Statsministeren og Bill Gates diskuterte global helse og grønn omstilling

Nyhet | Dato: 14.02.2023

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre og diskuterte blant annet global helse, grønn omstilling og sammenhengen mellom disse to temaene da de møttes i statsministerboligen tirsdag 14. februar.

Bill Gates og Jonas Gahr Støre
Bill Gates og statsminister Jonas Gahr Støre var blant initiativtakerne til vaksinealliansen i 2000. På et møte i statsministerboligen tirsdag diskuterte de global helse og grønn omstilling. Foto: SMK

–Bill Gates er verdens største private bidragsyter til global helse gjennom sin stiftelse, og vi hadde en god samtale om hvordan vi blant annet kan bruke erfaringene fra pandemien til å styrke beredskapen mot framtidige pandemier. Det er behov for å reformere det globale helsesystemet, og vi må mobilisere både offentlige midler og kapital fra private, sier Jonas Gahr Støre.

Bill Gates og Jonas Gahr Støre var blant initiativtagerne til den globale vaksinealliansen GAVI, et privat-offentlig partnerskap som støtter av barn over hele verden. samarbeider også med Gates-stiftelsen om flere andre globale helseinitiativer, blant annet Verdensbankens pandemifond og Access to Tools Accelerator (ACT-A), et globalt partnerskap for tilgang til , medisiner og testutstyr i forbindelse med covid-19 pandemien.

Støre og Gates snakket om sammenhengen mellom og global helse, og behovet for å ny klimateknologi. Bill Gates har sammen med flere investorer etablert koalisjonen Breakthrough Energy som skal støtte tekniske innovasjoner for netto-nullutslipp innenfor elektrisitet, transport, industri, bygninger og jordbruk. Jonas Gahr Støre har en ledende rolle i Global Energy Alliance for People and Planet, som skal mobilisere privat og offentlig kapital for å gi mennesker i utviklingsland tilgang til pålitelig, tilstrekkelig og ren energi.

–Vi må bruke samme tankegang som da vi utviklet vaksinealliansen GAVI, og mobilisere organisasjoner, enkeltland og privat industri til å støtte utvikling av fornybar energi og annen klimateknologi. Ikke minst er det viktig at klimateknologi og fornybar energi blir spredd til utviklingsland. Hvis vi ikke lykkes med det, klarer vi ikke å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Det er både Bill Gates og jeg opptatt av. Vi trenger sterkere og mer effektive partnerskap som samarbeider, og det ønsker vi å bidra til, sier Jonas Gahr Støre.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.