Sverige har forhandlet fram en helt ny forsvarsavtale med USA, som legger til rette for rotasjon av amerikanske soldater på svensk jord. Også Finland har en tilsvarende avtale klar til å bli undertegnet.
Publisert:
I går 20:57
– Jeg kan ikke kommentere innholdet før avtalen er undertegnet. Det vil skje i løpet av høsten, sier den svenske forsvarsministeren Pål Jonson til VG.
Men han bekrefter at avtalen legger til rette for «roterende nærvær» av amerikanske militære styrker i Sverige.
VG møtte den svenske forsvarsministeren sammen med hans norske kollega Bjørn Arild Gram (Sp) onsdag ettermiddag.
Hjelp fra Norge
– VI har hatt stor hjelp fra Norge, og avtalen vil fordype det nordiske forsvarssamarbeidet. Vi ønsker velkommen et sterkt amerikansk engasjement i forsvaret av Norden, sier Jonsson.
Norge har inngått en tilsvarende forsvarsavtale med USA. Den ble godkjent i Stortinget våren 2022, mot stemmene fra SV, MDG og Rødt.
Den norsk-amerikanske avtalen innebærer at det bli opprettet fire såkalte «omforente områder» ved flystasjonene Rygge, Sola og Evenes og på marinebasen i Ramsund. USA kan få eksklusiv rett til å bruke deler av områdene og bygge militær infrastruktur. Amerikanerne vil gjøre store investeringer på de fire basene.Info
Den norske avtalen
DCA-avtalen (Defense Cooperation Agreement) gir USA utvidede rettigheter på flere områder i Norge:
- USA får rett til å sette opp egen infrastruktur på de omforente områdene. Denne infrastrukturen vil være i norsk eie, men USA får bruksrett på den. Avtalen vil ifølge regjeringen medføre «et potensial for betydelige amerikanske investeringer i militær infrastruktur i Norge».
- USA får også førsterett til å straffeforfølge handlinger begått av amerikanske soldater i Norge. Tidligere gjaldt denne førsteretten kun tjenestehandlinger, men nå skal den også gjelde handlinger begått utenfor tjeneste.
Kilde: NTBVis mer
Fulgte Nato-medlemskapet
Da Sverige og Finland formelt ble invitert inn i Nato i fjor, startet begge forhandlinger med USA om tilsvarende avtaler.
Jonson bekrefter at Sveriges avtale er nokså lik den norske:
– Den bygger på en amerikansk rammeavtale, så de er snarlike. Det handler om et antall baser som forsvarsmakten har utpekt sammen med amerikanerne. Vi har hatt en diskusjon med Norge og Finland om dette, og de har en struktur som reflekterer Nato-medlemskapet. sier han.
– Avtalen åpner for forsterkninger fra USA i sammen av Natos regionale planer og det nye forsvarskonseptet, og den regulerer forutsetningene for det amerikanske nærværet i det nordlige Europa, legger Jonson til.
VG har tidligere omtalt innholdet i Natos nye forsvarsplaner.
Ser fordeler
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier at det har mange fordeler også for Norge at Sverige og Finland nå inngår tilsvarende forsvarsavtaler som Norge har:
– Når Sverige og Finland, og etter hvert Danmark har på plass avtaler, gir det et godt grunnlag for et enda sterkere samvirke mellom de nordiske landene og USA. Og det styrker oss alle sammen, sier Gram.
Også Finlands utenriksdepartement har bekreftet at de har forhandlet ferdig sin DCA-avtale (Defense Cooperation Agreement) USA de siste dagene.
Ifølge TV-stasjonen YLE vil det heller ikke bli permanente amerikanske baser i Finland, men et antall baser hvor USA får bygge opp en infrastruktur som de kan bruke på roterende basis.
Også Danmark har forhandlet med USA om en DCA, men har foreløpig ikke flagget noe resultat av forhandlingene.
Publisert:
Publisert: 01.11.23 kl. 20:57
+ There are no comments
Add yours