WHO oppfordrer til rask tilgang til mpox-diagnostiske tester, inviterer produsenter til nødgjennomgang

29. august 2024 NyhetsoppgaveLesetid: 

2 min (581 ord)

WHO har bedt produsenter av mpox in vitro diagnostikk (IVD) å sende inn et uttrykk for interesse for nødbruksliste (EUL). WHO har vært i pågående diskusjoner med produsenter om behovet for effektiv diagnostikk, spesielt i lavinntektsmiljøer. Forespørselen om EUL-uttrykk av interesse fra produsenter er den siste utviklingen i disse diskusjonene.

Testing er nøkkelen for at folk skal få behandling og omsorg så tidlig som mulig og forhindre videre . Siden 2022 har WHO levert rundt 150 000 diagnostiske tester for mpox globalt, hvorav over en fjerdedel har gått til land i den afrikanske regionen. I løpet av de kommende ukene vil WHO levere ytterligere 30 000 tester til afrikanske land.

Med så mange som 1000 mistenkte tilfeller rapportert i Den demokratiske republikken Kongo alene denne uken, øker etterspørselen etter diagnostiske tester. I dette sterkt berørte landet har WHO samarbeidet med partnere for å skalere opp diagnostisk kapasitet for å svare på økningen i sakene. Siden mai 2024 er seks ekstra utstyrt for å diagnostisere mpox, noe som muliggjør en desentralisering av testkapasiteten fra større byer til berørte provinser. To av disse laboratoriene er i Sør-Kivu, valgt for å svare på utbruddet av den nye virale stammen, kalt Ib. Takket være denne innsatsen har testhastighetene forbedret seg dramatisk i landet, med fire ganger så mange prøver testet i 2024 så langt sammenlignet med 2023.

WHO har også oppdatert sin diagnostisk testveiledning å oppdage den nye virusstammen og samarbeider med land for å rulle den ut. Tidligere utstedte WHO målproduktprofiler å veilede produsenter i utviklingen av nye diagnostiske tester.

WHOs generaldirektør Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus erklærte 14. august 2024 at økningen av mpox i Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og i et økende antall land i utgjør en folkehelsetilstand av internasjonal bekymring (PHEIC) under International Health Regulations (2005).

Produsenter av IVD-er blir nå bedt om å sende inn tilgjengelige kvalitets-, sikkerhets- og ytelsesdata til WHO så snart de kan. IVD-er er tester utført i laboratorier for å oppdage et patogen. Deteksjon av viralt DNA ved PCR (Polymerase Chain Reaction) -testing er gullstandarden for mpox-diagnose. Det oppdager virusets DNA i prøver tatt fra hudlesjoner, for eksempel væske eller skorper fra vesikler eller pustler. Testing av blod anbefales ikke for rutinemessig diagnose, og antistoffdeteksjonsmetoder kan brukes for retrospektiv saksklassifisering, men ikke for diagnose.

Gjennom EUL-prosedyren kan WHO godkjenne medisinske produkter som , tester og behandlinger for bruk, og evaluere akseptansen av å bruke spesifikke produkter til tidsbegrensede anskaffelser i nødsituasjoner. Prosessen tar sikte på å hjelpe land, som ikke har godkjent de medisinske produktene gjennom nasjonale godkjenningsprosesser, med å anskaffe de kritisk nødvendige produktene som tester gjennom FN-byråer og andre partnere.

Mpox er en sykdom forårsaket av apepox-viruset, en art av slekten ortopoksvirus, som kan overføres til mennesker gjennom kontakter med noen som er smittsomme, med forurensede materialer eller med infiserte dyr.

Å utvide tilgangen til diagnostiske tjenester er presserende nødvendig, da tester er avgjørende for kritiske tiltak som styrket laboratoriekapasitet, forbedret saksutredning, kontaktsporing, innsamling av overvåkningsdata og rettidig rapportering. Som pakke hjelper disse landene med å identifisere overføringskjeder, oppdage tilfeller tidlig, forhindre videre spredning og overvåke viruset i sanntid. Etablering av nødbrukslisteprosedyrer for mpox-diagnostiske tester vil bidra til å gå videre mot dette målet.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.