HAARP kunstig luftglød kan være mye synlig i Alaska

Rod Boyce
907-474-7185
2. november 2023

Alaskans og besøkende kan kanskje se en kunstig luftglød på himmelen skapt av høyfrekvente Active Auroral Research Program under en fire dager lang forskningskampanje som starter lørdag.

Forskere fra University of Alaska Fairbanks, Cornell University, University of Colorado Denver, University of Florida og Georgia Institute of vil gjennomføre en rekke eksperimenter på det UAF-opererte forskningsstedet.

HAARP antenneserie
UAF / GI-bilde av JR Ancheta
HAARPs ionosfæriske forskningsinstrument er et faset utvalg av 180 høyfrekvente antenner spredt over 33 dekar.

Eksperimentene vil fokusere på ionosfæren, regionen i atmosfæren mellom omtrent 30 og 350 mil over jordoverflaten. 

Forskere vil undersøke ionosfæremekanismer som forårsaker optiske utslipp. De vil prøv også å forstå om visse plasmabølger — gass er så varme at elektroner blir slått av atomer — forsterker andre høyfrekvente bølger. Og de vil undersøke hvordan satellitter kan bruke plasmabølger i ionosfæren for påvisning og unngåelse av kollisjon.

Hver dag kan luftgløden være synlig opptil 300 hundre mil fra -anlegget i Gakona. Området ligger omtrent 200 mil nordøst for Anchorage og 230 mil sørøst av Fairbanks, eller omtrent 300 til 350 kilometer.

HAARP skaper luftglød av spennende elektroner i jordas ionosfære, lik hvordan solenergi skaper naturlig aurora, med av og på pulser av høyfrekvent radio sendinger. HAARPs ionosfæriske forskningsinstrument, et faset utvalg av 180 høyfrekvente antenner spredt over 33 dekar, kan utstråle 3,6 megawatt i den øvre atmosfæren og ionosfæren. 

Luftgløden, hvis synlig, vil fremstå som en svak rød eller muligens grønn lapp. Fordi av hvordan det menneskelige øyet fungerer, kan luftgløden være lettere å se når du ser bare til siden.

Luftglødning og vinkeldiagram
Bilde med tillatelse av HAARP
Dette diagrammet viser den omtrentlige høydevinkelen per avstand fra HAARP en person må være på for å observere luftgløden.

HAARP vil skape en luftglød på et bestemt punkt på himmelen. Synsvinkelen for alle som ønsker å se etter det, vil avhenge av en persons avstand fra HAARP.

HAARP overføringsfrekvenser vil variere, men vil oppstå mellom 2,8 og 10 megahertz. Faktiske sendingsdager og -tider er svært varierende basert på ionosfær i sanntid og / eller geomagnetiske forhold. 

Ytterligere informasjon om forskningskampanjen vil være tilgjengelig på HAARP-nettstedet.

National Science Foundation i 2021 tildelte UAF Geophysical Institute et fem år, $ 9,3 millioner tilskudd for å etablere Subauroral Geophysical Observatory på HAARP. Observatoriet utforsker jordens øvre atmosfære og geospace miljø.

Tilskuddet har støttet flere HAARP-forskningskampanjer, inkludert denne. Det også hjalp til med å finansiere avkastningen til HAARP av Polar Aeronomy and Radio Science Summer School, som var vert for mer enn 50 forskere i august.

utviklet og eide opprinnelig HAARP, men overførte forskningsinstrumentene til UAF i august 2015. UAF driver nettstedet i henhold til en avtale med Luftforsvaret.

Piloter som flyr i Gulkana-området blir bedt om å ta kontakt med Federal Aviation Administration for midlertidige flybegrensningsdetaljer.

082-24

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.