Kjører porteføljeselskapene våre mot netto null 2050.
Som en langsiktig og globalt diversifisert finansiell investor, avhenger avkastningen vår av bærekraftig utvikling i økonomiske, miljømessige og sosiale forhold. Vi vil være en global leder innen styring av økonomiske risikoer og muligheter som følge av klimaendringer.
Det er målet med vår ansvarlige investeringsstyring for våre porteføljeselskaper å samkjøre sin virksomhet med globale netto nullutslipp i tråd med Parisavtalen. På dette grunnlaget er vår ambisjon at våre porteføljeselskaper skal oppnå netto nullutslipp innen 2050.
Dette dokumentet beskriver vår tilnærming til å håndtere klimarisiko og muligheter. Den beskriver handlingene vi har som mål å ta over perioden 2022-2025. Disse handlingene er rettet mot å forbedre markedsstandardene, øke porteføljens motstandskraft og effektivt samarbeide med våre porteføljeselskaper. I hjertet av vår innsats er det å drive porteføljeselskaper til netto nullutslipp innen 2050 gjennom pålitelige mål og overgangsplaner for å redusere omfang 1, omfang 2 og materialomfang 3-utslipp.
Klimaendringer og fondet
Vår eksponering for klimaendringsrisiko og investeringsmuligheter
Klimaendringer er en av de viktigste utfordringene i det 21. århundre. Klimagassutslipp som følge av menneskelige aktiviteter fører til en økning i gjennomsnittstemperaturer. Dette påvirker menneskers helse og velvære så vel som det naturlige miljøet, og utgjør betydelige risikoer for den globale økonomien og derav selskapene vi investerer i.
Målet med fondet er å oppnå høyest mulig avkastning med akseptabel risiko i tråd med investeringsmandatet utstedt av det norske finansdepartementet. Vi er investert i børsnoterte aksjer, omsettelige obligasjoner, unoterte eiendommer og unotert fornybar energiinfrastruktur. Vårt investeringsmandat og vår investeringsstrategi som en langsiktig, global og diversifisert finansiell investor bestemmer hvordan vi håndterer klimarisiko og muligheter.
Vi tror at en god langsiktig avkastning for fondet avhenger av bærekraftig økonomisk, miljømessig og sosial utvikling, samt av velfungerende, legitime og effektive markeder. Klimarisiko har langsiktige og systematiske egenskaper, og utfall og bane er forbundet med stor usikkerhet. Begrensning og tilpasning til klimaendringer er også forbundet med betydelige økonomiske muligheter. Modellering fra Det internasjonale energibyrået og Det internasjonale pengefondet antyder at netto null 2050 kan legge til 0,4 prosentpoeng til den årlige globale BNP-veksten frem til 2030. En slik ryddig overgang krever fortsatt støtte til effektiv klimapolitikk på både globalt og markedsnivå for å effektivt prissette og begrense klimagassutslipp; det vil ikke oppnås av selskaper og investorer alene.
Investeringene våre er utsatt for to typer klimarisiko: fysisk risiko og overgangsrisiko. Fysisk klimarisiko stammer fra de fysiske endringene som følge av klimaendringer, enten øker temperaturen seg selv eller tilhørende endringer i værmønstre, havnivå, økologi eller menneskelig bolig. Det er også usikkerhet rundt tippepunkter i klimasystemet om at – når det overskrides – kan føre til irreversible endringer. Overgangsrisiko genereres av økonomiske og samfunnsmessige skift mot en lavkarbonøkonomi. De kan stamme fra politiske endringer for å oppnå klimamål, men også fra nye teknologier og endret forbrukeratferd. Å produsere og konsumere varer og tjenester på måter som slipper ut mindre klimagasser skaper også investeringsmuligheter.
Fondet søker å styre risiko og fange investeringsmuligheter ved å være bredt investert. Utslippene av klimagasser knyttet til porteføljeselskaper gir opphav til overgangsrisiko. Deres bidrag til klimaendringer kan også påvirke andre selskaper i fondets portefølje og økonomien for øvrig. Analyse av aksjeporteføljens overgangsrisiko viser at et scenario med forsinket politikkrespons vil skape større økonomiske tap for fondet enn å holde seg på en 2 ° C-vei gjennom. Vi vil derfor dra nytte av en ordnet overgang som gir mulighet for investeringer og teknologiske fremskritt som trengs for en bærekraftig økonomi, omfordeling av finansiell og menneskelig kapital over tid, og utfasing av karbonintensiv energiforsyning og aktiviteter.
Beskyttelse av investeringene våre gjennom klimaovergangen
Vi har jobbet i mer enn 15 år for å bedre forstå effekten av klimaendringer på porteføljen vår og for å håndtere den tilhørende økonomiske risikoen. Vår strategi tar for seg klimarisiko og muligheter på markeds-, portefølje- og bedriftsnivå.
På markedsnivå er det å samarbeide med standardoppsettere, klimarelaterte initiativer og andre investorer kjernen i vår innsats for å støtte globale prinsipper og standarder som ligger til grunn for en ordnet klimaovergang. Iboende usikkerhet og begrenset tilgang til data av høy kvalitet om klimarisikoen som selskaper står overfor, hemmer markedets evne til å prise klimarisiko og fordele kapital til lønnsomme prosjekter. Bedre informasjon fra selskaper muliggjør bedre investeringsbeslutninger, mer målrettede virksomhetsoppdrag og skreddersydde avstemningsvedtak. Vi har fremmet utviklingen av sterke rapporteringsrammer for offentliggjøring av klimarisiko i over et tiår. Siden 2015 har vi også støttet akademisk forskning for å fremme forståelsen av hvordan klimaeffekter påvirker finansmarkedene.
På porteføljenivå har vi beregnet porteføljens karbonavtrykk siden 2014, og vi bruker scenarioanalyser for å forstå hvordan forskjellige klimascenarier kan påvirke fondets fremtidige verdi. Vi har investert mer i selskaper som er godt posisjonert for lavkarbonøkonomien, og vi gjorde vår første investering i fornybar energiinfrastruktur i 2021. For å redusere risikoen har vi solgt fra utvalgte selskaper med høy eksponering for finansiell risiko som stammer fra karbonintensive forretningsmodeller siden 2012. Med omfang 1 og omfang 2-utslipp konsentrert i spesifikke sektorer, vedtok vi sektorpolitikk for å styre klimarisikoeksponeringen vår. Finansdepartementet innførte et spesifikt eksklusjonskriterium for kull i 2016 under de normbaserte retningslinjene for ekskludering og observasjon av selskaper.Fjerning av kullselskaper var en viktig bidragsyter til å redusere karbonintensiteten i vår portefølje.
På bedriftsnivå er engasjement det viktigste verktøyet for å styre fondets klimarisikoteksponering. Hvordan selskaper reagerer på og forbereder seg på klimaendringer vil påvirke i hvilken grad porteføljen vår påvirkes av den. Siden vi begynte å øke klimarisikoen og mulighetene i dialogene våre med porteføljeselskaper i 2006, har vi kontinuerlig utvidet kunnskapen vår og bygd opp spesialistkompetanse. Vi tror at stemmegivning kan være et kraftig verktøy i tilfeller der selskaper ikke klarer å håndtere vesentlig klimarisiko og muligheter på en tilstrekkelig måte, og vi begynte å avsløre våre stemmeintensjoner foran aksjonærmøter i 2021.
Vår ansvarlige investeringsinnsats understøttes av åpenhet. For å kommunisere våre synspunkter publiserte vi våre første investorforventninger om klimaendringer, rettet mot selskapets styrer, i 2009. Vi publiserte vår første dedikerte rapport om våre engasjementsaktiviteter og resultater i 2015. Siden 2020 har vi gitt omfattende informasjon i samsvar med retningslinjene gitt av Task Force for klimarelaterte økonomiske avsløringer (TCFD).
Kjører porteføljeselskapene våre mot netto null 2050
Det nåværende tiåret er avgjørende for å oppnå en ordnet klimaovergang i tråd med målene i Parisavtalen. Vi tror at selskaper som forstår drivkraften for netto nullutslipp og forventer forskriftsutvikling, vil være godt posisjonert for å fange opp de økonomiske mulighetene som følger av en lavkarbonøkonomi. Mens noen høytytende selskaper kan synke i verdi, vil andre transformere forretningsmodellene sine og vokse blant de grønnere selskapene som støtter en ordnet overgang.
Vi tror at vår tilnærming til endring vil gi de beste økonomiske resultatene for fondet. Det vil også bidra til forbedrede resultater i den virkelige verden. Vi vil skalere opp bredden og dybden i klimaarbeidet vårt. Vi vil fortsette vår tilnærming til å adressere klimarisiko og muligheter på tvers av marked, portefølje og bedriftsnivå. Vi vil utvikle vårt arbeid i tråd med internasjonalt aksepterte prinsipper og standarder. Å jobbe mot et netto null 2050-mål for våre porteføljeselskaper gir en strategisk retning for alle våre klimaaktiviteter.
Vi tar sikte på å være en global leder innen styring av klimarelaterte risikoer og investeringsmuligheter gjennom denne handlingsplanen. Vi vil samarbeide på tvers av organisasjonen for å nå våre mål og ta sikte på å utvide rapporteringen for å gi et høyt nivå av åpenhet om vår fremgang.
Vår tilnærming for å håndtere klimarisiko og muligheter
Heve markedsstandarder og samarbeide med andre interessenter av
- Engasjerende med standardiserende organer
- Støtte og følge akademisk forskning
- Øke samarbeidet med investorer og andre markedsaktører
Analyser eksponering for klimarisiko og juster investeringsporteføljen etter
- Overvåking av porteføljeselskaper ‘ utslipp og stresstesting av porteføljen
- Søker investeringsmuligheter i klimaovergangen
- Avhending fra selskaper med høy og uoppfordret klimarisiko
Egne selskaper gjennom klimaovergangen og engasjerer seg for netto null av
- Integrere klimahensyn i alle aktive investeringsbeslutninger
- Å samarbeide med selskaper om netto null mål, overgangsplaner og utslippsreduksjoner
- Kommunisere bekymringene våre gjennom stemmegivning og rapportering
NBIM Talk: Navigere netto null
Vi lanserte handlingsplanen for klima for ett år siden. I denne NBIM Talk presenterer vi fremdriften porteføljeselskaper gjør. De eksterne foredragsholderne var Carl-Henric Svanberg, styreleder for Volvo og tidligere BP-leder, Kjerstin Braathen, administrerende direktør i DNB og Svein Tore Holsether, administrerende direktør i Yara. Arrangementet fant sted på vårt Oslo-kontor 17. oktober.
SharePlay Video
2025 klimahandlingsplan
Denne handlingsplanen for klima i 2025 skisserer våre neste trinn i å støtte og utfordre porteføljeselskapene våre til å tilpasse forretningsmodellene og samkjøre dem med netto nullutslipp innen 2050. Vi forventer at høye utsendere setter netto null 2050-mål som en hastesak, og at alle selskaper i vår portefølje har gjort det senest i 2040.
Planen vår beskriver spesifikke handlinger som vi vil implementere på markeds-, portefølje- og bedriftsnivå. Planen følger opp våre nye mandatkrav og vil bli integrert i vår utviklende strategi for forvaltning av fondet.
Markedsnivå
Våre prinsipper for ansvarlig investeringsstyring er basert på internasjonale standarder. Vi støtter standard settere i deres forsøk på å forbedre styringen av klimarelaterte risikoer. Mer effektive karbonmarkeder og standardiserte klimadisponeringer, inkludert utslippsmål og ytelse, er nødvendig for å oppnå en ordnet overgang til en lavkarbonøkonomi. Dette vil redusere eksternaliteter og la investorer vurdere hvordan selskaper reagerer på klimaovergangen. Målet vårt er forbedrede globale, vitenskapsbaserte standarder som skaper like vilkår for selskaper. I 2025 har vi som mål å ha bidratt til mer bærekraftige og effektive finansmarkeder ved å gå inn for bedre bedriftsklimarapportering, oppmuntre til etablering av troverdige overgangsveier og støtte lovende akademisk forskning.
- Vi vil oppfordre regulatorer og standardiseringsorganer til å stille obligatoriske krav til klimarelatert rapportering for børsnoterte og unoterte selskaper, og vi vil støtte utviklingen av bærekraftige finansmarkeder, inkludert for grønne obligasjoner.
- Vi vil dele vår tekniske ekspertise med standardiserende organer og bransjeinitiativer for å støtte dem i å utvikle robuste metoder for klimarisikostyring, inkludert overgangsveier for å vurdere selskaper ‘ fremgang med å redusere utslippene over tid.
- Vi vil støtte akademisk forskning på de økonomiske virkningene av klimaendringer for å styrke de vitenskapelige grunnlagene for styring av klimarisiko i fondet, og vi vil følge utviklingen av referanseindekser som tilpasser seg klimarisiko.
- Vi vil oppdatere forventningsdokumentet vårt om klimaendringer for å skjerpe vårt engasjement med selskaper ved å be om vitenskapsbasert kortsiktig, mellomlangsiktige og 2050 netto nullmål og pålitelige overgangsplaner som dekker omfang 1, omfang 2 og vesentlig omfang 3-utslipp, og forbedrede avsløringer om ytelse.
- Vi vil øke samarbeidet med andre investorer for å dele beste praksis, for å utvikle felles forventninger og for å fremme fondets synspunkter mer effektivt.
Porteføljenivå
Vi bruker kvantitative verktøy for å bedre forstå klimarelaterte risikoer og muligheter og hvordan disse verdsettes av markedet. Våre prosesser og datagrensesnitt sikrer at klimarelatert innsikt deles bredt over hele organisasjonen. Analyse av klimarisiko er integrert i investeringsbeslutningene våre og informerer om avhendinger. I 2025 har vi som mål å ha et omfattende system for å måle vår eksponering for klimarisiko og muligheter og potensielle porteføljeutslippsbaner.
- Vi vil utvikle prinsipper for måling og styring av klimarisiko, og stresstest aksjeporteføljen mot en 1,5 ° C og andre klimascenarier på årlig basis.
- Vi vil sette et netto null 2050-mål for vår unoterte eiendomsportefølje og et midlertidig mål for 2030 om å redusere omfanget 1 og 2 klimagassutslippsintensitet med 40% (mot 2019). Vi vil integrere disse målene i vår anskaffelses- og kapitalforvaltningspraksis.
- Vi vil analysere utslippene fra våre porteføljeselskaper og unoterte eiendomsinvesteringer i forhold til deres sektorspesifikke utslippsveier og overvåke fremdriften i å nå sine utslippsreduksjonsmål.
- Vi vil fortsette å øke investeringene våre i fornybar energiinfrastruktur.
- Vi vil systematisk overvåke klimarisikoen i porteføljen, inkludert inkludering av egenkapital, og avhende fra selskaper med uovertruffen klimarisiko, spesielt der engasjementet har mislyktes eller sannsynligvis ikke vil lykkes.
Firmanivå
investering
Vi vil være eier av selskaper gjennom klimaovergangen og integrere klimahensyn i vår investeringsanalyse for å redusere risiko og øke avkastningen. Vi vil vurdere sektor- og selskapsspesifikk klimainformasjon når vi evaluerer eier- og investeringssaker. I 2025 har vi som mål å analysere stadig mer kornete klimarelaterte data for å informere om investeringsbeslutningene våre.
- Vi vil bruke vår tilgang til selskaper og analytisk ekspertise for å bygge klimakunnskap og bruke avansert dataanalyse for å vurdere klimarisiko og muligheter.
- Vi vil integrere selskaper ‘ eksponering for klimarisiko og muligheter, inkludert gjennom deres verdikjeder, i vår investeringsanalyse.
- Investeringsmandater vil målrette mulighetene i klimaovergangen.
- Vi vil ha spesifikke netto null engasjementsagendaer hvis vi inntar store stillinger i selskaper med betydelig overgangsrisiko.
- Selskaper hvis overgangsplaner kommer betydelig under de jevnaldrende, og som ikke svarer på engasjement, vil være kandidater til vurdering under klimarelatert eksklusjonskriterium.[1]
engasjement
Vi ønsker å støtte våre porteføljeselskaper for å levere langsiktig økonomisk verdi, tilpasse forretningsmodellene og oppnå netto nullutslipp. Vår fokusliste for engasjement inkluderer selskaper som representerer 70 prosent av aksjeporteføljens finansierte omfang 1 og omfang 2 klimagassutslipp, våre største eierandeler i sektorer med betydelig indirekte eksponering for klimarisiko, og tilleggsbedrifter med forhøyet klimarisiko basert på proprietære vurderinger. I 2025 er vårt mål at en betydelig høyere andel av våre porteføljeselskaper, og spesielt selskaper med høye utslipp, vil ha satt netto null mål – å sette oss på en bane der alle selskaper i porteføljen har slike mål innen 2040.
- Vi vil be selskaper om å forplikte seg til forretningsvirksomhet i samsvar med netto null 2050. Vi vil forvente at de setter vitenskapsbaserte mål for kort, mellomlang og lang sikt utslippsreduksjon for omfang 1, omfang 2 og materialomfang 3-utslipp, regnskap for etterspørsel og tilbudssiderisiko i et netto null-scenario.
- Vi vil be selskaper om å utvikle overgangsplaner, definere tidsrammer og milepæler og avsløre fremdriften årlig. Vi vil undersøke robustheten til disse planene, inkludert styringsstrukturer, kapitalfordelingsrammer, forutsetninger om karbonpris og bruk av karbonforskyvninger og deres kvalitet.
- Vi vil be selskaper om å iverksette passende kortsiktige tiltak for å bidra til å dempe den globale oppvarmingen og redusere eksponeringen for klimarisiko. For utvalgte bransjer kan dette omfatte betydelig reduksjon av metanutslipp eller eliminering av avskogingseffekter fra deres forretningsvirksomhet og / eller verdikjeder.
- Vi vil be selskaper rapportere i tråd med TCFD-anbefalingene, inkludert deres eksternt verifiserte omfang 1, omfang 2 og vesentlig omfang 3 klimagassutslipp, klimarisikoscenarier og deres underliggende forutsetninger om scenariovalg, formuesdekning og utslippsbaner.
- Vi vil formidle bekymringene våre til styrene hvis de ikke oppfyller forventningene våre om bordovervåking, styring og avsløring av vesentlig klimarisiko. Vi kan også bestemme oss for å stemme mot styremedlemmer, klimaovergangsplaner og / eller utøvende godtgjørelsesplaner og inngi aksjonærforslag.
rapportering
Forvaltningen av fondet understøttes av et høyt nivå av åpenhet. Vi samarbeider med interessenter for å motta innspill om våre prioriteringer og resultatene av vårt arbeid. Vi ønsker også at porteføljeselskapene våre skal forstå våre engasjementsmål og prosesser. Vårt ledelsesmandat tydeliggjør at rapporteringen vår spesifikt skal adressere klimarisiko og bygge på internasjonale standarder. Vi vil gradvis utvide rapporteringen vår om fondets klimarisikoeksponering, inkludert fremtidsrettede indikatorer. Innen 2025 har vi som mål å ha omfattende rapportering på plass som beskriver hvilke handlinger vi har implementert og resultatene vi observerer.
- Vi vil rapportere den underforståtte temperaturjusteringen basert på omfang 1, omfang 2 og vesentlig omfang 3-utslipp av våre aksje- og bedriftsobligasjonsporteføljer, og etter hvert som praksis utvikler seg, utslippsbaner og andelen av eierandeler i forskjellige sektorer som er i samsvar med å nå netto nullutslipp innen 2050.
- Vi vil rapportere om aksjeporteføljens estimerte eksponering for klimarisiko basert på resultatene av stresstesting av porteføljen mot en 1,5 ° C og andre klimascenarier. Vi vil gjøre et interaktivt verktøy tilgjengelig på nettstedet vårt slik at interessenter kan utforske fondets finansierte porteføljeutslipp.
- Vi vil opplyse om andelen selskaper i aksjeporteføljen vi driver med klimarelaterte spørsmål, navnene på disse selskapene og indikatorer på fremgang, inkludert vedtakelse av vitenskapsbaserte netto nullmål.
- Vi vil vise andelen av investeringene våre som kan klassifiseres som klimarelatert eller miljømessig bærekraftig i henhold til nye klassifiseringer og taksonomier.
- Vi vil publisere andelen av vår unoterte eiendomsinvesteringsportefølje som er i samsvar med en 1,5 ° C dekarboniseringsveier utviklet av Carbon Risk Real Estate Monitor (CREM) og rapportere årlig fremgang mot vårt netto null 2050-mål.
Outlook
Vår forståelse av klimaeffekter på verdensøkonomien og finansmarkedene vil fortsette å vokse. Samtidig introduserer regjeringer ny politikk, teknologien utvikler seg, forbrukerne endrer preferanser, og selskapene tilpasser strategiene sine. Denne utviklingen vil påvirke ikke bare fondets klimarisiko, men også hvordan investorer best kan bidra til en vellykket overgang innenfor sine investeringsmandater. Til syvende og sist avhenger klimarisikoen for fondet av at regjeringer oppfyller sine forpliktelser for å muliggjøre en ordnet overgang av den globale økonomien, og selskaper når sine netto nullmål.
Etter lanseringen av denne handlingsplanen fra 2025, vil vi opprette et klimarådgivning for å utfordre oss og støtte våre høye ambisjoner. Vi vil utforske hvordan vi kan få en bedre forståelse og rapportere om resultatene av vår engasjement og stemmeaktivitet, inkludert, som data og metoder tillater, resultater som reduserte bedriftens utslipp. Innen 2025 vil vi ha mer informasjon om hva vi har oppnådd ved å implementere denne handlingsplanen, selskaper ‘ svar og om de er på en sannsynlig bane mot netto null 2050. Når vi inneholder denne informasjonen, vil vi formulere en oppdatert handlingsplan med mål for den følgende femårsperioden frem til 2030. På denne måten vil vi støtte fondets økonomiske interesser, opprettholde ledelse på dette raskt bevegelige feltet og fortsette å jobbe mot netto nullutslipp med våre porteføljeselskaper.
[1] Retningslinjer for observasjon og eksklusjon av selskaper fra Government Pension Fund Global (GPFG), seksjon 4: “ Selskaper kan utelukkes eller plasseres under observasjon hvis det er en uakseptabel risiko for at selskapet bidrar til eller er ansvarlig for […] handlinger eller unnlatelser som på et samlet selskapsnivå fører til uakseptable klimagassutslipp. ”
- 2025 Handlingsplan for klimaLast ned dokumentet (pdf)
+ There are no comments
Add yours