For første gang har regn falt ned over forskningsstasjon på Grønland: – Uten sidestykke

Silje Robertsen

20. aug. 2021 09:59 – Oppdatert 20. aug. 2021 14:17

Aldri før har meteorologer og forskere registrert regn over dette området av Grønland. Forsker mener det er et dystert signal om klimaendringenes utvikling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1K

Temperaturene i et av Grønlands mest høytliggende områder har for tredje gang på under ti år steget over frysepunktet, men nylig skjedde noe som aldri før har blitt registrert. Nedbør som, normalt kommer i form av snø, falt for første gang som regn.

Regnet la seg over isen, nesten som et speil. Som konsekvens smeltet syv ganger mer is denne søndagen enn hva det normalt gjør i løpet av et døgn.

Issmelting i takt med «worst-case scenario»LES SAKEN

– Det som foregår her er ikke naturlig

Området ligger like ved Summit stasjon, en forskningsstasjon som er bemannet året rundt. Senteret ligger på det høyeste punktet av Grønlandsisen, og regnet falt utenfor forskningsstasjonens dørstokk. Ifølge forskere er dette et klart tegn på klimaendringenes dramatiske utvikling.

– Det som foregår her er ikke et varmt tiår eller to i et naturlig vandrende klimamønster. Dette er uten sidestykke, sier forsker Ted Scambos ved National Snow and Ice Data Center til CNN.

(Saken fortsetter under bildet)

Snuoperasjon ved forskningssenteret

Forsker Jennifer Mercer ved Office of Polar Programs ved National Science Foundation deler kollegaens oppfatning, og sier at Summit stasjon allerede er i gang med en snuoperasjon.

– Dette betyr at vi må forberede oss på værtyper som vi aldri før har måtte forholde oss til ved stasjonen, sier Mercer til CNN.

Grønland har vært isfritt før – at det kan skje igjen, uroer forskereLES SAKEN

Issmeltingen og værforandringene er, ifølge forskerne, i stor grad en konsekvens av de menneskeskapte klimaendringene.

Tidligere i august publiserte FNs klimapanel en rapport som viser til hvordan oljevirksomhet har medført at issmeltingen på Grønland i løpet av de siste 20 årene har skutt fart.

Totalt sett har jorden mistet 28 trillioner tonn is siden midten av 90-tallet. Store mengder av smeltingen har funnet sted i - og Grønland-området.

Video: Issmelting i Vest- får store for verdens kystlinje

0 seconds of 1 minute, 6 secondsVolume 90%

Hvordan blir været der du bor? Se Startsidens værvarsel

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.