Erna Solberg forsvarer pandemiforslag: − Alvorlige konspirasjonsteorier

Endringer i smittevernloven foreslått av regjeringen, og støttet av Høyre, har blitt kritisert for å være autoritære. Det slår Høyre-leder kraftig tilbake mot.

Publisert:

Oppdatert i går 11:04

– Konspirasjonsteorier kan være farlige dersom de får fotfeste. De kan føre til polarisering og mistillit. I ytterste konsekvens kan de truet demokratiet, sier Erna Solberg i Stortinget.

Bakgrunnen er et fremmet av regjeringen, og støttet av Høyre, som har fått kraftig kritikk fra flere partier på Stortinget:

Da stengte ned under corona-pandemien, ble det innført flere svært inngripende tiltak. Staten kunne blant annet tvinge folk til å være i isolasjon og karantene. Dette måtte de på Stortinget godkjenne i midlertidige forskrifter.

Nå vil regjeringen og Høyre endre smittevernloven, slik at en fremtidig regjering kan innføre slike tiltak uten å gå innom Stortinget.

Kraftig kritisert

– Det er autoritære tendenser. De vil gi byråkratiet en generell fullmakt for ekstremt inngripende tiltak i folks liv, har Venstres Alfred Bjørlo tidligere sagt VG.

Frp, KrF, Rødt og Pasientfokus er mot. (Frp) har kalt stortingsvedtaket en svekkelse av demokratiet.

– Det hoppes bukk over nødvendig parlamentarisk kontroll i Stortinget, sa hun.

Forslaget har vært igjennom første votering, og skal gjennom andre votering torsdag.

Da er det ikke normalt tradisjon for å ta ordet – men Erna Solberg sier hun likevel mente det var viktig å benytte anledningen til å adressere «de alvorlige konspirasjonsteoriene» hun sier hun har sett.

– Har blitt oppsøkt av personer på gaten

Solberg understreker at det selvsagt er legitimt å ha ulike syn på innholdet i vedtaket – men at Høyre mener det er et fremskritt.

– Det plasserer ansvaret i regjeringen, og ikke i Helsedirektoratet eller kommunen som i dag. Det gjør det mulig med mindre inngripende tiltak, hvor en blant annet kan teste seg ut av karantene. Og vi mener det er mer demokratisk å diskutere utforming av en hjemmel nå, enn når det er hastverk, sier hun.

Hun sier det også er viktig at det er en tydelig og høy terskel for når forskriftsfullmakten kan benyttes – og sier Stortinget når som helst med simpelt flertall kan trekke den tilbake.

Men, sier hun:

– Dessverre sirkulerer det i tillegg alvorlige konspirasjonsteorier knyttet til lovforslaget fra regjeringen som vi nå behandler.

Dette sier hun politikerne alle har fått mange e-poster om, og at hun også har blitt oppsøkt på gaten av folk som mener forslaget gjør at Norge overfører suverenitet til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hun sier Norge mange ganger fravek WHOs anbefalinger under pandemien, og at Norge ikke kan gi suverenitet ti overnasjonale organisasjoner gjennom et lovvedtak som det som nå behandles.

– Sørgelig å være vitne til

Frps helsepolitiske talsperson reagerer kraftig på innlegget til Erna Solberg.

– Jeg vil ha meg frabedt at det trekkes opp påstander om konspirasjonsteorier når det faktisk handler om å sikre viktige demokratiske prinsipper, som representanten Erna Solberg nå velger å sette til side, sier Bård Hoksrud.

Han viser også til at forslaget har fått kritikk på lederplass i flere aviser, og at jusprofessorer har uttrykt bekymring over det.

– Det er sørgelig å være vitne til at landets tidligere statsminister går i bresjen for et forslag som tilsidesetter grunnleggende demokratiske prinsipper og overfører makt til regjering embetsverk. Det handler ikke om konspirasjonsteorier, som Erna Solberg beklageligvis er villig til å bruke i sitt forsvar for i sin iver til å frata denne sal og folket makt og myndighet.

– Arrogant

Rødts Seher Aydar sier det er «arrogant» av Erna Solberg å «gjemme seg bak beskyldninger om konspirasjonsteorier». Hun sier Solberg velger å diskutere noe annet enn forslagene som ligger på bordet.

– Det er ingen her på Stortinget som tror, og det tror ikke Rødt heller, at dette forslaget flytter makt til WHO. Vi skal ikke ta lett på de reelle innvendingene som kommer i denne saken – det har ingenting med det Solberg tok avstand fra.

Alfred Bjørlo (V) sier han fullt og helt deler Solbergs oppfordring om at dette ikke må sauses sammen med konspirasjonsteorier som har florert de siste ukene.

– Vi er mot forslaget. Men vi tror ikke dette er del av en verdensomfattende konspirasjon for at Ap, Sp og Høyre vil at WHO skal overta styringen av Norge.

Samtidig sier han at det ikke er slik at det bare er konspirasjonsteoretikere, WHO og vaksinemotstandere som advarer mot lovendringen.

– Det gjelder også juridiske eksperter, et samlet medienorge på lederplass, og i de helsefaglige miljøene, sier han – og påpeker at selv om Helsedirektoratet er for, er FHI imot.

– Denne gruppen vokser

Til VG sier Erna Solberg at hun er glad for at det Stortinget, også de som er mot forslaget, er klare på at WHO ikke plutselig kan få makt til å pålegge Norge ting.

– Vi har fått i alle fall en hundretalls eposter fra folk vi mener vi nå avgir norsk suverenitet. Det ville være veldig rart hvis Stortinget er så lite lydhøre at vi ikke svarer på debatten som foregår andre steder enn i salen, sier hun.

I sitt innlegg sa Erna Solberg at det under pandemien i Norge var noen konspirasjonsteorier – men sa det var fra et lite miljø, og at dette bidro til at Norge var et av landene i verden som kom best ut.

– Det er ikke den samme lille gruppen som du viste til, som sender disse epostene nå?

– Nei, jeg tror denne gruppen vokser. Det ser vi på antallet henvendelser. Jeg har opplevd å bli oppsøkt av folk, det er folk som har fått sms-er på egne telefoner. Det kommer ganske ubehagelige anklager knyttet til dette, sier hun.

Hun sier det er viktig å si at Stortinget fortsatt bestemmer, og at Norge og andre land ikke ville gitt makt til WHO.

– Vi må forholde oss til debatten som foregår utenfor stortingssalen, hvor man knytter saker i Stortinget til en debatt som er med på å gjøre folk redde, på polarisering, og som er med på politikerhatet.

Publisert:

Publisert: 04.01.24 kl. 10:05

Oppdatert: 04.01.24 kl. 11:04

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Flere artikler

  1. Flertall for innstramminger i smittevernloven: Sylvi skuffet over ErnaPublisert:
  2. Frp vant 1–0 i demokrati-kamp på StortingetPublisert:
  3. Langer ut mot nytt pandemi-forslag: – Autoritære tendenserPublisert:
  4. Kom ut av pandemitåken!Publisert:
  5. Galskap å endre smittervernlovenPublisert:

Fra andre aviser

  1. Forslaget er kalt autoritært og inngripende. Nå er det vedtatt av Stortinget.Bergens Tidende
  2. Votering om pandemi­tiltak utsettes. – En veldig spesiell sak.Bergens Tidende
  3. Korona-hjernen må slås avAftenposten
  4. Ikke hast gjennom mer inngripende loverAftenposten
  5. Hvis endringene i smittevernloven vedtas, gir Stortinget seg selv flere røde kortAftenposten
  6. Stortingsflertall vil be regjeringen gjøre noe med strømprisforskjelleneBergens Tidende

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.