Pressemelding | Dato: 08.05.2024
Jordsmonnet i afrikanske land er overutnyttet, og lave avlinger bidrar til økende risiko for sultkatastrofer. Norge investerer 33 millioner kroner i forskning og kunnskapsdeling for å styrke en ambisiøs handlingsplan for å bedre jordhelse og med det også matsikkerheten i Afrika.
Norge bidrar med 33 millioner kroner for å sette den ambisiøse ti-årsplanen for jordhelse ut i livet. Afrikansk landbruk leverer dårligere avlinger etter flere tiår med rovdrift på jorda. Rovdriften har tømt jordsmonnet for viktige næringsstoffer. Dette bidrar negativt til den allerede voksende mat- og ernæringskrisen i Afrika. Å bidra til god kunnskap om situasjonen slik at man kan gjøre noe med den, står sentralt i den norske støtten.
– Utrydde sult var det første bærekraftsmålet som gikk i feil retning. Det må bli det første som kommer på rett kjøl. Millioner av mennesker i Afrika vet ikke når eller hvorfra de vil få sitt neste måltid. Det skaper store negative ringvirkninger for menneskene som er direkte rammet, men også for samfunnet som helhet inkludert økonomien, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Annonseringen av norske bidrag skjedde i Nairobi, på Den afrikanske unions toppmøte om jordhelse og gjødsel. Den afrikanske unions utviklingsorganisasjon (AUDA-NEPAD), vil ha en ledende rolle på landnivå i implementeringen av handlingsplanen. Den norske støtten vil bli brukt på kunnskapsbygging blant de som utvikler politikk og helt ned til bøndene som dyrker jorden. Å bidra til utviklingen av retningslinjer for hvordan legge til rette for privat sektor, vil også være en del av det norske bidraget.
– Vi må sørge for at politikk og kunnskap henger sammen slik at det fattes gode beslutninger. Å lage et kunnskapsgrunnlag gjennom forskning vil være et viktig bidrag til å bedre jordhelsen, inkludert riktig bruk av gjødsel. Dette vil bedre matsikkerheten og redusere avhengigheten av import. For at denne planen skal lykkes, er det helt avgjørende at regionale organisasjoner og myndigheter engasjerer seg. Jeg er glad for at AUDA/NEPAD sammen med Forum for landbruksforskning i Afrika (FARA) bidrar inn i dette arbeidet med norsk støtte, sier Tvinnereim.
En del av Norges støtte går til arbeidet med å lage en åpen digital plattform for jordhelse-data. Det nye partnerskapet mellom det internasjonale forskningsinstituttet CIFOR-ICRAF og selskapet Varda, har som mål å få på plass jordhelseplattformen SoilHive. Plattformen skal samle jorddata og gjøre dataene tilgjengelige for politikere, privat sektor, gjødselprodusenter, forskere og bønder. At dataene er tilgjengelig for alle, gjør det mulig å lage ulike former for digitale rådgivningstjenester.
– Afrikanske land importerer mat til en verdi av rundt 800 milliarder kroner hvert år. Skal landene oppnå matsuverenitet, må jorden repareres og forbedres. Det inkluderer riktig bruk av gjødsel. For å få det til må man starte med kunnskap om jorden, og det er det partnerskapet handler om. Målet er at alle afrikanske land skal kunne produsere nok og sunn mat som folk har råd til, sier Tvinnereim.
+ There are no comments
Add yours