Stoltenberg: Hardeste Nato-kritikk mot Kina noensinne

-sjef sier at Nato-landene aldri før har kritisert i så sterke ordelag.

rapporterer fra WashingtonFor 1 time siden

Kritikken mot Kina kommer etter at Nato har konstatert at Kina hjelper Russland med å opprettholde invasjonen i Ukraina.

– Nato-landene har aldri tidligere uttrykt hardere kritikk mot Kina, sa Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag kveld, etter første dag av Nato-toppmøtet i .

«Kina utfordrer vår og våre verdier», uttaler Nato-toppmøtet i sin felles uttalelse. Landene krever at Kina stanser sin til Russlands krigføring.

«Kina kan ikke gjøre den største krigen i i moderne tid mulig, uten at det virker negativt inn på Kinas interesser og gode rykte», heter det i uttalelsen.

Støre: Kan få konsekvenser

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) støttet Stoltenbergs kritikk mot Kina tidligere i vår, i et intervju med VG.

På spørsmål i Washington om hva slags Nato-vedtaket fra toppmøtet kan få for Kina, svarer Støre:

– En konsekvens er at budskapet fra Nato kommer ut i det offentlige. Så sier representanter fra Kina som jeg har møtt, at de ønsker mer handel og vitenskapelig samarbeid. Alt dette blir vanskeligere. Og omdømmet til Kina i Europa blir skadelidende av dette, sier statsministeren.

Han sier at dette budskapet vil bli fremført direkte til kinesiske ledere.

– Men vi er ikke der at vi vil avslutte samarbeidet med Kina. Vi har gjensidig interesse av handel, og at vi sammen håndterer de store temaene, sier Støre til VG sent onsdag kveld.

Irreversibel vei mot Nato

I den felles uttalelsen som kom ut fra Nato-toppmøtet tirsdag kveld, står det klart at er på en «irreversibel» vei mot full integrering i det euro-atlantiske fellesskapet, altså et Nato-medlemskap som blinker i det fjerne.

– Det er ikke et spørsmål om kan bli medlem, men når, sa Stoltenberg på pressekonferansen etter toppmøtet.

Nato-landene sier ingenting om når det kan skje, men de slår fast at Ukraina blir stadig nærmere Nato, både politisk og militært.

Landene uttaler at de vil støtte Ukraina med et samlet beløp på 40 milliarder euro – 450 milliarder kroner – i 2025. Nå skal Nato overta samordningen av all militær støtte til Ukraina gjennom et nytt hovedkvarter i den tyske byen Wiesbaden.

– Vi vil også styrke Ukraina økonomisk i fremtiden for å sikre landets uavhengighet, sa Stoltenberg.

Generalsekretær Jens Stoltenberg har fått grønt lys fra toppmøtet til å utnevne en spesiell utsending på assisterende generalsekretær-nivå til å lede alliansens kontor i Ukrainas hovedstad Kyiv.

Vil aldri anerkjenne

I uttalelsen slår Natos 32 medlemsland fast at de «aldri vil anerkjenne Russlands illegale annektering av ukrainsk territorium, inkludert Krim».

Det er en direkte støtte til president Zelenskyjs røde linje mot : Verken Ukraina eller Nato vil være med på en fredsavtale nå, hvor Russland kan beholde noe av de okkuperte områdene.Publisert: 10.07.24 kl. 23:13Oppdatert: 11.07.24 kl. 00:19

Relaterte emner

Informasjon om AI i VG-artiklerNatos slutterklæring klar – lover økt støtte til UkrainaStoltenberg: Nekter å snakke om Bidens helseStøre om Stoltenberg: Han har vært alles generalsekretærZelenskyj er i StockholmNato går til Asia for å hente våpen til Ukraina

Tagged

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.