Norge mangler egg, melk og poteter: Tine og Nortura kalles inn på teppet

På Senterpartiets vakt har det blitt mangel på en rekke norske produkter fra den norske bonden. Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) fortviler: – Høna legger jo ett egg om dagen.

Publisert:

Oppdatert i går 21:14

Kortversjonen

  • Norsk landbruksminister Geir Pollestad (Sp) kaller Tine og Nortura inn til møte for å få vite hvordan egg- og melkemangelen i skal løses.
  • Mangelen på egg skyldes blant annet fugleinfluensa, salmonella i og svak krone. Potetmangelen er knyttet til fjorårets flom.
  • Mangelen på melk er knyttet til planlegging av hvor mye melk det er behov for.
  • Pollestad advarer mot å endre dagens landbrukssystem og understreker behovet for høyest mulig grad av selvforsyning i Norge.

Vis mer

– Jeg er ikke fornøyd med situasjonen. Én prosent melk som må importeres, er én prosent for mye. Jeg vil ikke bagatellisere det, sier Pollestad til VG.

Det er mangel på flere varer i Norge akkurat nå.

Forbrukerne merker dermed ikke at det mangler melk og poteter i butikkhyllene – men flere av produktene de kjøper er i motsetning til vanlig importert fra utlandet eller tilsatt utenlandske ingredienser.

– Ikke godt nok

Det liker landbruksministeren fra distriktenes parti svært dårlig. Han har blitt nødt til å sette ned tollen på varene som mangler, for å kunne importere dem til norske butikker.

Han kaller nå inn både Tine og Nortura på teppet tidlig neste uke. Pollestad vil finne ut hvordan man kunne havne i dette uføret – og hva de skal gjøre for å komme seg ut av det.

– Vi må raskest mulig komme i en situasjon der vi har nok norske varer. Norske forbrukere skal få norske egg og norsk melk, slår han fast.

Han sier Tine og Nortura må gjøre alt de kan for å øke produksjon på kort sikt. Han forteller VG at selskapene har gitt forklaringer til ham for manglene – men hans budskap er tydelig:

– Det er ikke godt nok!

– Er vanskelig

Årsaken til melke- og eggmangelen: en real beregningsbom.

Staten bestemmer hvert år hvor mye melk som skal produseres etter anbefalinger fra Tine og drøftelser med bøndenes organisasjoner. Melkebøndene får da en kvote, som kan justeres opp eller ned.

Hvis bøndene produserer for mye melk får de betalt for melken fra Tine, men de må betale en overproduksjonsavgift til staten. VG intervjuet fredag melkebonde Margrethe Aakerøy Moe som må betale 82.000 i avgift fordi hun i fjor produserte mer melk enn hennes kvote.

Ifølge Landbruksdepartementet er produksjonen lavere enn prognosene – og det har nå endt med melke- og eggmangel.

Mangelen på poteter til våren skyldes fjorårets flom.

OSTEKJENNER: Pollestad spiste i fjor brødskive med fransk hardost – comté, da han møtte VG til intervju. Ifølge reporteren uttalte han det på perfekt fransk, med trykk på «té» mot slutten av ordet.
OSTEKJENNER: Pollestad spiste i fjor brødskive med fransk hardost – comté, da han møtte VG til intervju. Ifølge reporteren uttalte han det på perfekt fransk, med trykk på «té» mot slutten av ordet. Foto: Frode Hansen / VG

Pollestad sier at det kan ta tid for problemene løses. Han forklarer:

– Det er vanskelig. Høna legger jo ett egg om dagen. Av det jeg har forstått fra Tine så er det snakk om noen måneder for å løse melkesituasjonen. For potetene så trenger vi en ny vektsesong, sier Pollestad.

Ministeren retter en pekefinger mot samvirkene – altså selskapene som henter inn og foredler melk, egg og kjøtt i Norge – og spør om de har gjort nok.

– Også i 2024 kan det skje uforutsette ting. Det er mer sannsynlig at det skjer noe uforutsett i verden enn at det ikke skjer. Stabiliteten som har preget verden de siste tiårene er litt forbi, det er viktig lærdom for samvirkene, sier han.

JAKTER LØSNINGER: Geir Pollestad jakter på løsninger for å skaffe nok norske egg, melk og poteter. Her fra villsvinjakt i fjor, der Pollestad som ikke har jegerprøven stilte seg opp foran to villsvin som ble skutt av en annen jeger. Statsrådsbilen i bakgrunnen.
JAKTER LØSNINGER: Geir Pollestad jakter på løsninger for å skaffe nok norske egg, melk og poteter. Her fra villsvinjakt i fjor, der Pollestad som ikke har jegerprøven stilte seg opp foran to villsvin som ble skutt av en annen jeger. Statsrådsbilen i bakgrunnen. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Importerer melkepulver

Statsråden forklarer videre:

– Forklaringen på eggmangelen er en kombinasjon av fugleinfluensa, salmonella i Europa og svak norsk krone. Det har ført til at den norske industrien nå bruker norske egg, istedenfor å importere eggeplommepulver til produksjonen sin fra utlandet, sier Pollestad.

– Når denne situasjonen er over vil jeg be industrien tenke seg om. Jeg vil gjerne at de skal bruke norske egg i majonesen også til vanlig.

Publisert:

Publisert: 12.01.24 kl. 19:38

Oppdatert: 12.01.24 kl. 21:14

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.