Åpne deleknapper for artikkelen
08.10.24 20:03
Deler fra en svensk rakett falt ned i Målselv. Fylkesrådet i Nordland er bekymret over svensk romhavn.
For abonnenter
Det var 24. april i 2023 at rakettdeler falt ned i Målselv i Troms. Det går fram av ei konsekvensutredning fra Luftfartstilsynet på bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Den aktuelle raketten var en såkalt sonderakett og ble skutt opp fra Esrange Space Center ved Kiruna. Senteret er eid av Swedish Space Corporation (SSC). Etter utskyting av rakettene skal delene falle ned innenfor definerte sikkerhetssoner og ikke berøre Norge.
Det gjorde det altså i dette tilfellet.
Bekymret
2. oktober behandlet fylkesrådet utredningen og ga sitt høringssvar og sistnevnte er bekymret.
Årsaken er at det nå planlegges utskyting av større raketter fra stedet etter at Spaceport Esrange åpnet 13. januar 2023. Det skal nå skytes opp bæreraketter fra romhavna og den første oppskytingen skal etter planen skje i 2025.
Dette bekymrer altså fylkesrådet i Nordland.
– Alle har rett til å både oppleve seg trygge og faktisk være trygg i Nordland. Oppskytninger av satellitter til bane fra Esrange og over Nord-Norge vil medføre risiko, og svekker både den reelle og opplevde tryggheten til nordlendingene, går det fram av vurderingen fra fylkesrådet.
De påpeker at mangelen på opplysninger om framtidig aktivitet fra romhavna Esrange er bekymringsfull.
– Fraværet av kunnskap om baner, prosedyrer, og nyttelast gjør det umulig å gjøre en reell vurdering av risikoen. På tross av dette gir selv det begrensede kunnskapsgrunnlaget man har stor grunn til bekymring, skriver de.
Kan skade
De lister opp en rekke scenarioer dersom rakettdeler treffer Norge.
De kan skade naturverdier, kan forurense drikkevann og det kan medføre skade på infrastruktur.
– I verste fall treffe bebygde områder slik at liv går tapt. Fylkesråden mener at nedfallet av rakettdeler i Målselv i april 2023 viser at dette er et realistisk scenario, mener de.
Fylkesråden trekker også fram den sikkerhetspolitiske situasjonen og at romhavna kan brukes til både sivile og militære oppskytinger. Dette vil blant annet øke sabotasjetrusselen som igjen kan medføre at raketter ikke følger planlagte baner og kan falle ned i Norge.
Også flytrafikken i Nord-Norge trekkes fram. Den mener de vil kunne påvirkes negativt på grunn av at oppskytinger krever at det ikke er fly i nærheten av planlagt oppskytningsbane.
+ There are no comments
Add yours