Tilgangen til informasjon skal være lik for alle.

Gazeta Wyborcza Foundation

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.