Regjeringene går videre med forhandlinger om en pandemiavtale for å øke den globale beredskapen for fremtidige nødsituasjoner

20. september 2024 – Genève, Sveits – Regjeringsledede forhandlinger om verdens første avtale for å beskytte mennesker mot fremtidige pandemier gjorde betydelige fremskritt under den siste runden med diskusjoner som ble avsluttet i dag i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Vesentlig fremgang med avtaleutkastet, økt involvering av sivilsamfunnet og ikke-statlige aktører, og en forpliktelse fra alle parter om å opprettholde momentum mot en pandemiavtale var kjennetegn på det 11. møtet i Intergovernmental Negotiating Body (INB), som omfatter 194 medlemsregjeringer i WHO, og kjørte fra 9.-20. september i Genève. Forhandlerne vil gjenoppta diskusjonene, i en 12. runde, fra 4.-15. november.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør, berømmet det “kollektive engasjementet” vist av regjeringer og andre interessenter for å inngå pandemiavtalen, og et presserende behov for å gjøre det i lys av den vedvarende trusselen vist av med pandemipotensial.

“Den neste pandemien vil ikke vente på oss, enten fra et influensavirus som H5N1, et annet koronavirus eller en annen familie av virus vi ennå ikke vet om,” sa Dr Tedros på møtet. “Men alle ingrediensene er på plass for å oppfylle målene til land om å forhandle frem en generasjonspandemiavtale. Verden trenger håp om at det fortsatt er mulig for land å finne felles løsninger på felles problemer. Du kan gi det håpet.”

Ambassadør Anne-Claire Amprou, medformann for INB Bureau i Frankrike, sa at den siste forhandlingsrunden viste myndighetenes forpliktelse til en pandemiavtale for å gjøre verden tryggere og sunnere. Den viste også den kritiske rollen som spilles av sivilsamfunnet og andre ikke-statlige interessenter for å sikre at rettferdighet, innovasjon og samarbeid er kjernen i avtalen.

“Under omfattende diskusjoner ble det vist et synlig engasjement fra WHOs medlemsstater for en pandemiavtale,” sa ambassadør Amprou. “Det var en klar anerkjennelse fra alle land om at vi må bli enige om en vei videre for å jobbe bedre sammen for å beskytte innbyggerne mot fremtidige pandemier.”
Ambassadør Amprou la til: «De konstruktive bidragene fra INB relevante interessenter var utrolig verdifulle. Sammen må vi opprettholde denne fremgangen i løpet av de kommende månedene for å realisere vårt felles mål om å inngå en pandemiavtale som veileder fremtidige globale reaksjoner på pandemier.»

Hver dag i løpet av de siste to ukene med diskusjoner har relevante interessenter fra INB sluttet seg til forhandlere for oppdateringer om fremdrift og neste trinn, den siste versjonen av avtaleutkastet som gjenspeiler de siste regjeringsforslagene, og for å komme med forslag. Detaljerte interaktive dialoger ble holdt i løpet av uken før om kritiske emner og offentlig kringkasting.

“Det haster stadig mer med en effektiv pandemiavtale som ikke bare forbereder oss på den neste pandemien, men som bidrar til å forhindre den, inkludert via en One Health-tilnærming,” sa Nina Jamal, leder for pandemier i den globale dyrevelferdsorganisasjonen FOUR PAWS. “Vi takker Spesialenheten for åpenhet overfor relevante interessenter, økt åpenhet og konstruktive forslag fra medlemslandene, som fremmer vellykkede forhandlinger. Vi ser frem til ytterligere fremgang på substansen i pandemiavtalen og forbedret dialog mellom medlemslandene for å komme frem til et meningsfullt og effektivt resultat.»

Michelle Childs, Policy Advocacy Director for Drugs for Neglected Diseases-initiativet (DNDi), la til: “DNDi ønsker velkommen deling av utkast til tekster og daglige orienteringer. Disse bidrar til å forbedre interessentenes mulighet til å følge med og legge inn og motvirke feilinformasjon om hva som faktisk diskuteres. Vi oppfordrer til ytterligere skritt for å øke åpenheten, inkludert å gjøre interessentintervensjoner offentlig tilgjengelig.”

Precious Matsoso, INB medformann fra Sør-, sa at det var fremgang på grunnleggende områder av avtaleutkastet, inkludert forskning og utvikling, styrking av reguleringssystem, One Health, pandemiforebygging og , forsyningskjedenettverk og et nytt system for økt tilgang til patogener med pandemipotensial og deling av fordeler, som , diagnostikk og behandlinger.

“Etter nesten tre år med forhandlinger, er landene nå fokusert på de gjenværende og mest kritiske elementene i avtaleutkastet for å beskytte verden mot fremtidige pandemier,” sa Matsoso.

Matsoso la til: “Kjernen i forhandlingene er anerkjennelse av at samarbeid mellom land vil sikre at verden ikke vil bli stående sårbar i møte med fremtidige pandemier, mens hvert eneste land vil opprettholde sin suverenitet og kontroll over nasjonale helsebeslutninger. .”

desember 2021 etablerte en spesiell sesjon i Verdens helseforsamling INB for å utarbeide og forhandle frem en konvensjon, avtale eller annet internasjonalt instrument under Verdens helseorganisasjons grunnlov, for å styrke pandemiforebygging, beredskap og respons. På Verdens helseforsamling i juni 2024 ga regjeringene konkrete forpliktelser om å fullføre forhandlingene om en global pandemiavtale senest innen ett år, og muligens i 2024.

Mediekontakter:

mediainquiries@who.int

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.