BlackRock investerer $ 550M i verdens største direkte luftfangstanlegg

Det vil kunne trekke 500 000 tonn CO2 fra luften hvert år.

en gjengivelse av STRATOS direkte luftfangstsystem
1PointFive

Av Kristin Houser

14. november 2023felt

KLIMAKRISE

ØKONOMIDel

Direkte luftfangst er en verdig investering, ifølge pengesjef BlackRock, som nettopp investerte mer enn en halv milliard av sine kunder ‘ dollar i verdens største anlegg for å trekke karbon ut av atmosfæren.

Direkte luftfangst 101: I følge klimaeksperter, å redusere klimagassutslippene våre vil ikke være nok til å forhindre de verste forutsagte effektene av — vi må også fjerne noe av karbondioksidet (CO2) vi allerede har sluppet ut i atmosfæren.

Det koster opptil $ 1000 å fjerne et tonn CO2 ved et eksisterende direkte luftfangstsystem.

Direkte luftfangstsystemer er en måte å gjøre dette på. Disse maskinene suger inn luft fra atmosfæren, trekker ut CO2-molekyler fra den, og slipp deretter resten av luften tilbake i miljøet. CO2 kan deretter lagres under jorden.

Selv om vi vet at disse maskinene fungerer, utgjør CO2 bare 0,04% av luften vår, og å trekke den ut fra de andre 99,96% er en kostbar bragd av engineering — fra mai 2023, det koster fortsatt anslagsvis $ 600- $ 1000 å fjerne massevis av CO2 ved et eksisterende system for direkte luftfangst.

STRATOS: Oppskalering av direkte luftfangstsystemer kan redusere kostnadene per tonn, og i april 2023 fokuserte 1PointFive — et datterselskap av Occidental Petroleum på karbonfangstteknologi — brakk bakken på verdens største direkte luftfangstanlegg, kalt STRATOS, i Ector County, TX. 

Når STRATOS er i full drift, vil den kunne fjerne 500 000 tonn CO2 fra luften årlig, ifølge 1PointFive. Til sammenligning alle dagens direkte luftfangstanlegg kombinert kan fjerne bare 10.000 tonn av CO2 årlig.

“ Dette joint venture viser at direkte luftfangst blir en investerbar . ”VICKI HOLLUB

Hva er nytt? STRATOS forventes å koste $ 1,3 milliarder kroner, og 1PointFive har jaktet på investorer for prosjektet siden 2022, ifølge Reuters. Det er nå funnet et stort selskap i BlackRock, et av verdens største kapitalforvaltningsselskaper.

BlackRock har sagt ja til å investere $ 550 millioner av sine kunder ‘ penger i STRATOS, og de to selskapene har blitt enige om å danne et joint venture for prosjektet, som betyr at BlackRock vil være en deleier i det.

“ Dette joint venture viser at direkte luftfangst blir en investerbar teknologi, ” sa Occidentals administrerende direktør Vicki Hollub. “ BlackRocks engasjement i STRATOS understreker dens betydning og potensial for verden. ”

Ser fremover: Byggingen av STRATOS er angivelig 30% fullført, og 1PointFive forventer at anlegget vil være i drift i midten av 2025. Når det skjer, forventer selskapet å tjene penger ved salg av karbonkreditter. 

https://youtube.com/watch?v=PliBJI8b8ew%3Ffeature%3Doembed

To partnere, Amazon og Airbus, har allerede forhåndskjøpte kreditter som betaler for utvinning og lagring av henholdsvis 250 000 og 400 000 tonn CO2 i løpet av flere år.

Det er ikke klart når STRATOS forventes å operere med full kapasitet, men mer enn 65% av kapasiteten gjennom 2030 er allerede solgt, i følge Occidental.

Tenker stort: Hvis alt går som planlagt med STRATOS, håper Occidental å gjøre det til noe som McDonald’s av direkte luftfangstanlegg — 8. november, Hollub fortalte investorene at målet er å lisensiere teknologien til partnere, som deretter kunne bygge og drifte egne anlegg.

“ I stedet for å forvente å bygge 100 av disse, kan vi begynne å komme inn på hundrevis av dem og potensielt de tusenvis som kommer til å bli nødvendig,” sa hun.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hvis du har en kommentar om denne artikkelen, eller hvis du har et tips til en fremtidig Freethink-historie, kan du sende oss en e-post til tips@freethink.com.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.