Orkanen Miltons vei er ikke bevis på værmanipulering; mennesker kan ikke skape eller manipulere orkaner…FAKTASJEKK= KJØPT OG BETALT SOM I NORGE!

KOMMENTAR. DETTE INNLEGGET ER BARE HÅPLØST! MER ER DET IKKE Å SI OM DET ANNET ENN AT DET KAN DOKUMENTERES AT DET ER MENNESKESTYRT!

Nøkkel takeaway

Floridas Gulf-kyst er ikke fremmed for tropiske stormer og som dannes andre steder i Gulf, selv om de ikke er så vanlige som sine kolleger som danner seg lenger øst i Nord-Atlanteren. Orkanen Miltons vei er ikke ekstraordinær i den nylige historien om tropiske stormer i Gulf. I tillegg er orkaner stormer som inneholder langt, langt mer makt enn mennesker kan kontrollere.

Gjennomgått innhold

Et skjermbilde av en tweet laget av Stew Peters om orkanen Milton.

dom:

unaccurate

Krav:

Orkanen Milton er en målrettet geoteknisk storm. Orkaner utvikler seg ikke i den vestlige Mexicogulfen og drar rett østover til Florida.

Kilde:Twitter / XStew Peters, 2024-10-07

Dommen detalj

Cherry-plukking:

Peters siterer fire tropiske stormer som dannet seg i den vestlige Mexicogulfen og slo Tampa Bay-området. Peters ignorerer imidlertid utallige andre tropiske stormer som dannet seg i samme region og tok lignende stier, men slo andre deler av Floridas store Gulf-kyst. Han ignorerer også stormer som rammet Tampa Bay etter gyting andre steder i Gulf.

villedende:

Milton er ikke en “målrettet geoteknisk storm ”. Mennesker har ikke teknologien til å lage eller manipulere orkaner.

Se vår evalueringsmetode

Fullt krav

Orkanen Milton er målrettet geoteknisk storm som brukes som et våpen. Bare fire stormer i historien har gjort en lignende vei. Ingen var alvorlige orkaner, og de fleste var i 1800 ‘ s. Orkaner utvikler seg ikke i den vestlige Mexicogulfen og drar rett østover på en beeline-sti til Florida.

Sammendrag

På få dager har orkanen Milton dukket opp fra den vestlige Mexicogulfen for å bli en av de sterkeste orkanene som noen gang er registrert i regionen. Mens Milton tønner mot hovedstadsområdet Tampa Bay, har den raske veksten gitt konspirasjonsteorier. En slik teori kommer fra et X-innlegg av konspiristen Stew Peters (en produktiv kilde til antisemittisme og COVID-19-relatert desinformasjon, hvorav noen Science Feedback har gjennomgått). Skjermbilder av Peters ‘ -innlegg har siden sirkulert på Facebook, og samlet hundretusener av visninger.

Peters hevder at Miltons vei og dramatiske utvikling er bevis på at orkanen er et resultat av at noen manipulerer været. Peters siterer et kart som viser fire stormer som dannet seg i den vestlige Mexicogulfen og tønne mot Tampa Bay – hvorav tre var på 1800-tallet og den fjerde var 2003 ‘ s Tropisk storm Henri – å hevde at Miltons bane er uvanlig. 

Men Peters tolker kartet feil. Kartet viser bare et lite utvalg av tropiske stormer: de som dannet seg i den vestlige Mexicogulfen, fulgte lignende stier som Milton, og gjorde landfall rundt Tampa Bay. Som vi viser i denne gjennomgangen, er stormer som dannes i Mexicogulfen og gjør landfall andre steder på Floridas Gulfkyst ikke uvanlige, og heller ikke stormer som gjør landfall nær Tampa Bay etter å ha dannet seg andre steder vest for Cuba. Til tross for Peters ‘ påstander, har mennesker ikke for å lage eller kontrollere orkaner, slik vi har vist i en tidligere gjennomgang (koblet sammen her).

Orkanen Miltons vei er ikke unaturlig

Hvis vi undersøker hvordan orkaner gyter, er stormer fra Mexico-fødte ganske normale. I følge U.S. Nasjonal værservice, tropiske stormer kan danne seg over farvann som er minst 26 ° C (79 ° F). Hvis vannet er varmt nok, er luften over fuktig nok, vindforholdene er riktige, og en masse lavtrykksluft går forbi, den massen kan katalyseres til å bli en virvlende tropisk storm. Hvis uværet forblir under disse forholdene, kan det intensiveres, med høyere vindstyrke. I Nord-Atlanteren, hvis en tropisk storms vindstyrke overgår 119 km / t (74 mph), klassifiserer meteorologer det som en orkan.

De fleste tropiske stormer som påvirker Nord-Amerika dannes således i det varme tropiske Atlanterhavet, som oppfyller alle disse forholdene og gjør en perfekt orkaninkubator. Men tropiske stormer kan også dannes i den vestlige Mexicogulfen, hvis farvann kan være like varm. Faktisk har den vestlige gulfen allerede gitt to andre tropiske stormer i 2024 så langt. Orkanen Francine dannet der og buet nordover, og gjorde landfall i Louisiana, mens de tidligere og svakere Tropical Storm Chris dannet i Golfens sørvestre hjørne og flyttet vestover i Mexicos Veracruz-stat.

Kan tropiske stormer da flytte fra den vestlige gulfen til Florida? Kartet som Peters siterer, laget av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), viser bare stormer som dannet seg i den vestlige gulfen og gjorde landfall i Tampa Bay-området: en liten del av Floridas spredte Gulf Coast. Vi trenger ikke å se langt inn i fortiden etter stormveier som begynte i den vestlige gulfen og som ligner Milton, men landet andre steder på Floridas Gulf Coast.

  • I 2022 ble en storm senere navngitt Tropical Storm Alex dannet over Yucatán-halvøya, nær der Milton dannet seg. Stormen reiste deretter nordøstover for å krysse Sør-Florida, og gjorde landfall omtrent 160 kilometer sør for Tampa Bay.
  • I 2019, Tropical Storm Nestor begynte i den vestlige gulfen og beveget seg nordøst langs et spor nesten parallelt med Miltons. Nestor gjorde landfall i Florida Panhandle, omtrent 320 km nordvest for Tampa Bay. 
  • I 2013, Tropical Storm Andrea dannet nord for Yucatán og flyttet på samme måte nordøstover. Selv om uværet fikk landfall nord for Tampa Bay, forårsaket det kraftig nedbør over hele staten og gyte tornadoer i Palm Beach County, i sør.

Kartet og Peters utelukker også stormer som nådde Tampa Bay, men som dannet seg i østlig Gulf. For eksempel inkluderer ikke Peters 2017 ‘ s Tropical Storm Emily, som gyte utenfor Floridas kyst før han falt over bukta fra Tampas urbane kjerne. Han inkluderer heller ikke 2023 ‘ s Orkanen Idalia, som dannet seg i den sørøstlige kanten av Gulf, beveget seg nordover og forårsaket betydelig flom i Tampa Bay da det falt lenger nord.

Stien til 2023's Hurricane Idalia.
Figur 1 – Sporet av 2023 ‘ s Hurricane Idalia, som gjorde landfall nord for Tampa Bay og forårsaket betydelig flom etter å ha dannet seg i utkanten av Mexicogulfen. Kartet som Peters siterer nevner ikke Idalia. Kilde: National Hurricane Center / NOAA.

Miltons styrke kommer fra varmt vann, ikke orkanmanipulasjon

Hvis orkanen Milton er kraftigere og har intensivert seg langt raskere enn de tropiske stormene, er det fordi Milton krysset en unormalt varmt Mexicogulfen. NOAA data om havoverflatetemperatur antyder at Gulf de siste 30 dagene har vært 1-2 ° C varmere enn gjennomsnittet. NOAA klassifiserte vanntemperaturer over gjennomsnittet i kategoriene 1 til 5, alt fra ‘mild ‘ til ‘utover ekstrem ‘. Miltons rute gjennom Gulf opplever en nivå 2 (‘ sterk ‘) marin hetebølge.

Golfens farvann har vært varmt i flere måneder nå. “Hele sommeren har forskjellige deler av Mexicogulfen vært i varierende tilstand av hetebølge, ” Brian Dzwonkowski, en oseanograf ved University of South Alabama, fortalte Washington Post. “Ofte, i Mexicogulfen, er det veldig varmt til veldig dypt dyp. ”

Kart over marine varmebølgeforhold i Mexicogulfen 7. oktober 2024
Figur 2 – Marine hetebølgeforhold i Mexicogulfen fra mandag 7. oktober 2024, da Milton lå utenfor nordkysten av Yucatán-halvøya. Milton passerte over farvann som opplevde en varmebølge i kategori 2 (“ sterk ”). Kilde: NOAA.

Varme farvann gir metaforisk “drivstoff ” for tropiske stormer som passerer over. Denne koblingen mellom vanntemperaturer over gjennomsnittet og sterkere orkaner er velkjent. En studie av stormer i Mexicogulfen mellom 1950 og 2022 slo fast at tropiske stormer og orkaner hadde 50% større sannsynlighet for å oppleve en 56 kilometer lang time (35 kilometer per time) eller større økning i maksimal vindhastighet hvis de passerte over Gulf under en marin hetebølge1.

Verken orkanen Miltons vei eller dens styrke er bevis på at Milton er en “målrettet geoteknisk storm ”. Som vitenskapens tilbakemelding adressert i en tidligere gjennomgang har ikke mennesker teknologien for å lage orkaner og heller ikke endre sine veier. Mens det har vært tidligere forsøk for å kontrollere orkaner, har de alle vaklet i møte med en orkans enorme kraft.

Som NOAA sier på sin hjemmeside:

“For eksempel, da orkanen Andrew slo Sør-Florida i 1992, ødela øyet og øyeveggen et skår 20 mil bredt. Varmeenergien som frigjøres rundt øyet var 5000 ganger den kombinerte varme- og elektriske kraftproduksjonen til Tyrkia Point kjernekraftverk som øyet passerte over. ”

Konklusjon

Som vi har vist, er tropiske stormer og orkaner som har dukket opp fra den vestlige Mexicogulfen og rammet Floridas Gulf-kyst, ikke uvanlige. Når Peters sier at “bare fire stormer i historien har gjort en lignende vei”, han er kirsebærplukkende stormer som har gjort landfall i et ekstremt spesifikt område, som bare utgjør en liten brøkdel av kysten. De er ikke bevis på at noen former Milton til med vilje å målrette Florida – ikke at noe slikt er mulig i utgangspunktet.

referanser:

  1. Radfar et al. (2024) Rask intensivering av tropiske sykloner i Mexicogulfen er mer sannsynlig under marine varmebølger. Kommunikasjon Jord og miljø.
IFCN signaturmerke

Science Feedback er en ideell organisasjon dedikert til naturfagundervisning. Våre er hentet direkte fra et fellesskap av forskere med relevant kompetanse. Vi prøver å forklare om og hvorfor informasjon er eller ikke er i samsvar med vitenskapen og å hjelpe leserne å vite hvilke nyheter de skal stole på.
Ta kontakt hvis du har noen kommentar eller tror det er en viktig påstand eller artikkel som må gjennomgås.

Ta kontakt

tags:

orkanerVær

Publisert på:

2024-10-09

Editor:

Rahul Rao

Del

Editor

Rahul Rao medlemsbilde

Rahul Rao

Energiredaktør, Science Feedback


Nyhetsbrevabonnement

Få forskere ‘ anmeldelser levert direkte til innboksen din

Abonner

Støtt vårt arbeid

Vi er avhengige av din til å operere. Hjelp oss med å lage et mer pålitelig !

Doner

Relaterte artikler

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.